Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svik inte igen, Liberalerna

Christofer Fjellner (M), EU-parlamentariker. Foto: JENS L'ESTRADE

Gårdsförsäljning redan kunnat vara en realitet, om det inte var varit för just Liberalerna, skriver EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) i en replik till riksdagsledamoten Tina Acketoft (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sverige är det enda landet i EU som inte tillåter gårdsförsäljning av alkohol. Jag har länge argumenterat för att ändra på det och göra gårdsförsäljning tillåten. Det finns fler än 160 vingårdar och 250 bryggerier i Sverige och efterfrågan på lokalt- och småskaligt producerad öl och vin är stor. Men utvecklingen hämmas av att det är svårt för producenterna att nå ut med sina produkter.

 

 

Liberalernas riksdagsledamot Tina Acketoft slår för sig bröstet och menar att tack vare Januriöverenskommelsen, JÖKen, kommer frågan om gårdsförsäljning att utredas för sista gången. Men precis som med många av de andra punkterna i uppgörelsen finns det redan en majoritet i riksdagen för gårdsförsäljning. Januariöverenskommelsen är alltså helt överflödig i det här sammanhanget, gårdsförsäljning kan införas ändå.

 

I ärlighetens namn hade gårdsförsäljning redan kunnat vara en realitet, om det inte var varit för just Liberalerna, som har en historia av att motsätta sig gårdsförsäljning. Så sent som  2017 vägrade partiet att skriva under en alliansgemensam motion, som Moderaternas tog initiativet till. Det är positivt att Liberalerna nu har bytt fot. Det är inte en dag för sent. 

 

Jag instämmer i Acketofts syn på förtjänsterna med gårdsförsäljning. Vingårdar och mikrobryggerier är spridda över hela landet och att tillåta dem att sälja sina produkter skulle gynna svensk ekonomi och bidra till fler jobb, särskilt utanför storstäderna och på landsbygden. Det är en liten frihetsreform som bidrar till att hela Sverige lever och utvecklas. Det innebär bättre service och nya möjligheter för turistnäringen.

 

Jag har länge argumenterat för att gårdsförsäljningen kan ske inom ramen för Systembolagets monopol. Jag har tidigare ställt en fråga till EU-kommissionen som bekräftar att det går att kombinera gårdsförsäljning med Systembolagets monopol. Vingårdar och småbryggerier måste tillåtas lagerhålla och sälja sina egna produkter genom att de görs till ombud för Systembolaget.

 

Det finns få rationella argument emot gårdsförsäljning. Folkhälsoargumentet som motståndarna i Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet använder ekar tomt. Det är knappast hantverksmässigt producerade och i sammanhanget dyra produkter som innebär en fara för folkhälsan. Lika lite lär det innebära en fara för folkhälsan om Systembolagets redan över 500 ombud blir något fler.

 

Nu förväntar jag mig att den nya regeringen omgående inför gårdsförsäljning som den har lovat. Om inte måste Liberalerna och Centerpartiet använda den majoritet som finns i riksdagen och köra över sin egen regering. Vi moderater hjälper mer än gärna till. Det finns ingen ursäkt att vänta.

 

Christofer Fjellner (M)

EU-parlamentariker