Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sydsverige måste hjälpa polska kvinnor med abort

I ljuset av att Polen hjälpte svenska kvinnor när abort var olagligt i Sverige bör Sverige nu göra detsamma för polska kvinnor, skriver Viktor Janrik och Sarah Hammar. På bilden: Staketet vid den polska konstitutionsdomstolen under en protest mot dess beslut att begränsa aborträtten den 28 januari.
Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL/REUTERS
Viktor Janrik, andre vice riksordförande Liberala studenter.
Foto: PRESSBILD
Sarah Hammar, vice ordförande Liberala studenter Skåne.
Foto: PRIVAT

Sedan i höst har vi med fasa kunnat följa urholkandet av aborträtten i Polen. Nu gäller det att visa stöd för de polska kvinnor vars rättigheter den konservativa regeringen kränker. Sverige bör hjälpa polska kvinnor som vill göra abort här genom att subventionera kostnaden för ingreppet, skriver Viktor Janrik och Sarah Hammar vid Liberala Studenter.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Under hösten har vi med fasa kunnat följa urholkandet av aborträtten i Polen. För tre månader sedan meddelade författningsdomstolen att den dåvarande abortlagstiftningen ansågs strida mot rätten till liv. Domen som efterföljdes av protester är en direkt följd av regeringspartiet Lag och Rättvisas politiskt tillsättande av domare i författningsdomstolen.  

I förra veckan blev höstens dom verklighet för Polens kvinnor. Den nya abortlagen innebär ett nästintill totalförbud mot abort. Endast vid graviditet efter våldtäkt, incest eller när moderns liv står på spel kommer abort vara tillåtet. Nu gäller det att visa stöd för de polska kvinnor vars rättigheter regeringen kränker. Sverige bör hjälpa polska kvinnor som vill göra abort här genom att subventionera kostnaden för ingreppet.

Under 1960-talet var situationen den omvända. Då var det Sverige som hade en hård abortlagstiftning och svenska kvinnor som sökte sig till Polen för abort. Den liberala rörelsen med bland annat Hans Nestius var då med och organiserade resor till Polen för de kvinnor som önskade att göra abort. Efter stark opinionsbildning av liberaler blev en friare abortlagstiftning verklighet 1975 och svenska kvinnor behövde inte längre resa över Östersjön för laglig abort. I ett scenario där Sverige hjälper Polens kvinnor skulle resan över Östersjön bli den motsatta. Med tanke på Sydsveriges belägenhet i förhållande till Polen kan resan mot en säker abort sannolikt gå till en sydsvensk ort där både Region Skåne och Region Blekinge kan komma att bli de som hjälper de polska kvinnorna med trygga aborter. 

Oavsett om abort är lagligt eller inte så kommer kvinnor välja att göra abort. Enligt kvinnorättsorganisationer genomförs cirka 80 000 olagliga aborter per år i Polen. När det medicinska ingreppet inte kan ske på laglig väg ökar risken för att ingreppet sker med bristande medicinsk kvalitet och kontroll. Enligt regeringens hemsida kostar en medicinsk abort 8 300 kronor och en kirurgisk abort 11 000 kronor. Kostnaden per 1 000 kvinnor som får hjälp av Sverige hamnar mellan 8,3 och 11 miljoner. Då 95 procent av alla aborter i Sverige sker medicinskt enligt Socialstyrelsen kan vi förvänta oss en kostnad i det lägre spannet. I en svensk statsbudget är detta en minimal kostnad, men avgörande för en människas framtid. 

Det finns de som menar att Sverige inte ska lägga sig i polsk lagstiftning. Det är visserligen sant att svenska lagar inte är tillämpliga i Polen men det hindrar emellertid inte Sverige från att sträcka ut en hand till polska kvinnor om att göra abort i Sverige enligt svensk rätt. I ljuset av att Polen hjälpte svenska kvinnor när abort var olagligt i Sverige bör Sverige nu göra detsamma för polska kvinnor. Striden för kvinnors rättigheter ska inte stanna vid landsgränser varför Sydsverige bör välkomna de polska kvinnor som inte får göra abort i Polen. 

Möjligheten att välja är grundläggande i rätten att bestämma över sin egen kropp. Rätten till liv i artikel 2 i Europakonventionen har använts både som stöd för rätt till abort och för att propagera mot aborträtten. Hur än artikel 2 tolkas är det inte acceptabelt i ett modernt samhälle att med religiösa och konservativa åsikter frånta kvinnor deras möjlighet till att bestämma över sin kropp. I ett liberalt samhälle bör frågan om abort vila i händerna på den enskilda kvinnan. Det anstår ingen annan än kvinnan själv att bestämma huruvida hon ska göra en abort eller inte.

För 60 år sedan stod Sverige på fel sida i abortfrågan och Polen stod på rätt. Nu är situationen omvänd och polska kvinnor bör inte vändas ryggen. Den resa som skulle kunna gå över Östersjön till en sydsvensk ort och den regionens sjukvård skulle kunna bli avgörande för en människas framtid. Priset för att låta polska kvinnor bestämma över sin egen kropp är lågt och Sverige bör därför stå för polska kvinnors medicinska kostnader vid abort. Sverige bör värna aborträtten och stå sida vid sida med de polska kvinnorna. 


Viktor Janrik

Andre vice riksordförande Liberala studenter


Sarah Hammar

Vice ordförande Liberala studenter Skåne

0