Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Styret i Helsingborg är tyst om dödstalen bland äldre

Marcus Friberg (MP), oppositionsråd Helsingborg.
Foto: WILLIAM STYRLANDER
Ingrid Mattiasson Saarinen (V), gruppledare Helsingborg.
Foto: GABRIEL MARTINEZ
Jan Björklund (S), oppositionsråd Helsingborg.
Foto: PRESSBILD

Vi är den kommun i Skåne som har högst andel smittade och har under pandemin haft höga dödstal på Helsingborgs vårdboenden, skriver Marcus Friberg (MP), Ingrid Mattiasson Saarinen (V) och Jan Björklund (S) in en replik till alliansstyret i Helsingborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Företrädare för minoritetsstyret i Helsingborg skriver på Kvällspostens debattsida med en uppmaning inför sommaren om att stötta det lokala näringslivet. Vi håller med om det, men tycker att det finns mer att göra och att säga om coronaläget i Helsingborg.


Vi är mitt uppe i en pandemi som drabbar Helsingborg. Vi är den kommun i Skåne som har högst andel smittade och har under pandemin haft höga dödstal på Helsingborgs vårdboenden. Utan ett ord nämner minoritetsstyret det fruktansvärda att mer än var tredje boende på ett av stadens vårdboenden har avlidit och två av tre har smittats där under vårens kris. Våra tankar går till de som förlorat nära och kära och vi vill tacka den vårdpersonal som har kämpat för att göra sitt bästa under denna svåra tid.


Sedan tidigare har våra partier krävt en utredning för att komma till rätta med vad som har skett och hur detta kan förhindras i framtiden. Nationellt tillsätts nu en corona-kommission och vi välkomnar att det även görs en övergripande utvärdering av corona-arbetet inom Helsingborgs stad. Det är nödvändigt för att se vad som hade kunnat göras annorlunda, vad staden behöver ta med sig post-corona och vad som behöver stärkas upp för att vara en hållbar stad där både medborgare och anställda kan känna sig trygga.


Vi håller med minoritetsstyret om att det är viktigt att stötta våra företagare i dessa tider. Vi hoppas och tror att många helsingborgare väljer att handla både varor och tjänster lokalt denna sommar. Men vi vill också lyfta betydelsen av att stötta föreningar och våra medmänniskor. Det finns många ensamma och i isolering som har det extra tufft just nu. Många ideella föreningar gör stordåd genom att stötta grupper som blivit än mer utsatta under pandemin. Även dessa går på knäna och behöver stöd, såväl ekonomiskt som personellt. Staden har bidragit med många bra initiativ, däribland Action Helsingborg som nämns i styrets debattartikel, men vi får inte glömma de som inte har möjlighet till detta stöd. Precis som styret säger i sin debattartikel så kan en högre arbetslöshet leda till att fler personer hamnar i utanförskap, men tyvärr kan den också leda till andra konsekvenser som ökad psykisk ohälsa och mer våld i nära relationer. Initiativ och pengar som kan stötta de som arbetar med detta måste vara lika prioriterat som att hjälpa företagare, annars har vi ett ännu större lidande som väntar när väl pandemin är slut. 


Pandemin är långvarig och därför vill vi uppmuntra alla helsingborgare att förutom att konsumera lokalt även ta dig tid för ett extra telefonsamtal till nära och kära, eller till exempelvis en granne som känner sig ensam. Att erbjuda ett lyssnande öra, att handla en kasse mat eller ett handtag i en ideell förening, kan vara just det som gör att viljan att hålla i och hålla ut fortsätter. 


Helsingborgare! Vi behöver varandra. Nu mer än någonsin.


Marcus Friberg (MP)

Oppositionsråd Helsingborg


Ingrid Mattiasson Saarinen (V)

Gruppledare Helsingborg


Jan Björklund (S)

Oppositionsråd Helsingborg