Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverigedemokratisk misstänksamhet är osvensk

Jonny Cato Hansson (C), kommunalråd i Helsingborg.
Foto: PRESSBILD

När alla är garanterade rätten att uttrycka sin identitet, då blir det svårt för extrema grupper att tvinga på dem sina unkna ideal, skriver Jonny Cato Hansson (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

En sak man enkelt känner igen extrema och auktoritära politiska rörelser på är deras besatthet vid kläder. Det kan handla om att tvinga människor att bära olika slags uniformer eller om att förbjuda olika plagg - i skolan, på arbetsplatser och på olika tillställningar. De anser ofta att kläderna symboliserar en eller annan sak de avskyr. I sitt förslag till Helsingborgs budget inför 2018 resonerade Sverigedemokraterna om yrkesuniform och lade förslaget att förbjuda ett klädesplagg, slöjan, i stadens vård- och omsorgsverksamhet. För SD handlar det om symbolik och identitet. De sitter fast i en idé om vilken “svenskhet” Sveriges invånare ska ha och symboler som avviker från detta gör dem obekväma.


Som ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Helsingborg kan jag konstatera att det är SD som gör mig obekväm! Helsingborg ska vara en välkomnande stad där våra omsorgstagare och vår personal trivs. Här ger vi personalen friheten att uttrycka sig själva i sin klädsel och bära de plagg de är bekväma med. Det gör oss till en bättre arbetsgivare, som lockar skicklig och omtänksam personal. De signaler vi sänder till våra anställda påverkar givetvis stämningen på våra vårdboenden och i våra verksamheter. Själv vill jag att denna stämning ska vara tolerant och öppen, det är så svenskhet ser ut för mig. Svenskhet handlar inte om ifall man bär en slöja, ett kors eller en hårdrockstatuering. Sverige är ett land som utmärker sig med en lång tradition av att acceptera människors olikheter och ge var och en friheten att uttrycka sig själv.


Denna öppenhet och frihet för den enskilde att vara sig själv har varit en viktig del av Sveriges resa till att bli ett av världens mest jämställda, sekulära och välmående länder. När alla är garanterade rätten att uttrycka sin identitet, då blir det svårt för extrema grupper att tvinga på dem sina unkna ideal. Sverigedemokraternas försök att bekämpa eld med eld och ersätta en på-pressad identitet med en annan riskerar i stället att klyva Sverige och skapa en känsla av utanförskap hos de som inte passar in i SD:s bild av “svenskhet”.


Som centerpartist och frihetsvän håller jag att människors rätt att uttrycka sig, både i tal och skrift, men också i stil och klädsel, högt. Som ansvarig för en av Helsingborgs största arbetsgivare så tycker jag att det är viktigt att vi behandlar människorna som tar hand om våra äldre och sjuka med förtroende, i stället för med sverigedemokratisk misstänksamhet. Helsingborgs stad ska vara en attraktiv arbetsgivare som uppmuntrar yrkesstolthet och glädje på arbetsplatsen!


Jonny Cato Hansson (C)

Kommunalråd och ordförande i Vård- och omsorgsnämnden i Helsingborg