Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk polis ber inte kriminella om ursäkt

Stefan Sintéus, polisområdeschef i polisområde Malmö.Foto: JOHAN NILSSON/TT

Låt mig bemöta en del direkta felaktigheter, skriver Malmös polisområdeschef Stefan Sintéus i en replik till poliserna och sverigedemokraterna Katja Nyberg och Anders Lindman.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I debattartikeln Poliser ska inte be om ursäkt” på Kvällsposten Debatt under den gångna helgen framgår direkta felaktigheter kring polisens arbete mot det grova våld kopplat till kriminella grupper genom satsningen ”Sluta skjut”. Grundantagandet, att polismyndigheten uppmanas att be kriminella om ursäkt i sin yrkesutövning mot gängkriminalitet, är direkt felaktigt. Sluta skjut handlar om att det grova våldet ska upphöra.

 

Däremot stämmer det att GVI, Group Violence Intervention, är hämtat från USA men strategin anpassas efter just svenska samhällsförhållanden. Just därför att, precis som debattskribenterna framhåller; ”Sverige inte är USA”. Förtroendet för svensk polis är högt (alldeles färska siffror från Brottsförebyggande rådet visar en fortsatt förtroendeökning om tio procentenheter mellan åren 2017-2019) och Sverige är inte känt för polisbrutalitet.

 

Strategin i ”Sluta skjut” handlar om att medvetandegöra för både medborgare och kriminella att polisen, andra myndigheter, kommunen och civilsamhället inte accepterar användning av grovt våld såsom skjutningar och sprängningar i konflikter mellan grupper.

 

Strategin bygger på så kallad ”focused deterrence”, på svenska fokuserad avskräckning, där vi tydligt kommunicerar till de kriminella grupperna att fortsatt våldsutövande innebär sanktioner. Genom interventioner i form av bland annat hembesök efter uppblossade, våldsfyllda konflikter kommuniceras tydligt att polisen har ögonen på dessa individer och grupper och klargör att konflikter måste lösas på annat sätt än med våld. Detta tryck från polismyndigheten, andra myndigheter, civilsamhället och även från den egna gruppen bidrar till att man hittar andra, mer fredliga sätt att lösa sina konflikter.

 

Svensk polis ber alltså inte kriminella om ursäkt för sitt yrkesutövande. Grundbulten i ”Sluta skjut” och i vårt brottsförebyggande och brottsbekämpande arbete är att öka tryggheten. Budskapet i ”Sluta skjut” är glasklart och enkelt: Det grova våldet ska upphöra eftersom det skadar hela samhället inklusive de kriminella själva och deras närmaste. Samhället tolererar inte att konflikter löses med våld. De grupper som inte hörsammar detta får tydligt känna av konsekvenser då polis och andra myndigheter sätter in alla resurser och fokuserar på de mest våldsamma grupperna. 

 

Rent konkret: De våldsdrivande grupperna får inte en lugn stund förrän de antingen upphör med det grova våldet eller till dess de sitter bakom lås och bom.

 

Polisen får förtroende och respekt genom att se till att medborgarna är trygga och det är just det som polisen uppnår med sitt arbete, vilket ”Sluta skjut” är en viktig del av.

 

Stefan Sintéus

Polisområdeschef i polisområde Malmö