EXILSKÅNING. Mattias Goldmann, VD för tankesmedjan Fores som nu öppnar i Malmö. Foto: Pressbild Fores / FORESEXILSKÅNING. Mattias Goldmann, VD för tankesmedjan Fores som nu öppnar i Malmö. Foto: Pressbild Fores / FORES
EXILSKÅNING. Mattias Goldmann, VD för tankesmedjan Fores som nu öppnar i Malmö. Foto: Pressbild Fores / FORES
Turning torso i Malmö. Foto: Lasse SvenssonTurning torso i Malmö. Foto: Lasse Svensson
Turning torso i Malmö. Foto: Lasse Svensson

Sverige behöver lära sig mer av Skåne

Publicerad

Sverige har mycket att lära av Skånes forskning, näringsliv och kommuner skriver tankesmedjan Fores vd Mattias Goldmann.

Partierna tappar i medlemsantal och därmed som plattform för samhällsdebatt. Lokala medier kämpar med vikande resurser och riksmedier minskar sin närvaro utanför huvudstaden. Därför ökar vikten av mötesplatser för idédebatt och kunskapsutbyte.

I vår granskning av de 100 senaste medieklippen om Malmö i ledande nationella media handlar en tredjedel om våldsbrott, bilbränder och skottlossning. Det är verkliga och tragiska händelser, men den ensidiga rapporteringen pekar på att den lokala förankringen saknas.

I dagsläget har ingen av de nationella, större tankesmedjorna fast representation i Skåne. Därmed missar vi att fullt ut dra nytta av relevant forskning från regionens universitet och högskolor, av framgångar från Skånes näringsliv, av ideella initiativ eller av kommuners nytänk.

Från Fores sida vill vi vidga perspektiven och väljer nu att etablera oss i Öresundsregionen. Vi vill långsiktigt kanalisera influenser härifrån till rikspolitiken, bättre föra ut forskningsresultat till aktörer och i ökad utsträckning medverka i den regionala debatten.

Inledningsvis fokuserar vi på tre huvudområden där hela Sverige skulle gynnas av ett starkare Skåneperspektiv.

Migration och integration: Id-kontroller och gränsbevakning slår hårt mot arbetet att skapa en gemensam Öresundsregion för arbete, studier och social samvaro. Det drabbar Skånes näringsliv och invånare på ett sätt som knappast hade accepterats i Stockholmsområdet. Detta behöver kanaliseras bättre i diskussionen om hur länge dagens andrum ska vara och vad som kommer därefter.

Klimat och grönare fordonsflotta: Sju av de åtta riksdagspartierna står bakom att Sverige år 2030 ska nå en fossiloberoende fordonsflotta. En stor del av omställningen bör ske med lokalt producerade drivmedel, kompletterat med hållbara transportmönster. Skåne utsågs av förra regeringen till pilotregion för biogas, och satsar bl.a. på att producera biobränslen av jordbrukets överskott, av alger och av hushållens avfall. På andra sidan sundet har Köpenhamn världens kanske bästa cykelsatsning.

Den digitala omställningen: En framstående digitalisering är en viktig grund för att utveckla samverkan mellan högskola, offentlig sektor och näringslivet, gärna kopplat till tunga forskningsinvesteringar som ESS och MAX Lab IV. Men digitaliseringen ställer oss också inför nya utmaningar kring transparens och skydd av medborgares integritet.

Det behövs ett bättre kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan Skåneregionen och övriga Sverige. Vi är stolta att ta ett steg i den riktningen med lanseringen av Fores Syd.

 

Mattias Goldmann,

VD för tankesmedjan Fores som nu öppnar i Malmö.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag