Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svara på EMA-frågorna, Margot Wallström

Hans Wallmark (M), riksdagsledamot från Ängelholm och försvarspolitisk talesperson.Foto: FREDRIK WENNERLUND
Margot Wallström (S), utrikesminister.Foto: LISA MATTISSON

Regeringens tystnad om huruvida de svek Danmark och Öresundsregionen vid omröstningen om EMA har redan försämrat den nordiska sammanhållningen. Nu måste Margot Wallström (S), med ansvar för Nordenrelationerna, svara på flera viktiga frågor, skriver den skånska riksdagsledamoten Hans Wallmark (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För några dagar sedan avgjordes det i Bryssel. Och placeringen av EU:s läkemedelsmyndighet EMA blev ett fiasko för Sverige. Regeringens kandidatstad Stockholm gick inte vidare till den andra röstningsomgången. Det gjorde däremot Köpenhamn, liksom Milano. Allt slutade emellertid med att Amsterdam drog det längsta strået. 

 

Den rödgröna regeringen har agerat på ett sätt som retat upp kollegerna i Danmark. Exakt hur man resonerat försöker man nu hålla höljt i dunkel. Ingen vill offentligt bekräfta att det var Italien som fick det svenska stödet i stället för Danmark. Det finns en reell risk för försämrade relationer vilket kan försvåra de nordiska samarbeten som vi i hög grad är beroende av. Kärnfrågan som måste ställas lyder: Hur har samordningen gått till? Och vidare: Har den ens funnits?

 

EMA i Köpenhamn hade direkt gynnat Öresundsregionen. Det som är bra för Själland och Skåne är ju dessutom bra för hela Sverige. Nu är danskarna mycket besvikna på den svenska regeringen och dess beteende. Det skorrar också falskt i förhållande till alla fina festtal som brukar presteras på ministernivå när Norden och det nordiska beskrivs.

 

Bertel Haarder, dansk folketingsledamot för Venstre och tidigare minister, påpekade nyligen att Sverige fick Danmarks stöd när forskningsanläggningen The European Spallation Source (ESS) placerades i Lund. Då gjorde danskarna Sverige en stor tjänst. Det handlar om kvalificerad forskning och viktiga jobb – en injektion för Sydsverige. Det är därför inte svårt att förstå besvikelsen när Sverige valde att inte tydligt och handfast återgälda tjänsten och markera nordisk sammanhållning.

 

Det är mycket svårt att förstå hur man från den rödgröna regeringens sida har kommit fram till beslut och agerande. EU:s läkemedelsmyndighet hamnade inte i Stockholm och det verkar nu som att regeringen inte gjort något för att bistå Danmark för en placering i Köpenhamn.

 

Även den danska utrikesministern, Anders Samuelsen, har i en radiointervju uttalat sig. Han säger att Sverige svikit Danmark, Malmö och hela det nordiska samarbetet genom att inte stötta Köpenhamn som hemstad för myndigheten EMA. Det finns anledning för utrikesminister Margot Wallström (S) och den regering hon är en del av att ta dessa ord drypande av besvikelse på stort allvar.

 

Avsaknaden av argument och kommentarer fräter på den nordiska sammanhållningen och därför finns anledning att som Nordenvän oroas. Den mycket olyckliga situation som regeringen har försatt det nordiska samarbetet i riskerar att skapa problem. Som den danske utrikesministern säger: ”Jag tror nog egentligen att svenskarna själva förväntar sig att det kommer få konsekvenser i förhållande till hur vi arbetar tillsammans. Det som har hänt här är inte normalt.”

 

Stockholm/Uppsala fick inte EU:s läkemedelsmyndighet. Köpenhamn och Öresundsregionen fick det inte heller. Det enda som återstår är besvikelse och förvåning. Och en svensk regering som inte kan förklara hur det nordiska samarbetet värnats.

 

Margot Wallström är inte bara utrikesminister utan faktiskt också utpekat ansvarig för nordiskt samarbete i regeringen. Just därför har hon särskild anledning att fundera igenom vad som skett och hur skadan ska kunna repareras. Men framför allt förklara hur man tänkt?

 

I riksdagen har jag genom en interpellation ställt ett antal frågor som måste besvaras: Har det överhuvud taget skett någon nordisk samordning i samband med omlokaliseringen av EU:s läkemedelsmyndighet? Hur har man för avsikt att hantera den reella besvikelse som den danska regeringen och politiker ger uttryck för när det gäller bristande stöd för placering av EMA i Köpenhamn och därmed i Öresundsregionen? Finns det skäl att befara ett försämrat nordiskt samarbetsklimat som konsekvens av att Danmark uppfattar sig sviket av Sverige?

 

Hans Wallmark (M)

Riksdagsledamot från Ängelholm

Ordförande för Sveriges delegation till Nordiska rådet

Försvarspolitisk talesperson