Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stockholmare ska kunna åka grönt till Helsingborg

Avsaknaden av direkttåg mellan Helsingborg och Stockholm, både på dag och på natt, är synd för den nordvästskåning som vill resa klimatsmart, skriver Sofia Kamlund (MP).
Foto: CSABA BENE PERLENBERG/KVP
Sofia Kamlund Fullmäktigeledamot i Helsingborg (MP)
Foto: THOMAS SCHIFF

Det är glädjande att regeringen nu gått fram med att upphandla nattåg ut i Europa. Men även tågresorna i Sverige behöver förstärkning. För de som vill resa direkt och klimatsmart mellan Helsingborg och Stockholm finns få bra alternativ, skriver Sofia Kamlund (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Över hela världen demonstrerar ungdomar för att de har insett det som borde varit självklart för många för länge sedan: Om vi inte bromsar klimatförändringarna kraftigt och gör det nu, så kommer deras framtid vara allvarligt påverkad av klimatförändringarnas effekter.


Budskapet från demonstranterna är tydligt: Det är dags att ta krafttag nu. Ansvaret för förändringarna ligger på både politik, företag och individ men det är när vi samverkar som vi kan få till de stora förändringarna. Det vi måste göra är att se till att utsläppen av koldioxid minskar, så att vi inte ytterligare pressar upp den globala temperaturen. Om vi inte gör några förändringar närmar vi oss flera graders ökning av jordens medeltemperatur. Detta kommer att få förödande konsekvenser på många delar av jorden.


För att bromsa utvecklingen måste vi förändra hur vi lever. Effektiva förändringar är de som många kan genomföra och som varje människa kan göra i sitt liv, utan att behöva ändra för mycket annat. Det finns många val som vi gör varje dag där vi påverkar klimatet. Vid varje sådant val ska det vara tydligt hur vi kan göra det mest klimatsmarta valet. Men det hjälper inte bara med tydlighet – det klimatsmarta valet måste också vara lätt. 


Därför är det glädjande att regeringen nu gått fram med att upphandla nattåg ut i Europa. Men det är inte bara tågresor till andra länder som måste göras enklare, även inrikesresor måste gå snabbare och vara smidigare. För att komma dit vill Miljöpartiet i Helsingborg nu göra det enklare för de som vill resa klimatsmart mellan Helsingborg och Stockholm.


Sverige är ett avlångt land som för många kräver långa resor, både i privatlivet och i arbetet. Tyvärr går tågen i dag alldeles för långsamt för att fullt ut kunna konkurrera ut flyget i alla avseenden, även för relativt sett kortare sträckor som de mellan Skåne och Stockholm. På sikt behöver vi höghastighetståg i Sverige, men till dess måste vi skapa de bästa förutsättningarna med befintlig spårkapacitet. 


För den som bor i Helsingborg med omnejd finns ett direkttåg per dag till och från Stockholm. Det betyder att den som inte har en restid som passar med detta enda tåg måste åka till Lund eller Hässleholm för att nå ett tåg till Stockholm. Detta förlänger restiden och gör färden mindre smidig. Den som har ett förmiddagsmöte i Stockholm tidigt på morgonen måste antingen resa under tidig kväll dagen innan eller resa med nattåg som inleds med ett byte i Malmö, Lund eller Hässleholm. Båda dessa alternativ resulterar i en kväll mindre i hemmet, vilket av förklarliga skäl inte fungerar för alla. Tyvärr går inga nattåg alls i dag via Helsingborg till Stockholm, men om det hade gjort det så hade tiden för påstigning kunnat vara väsentligt senare än vad avresetiden från hemmet är i dag.


Avsaknaden av direkttåg, både på dag och på natt, är synd för den nordvästskåning som vill resa klimatsmart. Att åka tåg ger förutsättningar för ostört arbete på dagtåg och för att använda sömnen till restid på nattågen. Direkttåg mellan fler orter i Skåne och Stockholm ger fler möjligheter att binda ihop landet på ett klimatsmart sätt och de allt fler som börjar känna olust för att flyga på grund av klimatförändringarna kan med gott samvete fortsätta resa.  


För att fler ska upptäcka vilka möjligheter som tågen ger så måste de också vara tillgängliga för fler. Ett sätt att göra dem tillgängliga är att kommuner upphandlar direkttåg, så att invånarna får en chans att testa dem.  


Därför vill vi i Miljöpartiet i Helsingborg att Helsingborgs Stad utreder kostnaden för att upphandla direkttåg till Stockholm. Vi måste ge förutsättningar för att det ska vara lätt att leva klimatsmart. Det är vi skyldig alla skolstrejkande ungdomar och vår planet.


Sofia Kamlund (MP)

Fullmäktigeledamot i Helsingborg