Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Straffa inte resenärerna för att det råder en pandemi

Sara Svensson (V), regionråd i opposition i Region Skåne.
Foto: DAVID LENANDER

En välutbyggd, billig och attraktiv kollektivtrafik är en viktig lösning för att nå klimatmålen för människor runtom i hela Region Skåne. Regionen har inte råd att straffa resenärerna för att samhället drabbats av en pandemi, skriver regionpolitikerna Sara Svensson (V) och Samuel Johansson (V). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I sydsvenska medier kunde vi i slutet av november läsa om ett internt dokument hos Skånetrafiken som ligger till grund för kommande budgetkalkyl. Det var dyster läsning. Resorna har blivit färre i och med pandemin, och lär fortsatt förbli på en låg nivå. Kostnaderna ökar. Tusentals pendlare förlorade för alltid. Ingenstans någon ljusning. Enda utvägen tycks vara färre turer, vilket riskerar ge färre resenärer, eller högre priser, vilket riskerar ge färre resenärer, och så vrider sig spiralen neråt de närmsta åren.

Skånetrafiken har tidigare varit en regional förvaltning som gått med vinst. Det har funnits marginaler och man har hämtat in ett överskott utifrån de politiska ramar som har funnits. Så icke längre. 

Skånetrafiken går med underskott och resandet har minskat. Det är ju positivt, om man ser till pandemin, att inte fler trängs i kollektivtrafiken i dagsläget. Men att försöka rädda ekonomin med nedskärningar och prishöjningar nästa år, eller året efter det, lär inte bryta mönstret med minskat resande och rädda kollektivtrafiken. Det skulle kunna rädda budgeten, som onekligen kommer hamna i balans om bara antal resor på säg, de mest trafikerade linjerna, ger nog med inkomster för att hålla de tågen och bussarna rullande. Men en underfinansierad budget i balans betyder inte att verksamheten går bra.

Till syvende och sist är den allra billigaste kollektivtrafiken för regionen ingen kollektivtrafik alls. Det betyder inte att det är ett bra alternativ. Och det är denna diskussion som behöver föras politiskt. Människors rätt och möjlighet att åka kollektivt är för oss vänsterpartister en naturlig del av välfärden, och en utbyggd, billig och attraktiv kollektivtrafik är en viktig lösning för att nå klimatmålen för människor runtom i hela vår region. 

I Vänsterpartiet vill vi se en billig och väl utbyggd kollektivtrafik för Skåne. Vi ser hellre att kostnaderna till större del täcks av våra regionala skattepengar än av biljettförsäljningen. Då blir kollektivtrafiken inte lika känslig för när människor faktiskt inte bör åka (som under en pandemi) eftersom turerna ändå finns kvar. Delar vi på kostnaderna från början tillhör kollektivtrafiken alla, inte bara de som har råd med månadskort. I stället har vi under flera år sett skyhöga prishöjningar som drabbar de med svagast privatekonomi. 

Om regionen i stället följer kostnadsberäkningarna och börjar skära ner på utbud och höja priser för att snabbt här och nu balansera budgeten bäddas det för minskat resande. Varför skulle folk komma tillbaka som resenärer till ett sämre utbud, eller byta från bil till kollektivtrafik när det redan är billigare att ta bilen? 

De beslut vi tar här och nu är avgörande för hur framtidens kollektivtrafik kommer se ut, och hur många resande den kommer ha. Låt oss bygga stabilitet och ge människor goda möjligheter att använda kollektivtrafiken, satsa mot ett helt avgiftsbefriat resande längre fram i stället för ökade biljettkontroller, ständigt högre priser och försämrad tillgång så fort man är utanför en stad. I dagsläget innebär det för Vänsterpartiet att vi i nuläget behöver fler turer för att minska trängsel och ett stopp för fler dyrare biljettalternativ.

Kollektivtrafiken ska vara ett enkelt, tillgängligt, pålitligt sätt att ta sig runt klimatsmart i hela regionen. Regionen har inte råd att straffa resenärerna för att samhället drabbats av en pandemi. Med större visioner och offensiva satsningar skapar vi möjligheter för invånarna. 


Sara Svensson (V)

Regionråd i opposition i Region Skåne


Samuel Johansson (V)

Ersättare i kollektivtrafiknämnden Region Skåne (V)