Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk polis ska inte underställas EU

Tomas Tobé (M), Europaparlamentariker.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Varför röstade Karin Karlsbro (L) aktivt nej till att situationen i Malmö-Köpenhamn särskilt skulle uppmärksammas, undrar EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Att den fria rörligheten för kriminella måste stoppas har Moderaterna länge drivit. Det är en fråga som vi också fick ett starkt stöd för från svenska folket i Europavalet förra året. Det är positivt att Karin Karlsbro och Liberalerna till slut anslutit sig till vår ståndpunkt. 

 

Vi moderater vill att den gemensamma polisbyrån Europol ges ökade resurser, att informationsutbytet mellan medlemsländerna utökas i brottsbekämpande syfte och att rörlighetsdirektivet förändras, så att vi faktiskt – i praktiken – kan stoppa den fria rörligheten för kriminella.

 

Vi vill också att en operativ europeisk polisstyrka inrättas vid Europol, med särskilt fokus på att bekämpa illegala vapen, narkotika och smugglingen över gränserna. Det skulle gynna inte minst södra Sverige och problematiken i Malmö.

 

Skulle den verka på svensk mark skulle det vara under befäl av svensk polis. Därför vänder jag mig mot ett europeiskt FBI, som Karlsbro förespråkar. Den lösningen skulle nämligen vara ett stort steg bort från den ordningen och göra svensk polis underställd EU. 

 

För att EU ska vidta åtgärder och i stället bistå Sverige i kampen mot gängen initierade vi moderater en debatt i Europaparlamentet, och lyfte fram reformer och lösningar. Debatten resulterade sedan i att EU-kommissionen meddelade att den avser stödja arbetet mot brottsligheten i Sverige.

 

Ska vi vända utvecklingen krävs att vi öppet diskuterar problemen. Därför ville vi belysa det allvarliga läget i Malmö, som bland annat medfört att Danmark bestämt sig för att införa gränskontroller mot Sverige. Frågan är varför Karin Karlsbro aktivt röstade nej till att situationen i Malmö-Köpenhamn särskilt skulle uppmärksammas? Om vi inte lyfter uppenbara problem tenderar de att förbli olösta.

 

Europasamarbetet innebär stora möjligheter för Sverige, för vår tillväxt och vårt välstånd. Det ger också ökade förutsättningar att gemensamt lösa gränsöverskridande problem.

 

Nu måste vi lägga mer kraft på att bekämpa den organiserade brottsligheten, som bland annat visar sig i rådande gängkrig, skjutningar och sprängningar i Sverige och i Malmö.

 

För oss moderater var tryggheten vårt främsta vallöfte till svenska folket i Europavalet och vi kommer fortsätta arbeta på alla nivåer för att det ska bli verklighet.

 

Tomas Tobé (M)

Europaparlamentariker