Simon Palme (C), förbundsordförande Centerstudenter. Foto: PRESSBILDSimon Palme (C), förbundsordförande Centerstudenter. Foto: PRESSBILD
Simon Palme (C), förbundsordförande Centerstudenter. Foto: PRESSBILD
Niels Paarup-Petersen (C), gruppledare i Malmö. Foto: CSABA BENE PERLENBERGNiels Paarup-Petersen (C), gruppledare i Malmö. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Niels Paarup-Petersen (C), gruppledare i Malmö. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Anton Sauer (C), utbildningspolitisk talesperson CUF. Foto: PRESSBILDAnton Sauer (C), utbildningspolitisk talesperson CUF. Foto: PRESSBILD
Anton Sauer (C), utbildningspolitisk talesperson CUF. Foto: PRESSBILD

Stärk yrkeshögskolorna

Publicerad

Om Skåne och resten av Sverige ska klara jobbutmaningen och få fler i arbete krävs nya tag för utbildning som leder till jobb. På partistämman i Malmö som inleds i dag, torsdag, vill vi därför att Centerpartiet visar ledarskap och tar ställning för att stärka yrkeshögskolorna, skriver Simon Palme (C), Niels Paarup-Petersen (C) och Anton Sauer (C).

Skåne behöver fler utbildningar som leder till jobb. Listan kan göras lång på kompetensbrist inom viktiga samhällsfunktioner. Kompetensbrist leder i dag till att det byggs för få bostäder, att det saknas personal inom vården och att nya digitala lösningar aldrig utvecklas.

 

Här i Skåne bidrar yrkeshögskolan starkt till vår regionala tillväxt och attraktionskraft, men framför allt hjälper den människor i Skåne att utbilda sig specifikt till de jobb som efterfrågas i näringslivet. Genom att stärka yrkeshögskolan kan vi göra skillnad i en tid då alltför många människor står utanför jobbtryggheten.

 

I Skåne har vi många nyanlända och andra personer med begränsad utbildningsbakgrund. Det finns samtidigt många personer som är väletablerade på arbetsmarknaden men som arbetar inom branscher med stora strukturella förändringar där ny kompetens är en förutsättning för att även ha ett arbete i morgon. Att säkra effektiva utbildningsplatser som leder till jobb för dessa grupper är helt avgörande för Skåne.

 

Men i dag ger inte staten Skåne de förutsättningarna som krävs för att kunna utbilda de som står längst från arbetsmarknaden. Det satsas från regeringens sida mycket på Skånes högskolor och universitet. Men det är inte tvunget rätt väg att gå.

 

Alla utbildningar behöver nämligen inte vara akademiska. Bara i Skåne finns det över 50 yrkeshögskolor som säkrar arbetslivet för den kompetens som behövs i Skåne samtidigt som individer får en väg till jobb. Bland annat Game Assembly som nyligen utsetts till näst bästa speldesignskolan i världen. Dessa yrkeshögskolor kan utbilda fler än i dag och fler yrkeshögskolor skulle kunna startas. 

 

Det som krävs är att yrkeshögskolorna i Skåne och resten av Sverige får högre status och bättre spelregler. Yrkeshögskolorna måste kunna bli mer långsiktiga. Samtidigt måste reglerna utvecklas för att underlätta för utbildningar som svarar mot helt nya behov. Det kan exempelvis vara inom starka skånska branscher som jordbruk och livsmedel, life science och digital utveckling. På partistämman vill vi därför att Centerpartiet ska anta nya förslag på dessa områden:

 

Yrkeshögskolorna måste ta större plats i den skånska utbildningsvärlden genom att få bedriva fler yrkesinriktade utbildningar som i dag ges på universitet och högskolor. Resurser  bör riktas om från akademin till yrkeshögskolan. Exempel på högskoleutbildningar i Skåne som skulle kunna flyttas till yrkeshögskolan är kortare ingenjörsutbildningar, medieutbildningar samt vissa ekonomiutbildningar. 

 

Finansieringen behöver utökas. I dag finns det många YH-utbildningar i Skåne som är godkända för att bedrivas, men som på grund av taket för de avgiftsfinansierade platserna inte kan starta. Det hindrar Skånes utveckling och skåningars ingång på arbetsmarknaden.

 

Bättre spelregler har efterfrågats av flera skånska yrkeshögskolor så att de kan bygga upp en långsiktig verksamhet genom att få tillstånd att bedrivas under längre tid än två eller tre år där det är lämpligt. Samtidigt borde yrkeshögskoleutbildningar - och även högskoleutbildningar - som inte attraherar tillräckligt många sökande eller inte har tillräcklig hög examinationsgrad stoppas.

 

Skåne behöver yrkeshögskoleutbildningar som kan leva upp till arbetsmarknadens behov och bidra till att minska arbetslösheten. På Centerpartiets partistämma i Malmö tar vi därför ställning för att stärka yrkeshögskolorna till fördel för både näringslivet och arbetstagarna i Skåne.

 

Simon Palme (C)

Förbundsordförande Centerstudenter

 

Niels Paarup-Petersen (C)

Gruppledare Centerpartiet i Malmö

 

Anton Sauer (C)

Utbildningspolitisk talesperson CUF

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag

MEST LÄST PÅ KVP DEBATT I DAG