Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjernfeldt Jammeh svartmålar hela Malmö

Det är missvisande att, som Katrin Stjernfelt Jammeh (S), påstå att hela Malmö är ett socialt utsatt område, skriver centerpartisterna Charlotte Bossen, Jonny Cato och Niels Paarup-Petersen.
Foto: JENS CHRISTIAN
Charlotte Bossen (C), ledamot kommunstyrelsen och gruppledare i kommunfullmäktige i Malmö.
Foto: PRESSBILD
Jonny Cato (C), riksdagsledamot från Helsingborg och migrationspolitisk talesperson.
Foto: FREDRIK WENNERLUND
Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot från Malmö.
Foto: FREDRIK WENNERLUND

EBO-lagen ger asylsökande friheten att bosätta sig var de vill med rätt till ekonomiskt stöd. Lagen har både fördelar och nackdelar. Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) underminerar Januariavtalet, skriver centerpartisterna Charlotte Bossen, Jonny Cato och Niels Paarup-Petersen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I veckan deklarerade Socialdemokraternas Katrin Stjernfeldt Jammeh i Malmö att hon vill verka för att hela Malmö ska undantas från EBO-lagen och därmed klassificera hela Malmö som ett socialt utsatt område. 


EBO-lagen ger asylsökande friheten att bosätta sig var de vill med rätt till ekonomiskt stöd. Att undanta en hel kommun är en grov misstolkning av ändringen till EBO-lagen som ingår i Januariavtalet. I Malmö finns det områden där det finns ett värde att undanta EBO, men inte i hela kommunen som Katrin Stjernfeldt Jammeh föreslår.


Centerpartiet ser många fördelar med EBO. Exempelvis att asylsökande som hittar eget boende ges möjlighet att bo med nära och kära och friheten att snabbare bygga ett eget liv i det nya landet. Men vi ser också bristerna, att lagen kan bidra till att öka segregationen och utanförskapet i särskilt utsatta områden runtom i Sverige. 


Därför tycker Centerpartiet att det är rimligt att genomföra en förändring av EBO och har genom Januariavtalet gjort det möjligt för 32 kommuner att göra undantag i lagen för vissa områden. Det betyder att nyanlända som väljer att bosätta sig i dessa områden mister rätten till dagersättning från Migrationsverket.


Reformen är välkommen. Tudelningen i Malmö är stor och vart fjärde barn växer upp i fattigdom. Staden har skolor där mindre än hälften av eleverna klarar grundläggande behörighet till gymnasiet och Malmö har högst arbetslöshet i landet. Att undanta EBO får några särskilt utsatta områden är ett välkommet verktyg för att motverka segregationen i staden. 


När kommunstyrelsens ordförande i Malmö nu deklarerar att hon vill verka för att hela Malmö ska ses som ett socialt utsatt område och undantas från EBO-lagen går hon emot intentionen med Januariavtalet. En överenskommelse mellan Centerpartiet, Liberalerna och regeringspartierna. 


Malmöborna har också mycket att vara stolta över. Staden har under lång tid svartmålats, där fokus i medier ofta legat på otryggheten i staden. Trygghetsfrågan ska med all rätt lyftas och kraftfulla reformer är nödvändiga, men vi måste också bli bättre på att lyfta hur fantastiskt Malmö är. Det är missvisande att påstå att hela Malmö är ett socialt utsatt område. Vi har stora strukturella utmaningar med arbetslöshet, hemlöshet och trångboddhet. Med sitt förslag bidrar kommunstyrelsens ordförande till svartmålningen av staden. Centerpartiet anser att problem måste lösas konstruktivt, inte genom destruktiv svartmålning.


Ingenstans i Sverige finns det skäl att undanta hela kommuner. Segregationen är alltid begränsad till vissa områden. Undantaget ska inte användas som ett invandringsstopp för vissa asylsökande, utan som ett verktyg för att motverka tudelningen och segregationen. Stjernfeldt Jammeh har uppgett att ett helt undantag krävs för att motverka handel med svarta lägenhetskontrakt i Malmö. Att en sådan handel skulle kunna motverkas genom att undanta hela staden kan tyckas kortsiktigt. En handel kan och kommer fortsatt att ske med intilliggande kommuner.


I ett allt hårdare samhällsklimat är det viktigt att stå upp för människors frihet. Stjernfeldt Jammehs förslag om att undanta hela Malmö från EBO är ett tydligt exempel på hur den politiska debatten allt mer sker utifrån ett absolut eller icke absolut perspektiv. I ett sådant debattklimat krävs politiker som kan se och lägga nyanserade förslag. Att undanta vissa områden, men inte en hel stad, från EBO är ett tydligt exempel på en sådan nyans. Centerpartiet kommer därför att rösta nej till att undanta hela Malmö stad från EBO.


Charlotte Bossen (C) 

Ledamot kommunstyrelsen och gruppledare i kommunfullmäktige i Malmö


Jonny Cato (C) 

Riksdagsledamot från Helsingborg och migrationspolitisk talesperson


Niels Paarup-Petersen (C) 

Riksdagsledamot från Malmö