Hans Wallmark (M), riksdagsledamot från Ängelholm och försvarspolitisk talesperson. Foto: FREDRIK WENNERLUNDHans Wallmark (M), riksdagsledamot från Ängelholm och försvarspolitisk talesperson. Foto: FREDRIK WENNERLUND
Hans Wallmark (M), riksdagsledamot från Ängelholm och försvarspolitisk talesperson. Foto: FREDRIK WENNERLUND
Margot Wallström (S), utrikesminister. Foto: LISA MATTISSONMargot Wallström (S), utrikesminister. Foto: LISA MATTISSON
Margot Wallström (S), utrikesminister. Foto: LISA MATTISSON

Svara på EMA-frågorna, Margot Wallström

Publicerad

Regeringens tystnad om huruvida de svek Danmark och Öresundsregionen vid omröstningen om EMA har redan försämrat den nordiska sammanhållningen. Nu måste Margot Wallström (S), med ansvar för Nordenrelationerna, svara på flera viktiga frågor, skriver den skånska riksdagsledamoten Hans Wallmark (M).

För några dagar sedan avgjordes det i Bryssel. Och placeringen av EU:s läkemedelsmyndighet EMA blev ett fiasko för Sverige. Regeringens kandidatstad Stockholm gick inte vidare till den andra röstningsomgången. Det gjorde däremot Köpenhamn, liksom Milano. Allt slutade emellertid med att Amsterdam drog det längsta strået. 

 

Den rödgröna regeringen har agerat på ett sätt som retat upp kollegerna i Danmark. Exakt hur man resonerat försöker man nu hålla höljt i dunkel. Ingen vill offentligt bekräfta att det var Italien som fick det svenska stödet i stället för Danmark. Det finns en reell risk för försämrade relationer vilket kan försvåra de nordiska samarbeten som vi i hög grad är beroende av. Kärnfrågan som måste ställas lyder: Hur har samordningen gått till? Och vidare: Har den ens funnits?

 

EMA i Köpenhamn hade direkt gynnat Öresundsregionen. Det som är bra för Själland och Skåne är ju dessutom bra för hela Sverige. Nu är danskarna mycket besvikna på den svenska regeringen och dess beteende. Det skorrar också falskt i förhållande till alla fina festtal som brukar presteras på ministernivå när Norden och det nordiska beskrivs.

 

Bertel Haarder, dansk folketingsledamot för Venstre och tidigare minister, påpekade nyligen att Sverige fick Danmarks stöd när forskningsanläggningen The European Spallation Source (ESS) placerades i Lund. Då gjorde danskarna Sverige en stor tjänst. Det handlar om kvalificerad forskning och viktiga jobb – en injektion för Sydsverige. Det är därför inte svårt att förstå besvikelsen när Sverige valde att inte tydligt och handfast återgälda tjänsten och markera nordisk sammanhållning.

 

Det är mycket svårt att förstå hur man från den rödgröna regeringens sida har kommit fram till beslut och agerande. EU:s läkemedelsmyndighet hamnade inte i Stockholm och det verkar nu som att regeringen inte gjort något för att bistå Danmark för en placering i Köpenhamn.

 

Även den danska utrikesministern, Anders Samuelsen, har i en radiointervju uttalat sig. Han säger att Sverige svikit Danmark, Malmö och hela det nordiska samarbetet genom att inte stötta Köpenhamn som hemstad för myndigheten EMA. Det finns anledning för utrikesminister Margot Wallström (S) och den regering hon är en del av att ta dessa ord drypande av besvikelse på stort allvar.

 

Avsaknaden av argument och kommentarer fräter på den nordiska sammanhållningen och därför finns anledning att som Nordenvän oroas. Den mycket olyckliga situation som regeringen har försatt det nordiska samarbetet i riskerar att skapa problem. Som den danske utrikesministern säger: ”Jag tror nog egentligen att svenskarna själva förväntar sig att det kommer få konsekvenser i förhållande till hur vi arbetar tillsammans. Det som har hänt här är inte normalt.”

 

Stockholm/Uppsala fick inte EU:s läkemedelsmyndighet. Köpenhamn och Öresundsregionen fick det inte heller. Det enda som återstår är besvikelse och förvåning. Och en svensk regering som inte kan förklara hur det nordiska samarbetet värnats.

 

Margot Wallström är inte bara utrikesminister utan faktiskt också utpekat ansvarig för nordiskt samarbete i regeringen. Just därför har hon särskild anledning att fundera igenom vad som skett och hur skadan ska kunna repareras. Men framför allt förklara hur man tänkt?

 

I riksdagen har jag genom en interpellation ställt ett antal frågor som måste besvaras: Har det överhuvud taget skett någon nordisk samordning i samband med omlokaliseringen av EU:s läkemedelsmyndighet? Hur har man för avsikt att hantera den reella besvikelse som den danska regeringen och politiker ger uttryck för när det gäller bristande stöd för placering av EMA i Köpenhamn och därmed i Öresundsregionen? Finns det skäl att befara ett försämrat nordiskt samarbetsklimat som konsekvens av att Danmark uppfattar sig sviket av Sverige?

 

Hans Wallmark (M)

Riksdagsledamot från Ängelholm

Ordförande för Sveriges delegation till Nordiska rådet

Försvarspolitisk talesperson

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag