Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svalöv ska vara stolt över HBTQI-certifiering

Vi liberaler är ledsna för att inlägget på Facebook togs bort. Våra medarbetare ska, med rätta, kunna känna sig stolta över att de blivit HBTQI-certifierade och att de också skall få ge uttryck för detta, skriver Torbjörn Ekelund (L).
Foto: JJ GUILLEN/EPA/TT
Torbjörn Ekelund (L), Gruppledare i Svalövs fullmäktige
Foto: PRESSBILD

Medarbetarna i Svalövs kommun ska kunna känna sig stolta över att de blivit HBTQI-certifierade och de skall också få ge uttryck för detta. Även på Facebook. Regnbågsflaggan är kvar med sin givna plats i Svalövs kommuns flaggreglemente och det flaggas skall ni veta, skriver Svalövsliberalernas gruppledare Torbjörn Ekelund.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Jag vill börja med att säga att jag är mycket ledsen över händelserna i Svalöv avseende HBTQI-certifieringen. 

För att sammanfatta: Biblioteket i Svalöv fick ta ner en Facebook-uppdatering om slutförd utbildning och certifiering inom HBTQI-frågor efter ett politiskt beslut från stadens sverigedemokratiska styre.

Jag har intervjuats om detta av flera journalister, men när jag klargör vart vi liberaler står så verkar detta inte vara intressant nog för att citeras i rapporteringen. Kanske är vi inte spektakulära nog, eller så driver vi kanske inte konflikten på rätt sätt för att det skall vara intressant?

Ingen påminner heller i rapporteringen om de politiska beslut som finns i Svalövs kommun, vilka medger att denna certifiering genomförs. Regnbågsflaggan är också kvar med sin givna plats i kommunens flaggreglemente och det flaggas skall ni veta.  

Det är inte så att Svalöv är unikt bland kommuner som styrs av Sverigedemokraterna så till vida att det endast är i Svalöv som det inte förekommer någon utpräglad SD-politik helt utan anledning. Det är inte så att SD i Svalöv är unika och själv har valt att inte driva sina hjärtefrågor. Det är Liberalerna i kommunen som står som garant för detta trots att Liberalerna i Svalövs kommun inte ingår i styret av kommunen. Liberalerna kan påverka detta genom sin vågmästarställning i Svalövs kommunfullmäktige.

Att Liberalerna inte agerade 2018 när det dåvarande S- och C-styret drev att kommunen i sin helhet inte skulle certifieras är jag nu i efterhand ledsen för. Men S och C hade så stor majoritet att Liberalerna då var helt utan inflytande och deras beslut inkräktade inte på det beslut som drevs av Liberalerna 2016, att det är fullt tillåtet för verksamheter i kommunen att HBTQI-certifieras.

I skenet av vad som hänt nu, kan jag verkligen beklaga att L inte agerade tydligare 2018. S och C har de senaste åren brutit vars ett politiskt styre i kommunen. Att Liberalerna alltid ställer sig på den svagas sida och alltid står upp för frihet och rättrådighet är säkert ett skäl till detta. Att S eller C inte orkade med att fortsätta i ett fortsatt framgångsrikt styre är bara att beklaga. Efter den politiska turbulensen i Svalöv våren 2019, då Centerpartiet bröt samarbetet i alliansstyret, stod kommunen plötsligt utan politiskt styre. Centerpartiet och Socialdemokraterna förde diskussioner som inte Liberalerna fick delta i. Efter någon vecka meddelade Socialdemokraterna att man inte lyckats sy ihop ett styre med Centerpartiet. S och C öppnade då fältet fritt för ett högerstyre i kommunen. Det fanns inget alternativ för Liberalerna än att göra allt i vår makt för att hantera situationen som de betydligt större partierna S och C lämnat efter sig. Men Liberalerna nyttade sin vågmästarroll för att ställa hårda krav.

Liberalerna ställer nämligen krav i de samarbeten vi ingår i. Samtidigt kan vi leverera kompetenta företrädare som verkligen kan konsten att ta en smäll för laget. Liberalerna i Svalövs kommun kommer aldrig att ge någon något passivt stöd. Stöd från Liberalerna kostar. Men då får man också tydlighet, rättrådighet och frihet på köpet. Liberalerna kommer alltid att stå för en principfast politik, fri från anknytning till andra intressen än den politiska idén som driver vårt engagemang. Fri från nepotism och egennytta med ett starkt patos för frihet och för att alla människor ska få leva sitt liv som de själv väljer. Det är bra för Svalövs kommun att det finns ett parti som alltid kommer att göra allt för att ge Svalöv en politisk balans och vi liberaler är både villiga och kapabla att på riktigt ta en strid för våra ideal. Vi snackar inte. Vi levererar.  Men oavsett politiska och ideologiska ställningstagande så gäller följande: Vi liberaler är ledsna för att inlägget på Facebook togs bort. Våra medarbetare ska, med rätta, kunna känna sig stolta över att de blivit HBTQI-certifierade och att de också skall få ge uttryck för detta. Även på Facebook.


Torbjörn Ekelund (L)

Gruppledare i Svalövs fullmäktige

0