Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stärk hyresrättens konkurrenskraft

Under coronapandemin har fastighetsbranschen tagit ett stort samhällsekonomiskt ansvar, skriver Susanne Rikardsson, Carl-Lennart Lagerström och Magnus Hulthe Andersson vid Fastighetsägarna Syd.Foto: SHUTTERSTOCK
Susanne Rikardsson, Vd Fastighetsägarna Syd.Foto: PRESSBILD
Carl-Lennart Lagerström, affärschef Fastighetsägarna Syd.Foto: PRESSBILD
Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Syd.Foto: LOKE ROOS

Fastighetsbranschen kan inte vara ett nollsummespel när det gäller årliga intäkter och utgifter. Fastighetsägarnas kostnader har inte minskat under pandemin, skriver Susanne Rikardsson, Carl-Lennart Lagerström och Magnus Hulthe Andersson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Hyresrätten är en viktig del för såväl större städer som Malmö, Helsingborg och Växjö men lika viktig är hyresrätten för mindre orter som Eslöv, Ljungby och Karlshamn. Den är en idealisk förstagångsbostad för unga. Ett hem för många barnfamiljer som trivs med att bo i mer centrala delar på orten. Många äldre ser hyresrätten som en trygg och smidig boendelösning. Om kylskåpet går sönder i lägenheten får man det utbytt av hyresvärden. De långsiktiga hyresvärdarna vårdar husen och möter hyresgästers önskemål och förväntningar. Hyresrätten som boendeform kräver ingen kapitalinsats, vilket gör den till en boendeform för alla. Just därför är det viktigt att fortsätta stärka hyresrättens konkurrenskraft.

Argument som sänkta hyror eller nolljustering 2021 av hyran och samtidigt ställa krav på att bygga mer bostäder är ett tacksamt och förenklat svar att driva opinion under coronapandemin. Kortsiktigt kan detta verka som en tilltalande strategi, men långsiktigt riskerar det att få förödande konsekvenser för bostadsmarknaden. I grunden kan inte fastighetsbranschen vara något nollsummespel när det gäller årliga intäkter och utgifter. Såväl kommunalt ägda bostadsbolag som privata fastighetsägare behöver hitta en jämn och förutsägbar hyresutveckling för att kunna göra nödvändiga investeringar i befintliga såväl som framtida bostäder. 

Om hyrorna ökar mindre än inflationen innebär det att fastighetsägarna i Skåne, Blekinge och Kronoberg inte ens får kostnadstäckning för sina utgifter. Hyresutvecklingen behöver hållas på en rimlig nivå för att hyresrätten ska framtidssäkras. För den långsiktige fastighetsägaren, oavsett om det är ett privat eller kommunalt bostadsbolag, är hyran den enda intäkten.

Under coronapandemin har fastighetsbranschen tagit ett stort samhällsekonomiskt ansvar, och många fastighetsägare har både bostads-hyresgäster och kommersiella hyresgäster. Som enda bransch har fastighetsbranschen bidragit med stöd genom att matcha det statliga stödet med hyresrabatter där hyresvärdarna står för minst lika mycket för att kunna stötta utsatta kommersiella branscher att klara av den ekonomiska krisen.

Detta gäller även stöd till bostads-hyresgäster. I en enkätundersökning gjord i Skåne, Blekinge och Kronoberg uppger nästan 8 av 10 fastighetsägare att de inte har fått frågor, eller väldigt få frågor, om anstånd eller reducerad hyra på grund av coronakrisen. I samma undersökning svarade 76 procent av respondenterna att man har hjälpt bostads-hyresgäster som hört av sig om bland annat anstånd på hyran. 

Samtidigt konstaterar vi i Fastighetsägarna att i skuggan av de ekonomiska effekterna av pandemin har inte fastighetsägarens kostnader för ansvarsfullt förvaltaransvar minskat. Där ingår bland annat avfallshantering, underhåll, trappstädning, el/värme, löner och andra fasta kostnader. Viktiga delar för att kunna erbjuda en god service till de befintliga bostadshyresgästerna i en fastighet. Om det inte går att få kostnadstäckning för dessa utgifter i de årliga förhandlingarna riskerar standarden i fastigheten långsiktigt att bli lidande. 

Därför har Fastighetsägarna Syd i sitt påkallande inför årets förhandlingar lagt ett genomsnitt på 2,5 procent i hyresjustering för 2021. Det innebär en genomsnittlig hyresjustering på ungefär 170 kronor per månad. 

Efterfrågan på bostäder är hög i nästan alla kommuner i södra Sverige. I de flesta kommunala bostadsköer är det flera år som man måste vänta innan man har en rimlig möjlighet att få ett förstahandskontrakt på en hyreslägenhet. Fungerar inte bostadsmarknaden, hindrar den samhällsutvecklingen, och i slutändan riskerar den att dämpa den lokala arbetsmarknaden och ekonomiska tillväxten.  

Bostadsmarknadens parter behöver hitta långsiktiga strategier och en rimlig hyresutveckling över tid för att säkerställa en robust bostadsmarknad. Fastighetsbranschen har ett betydande ansvar för sina befintliga och framtida hyresgäster och för omstarten av Skåne, Blekinge och Kronoberg.

 

Susanne Rikardsson

Vd Fastighetsägarna Syd

 

Carl-Lennart Lagerström

Affärschef Fastighetsägarna Syd

 

Magnus Hulthe Andersson

Näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Syd