Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stäng ner restaurangerna under kontrollerade former

Jeanette Bohman, krögare och entreprenör i Skivarp och Malmö.Foto: PRESSBILD
Vi har ingen lust att låna skattepengar till hutlös ränta som ska in till skattmasen redan i höst, tillsammans med kommande skatter, skriver krögaren Jeanette Bohman.Foto: ANTON SAMSONOV/COLOURBOX

Vi krögare dukar glesare, spritar handtag och ändrar rutiner för städning. Vi vågar numera knappt marknadsföra att vi har öppet. Det som händer under coronakrisen är en total utradering av företag och hela branscher, skriver krögaren Jeanette Bohman.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Just nu genomlever vi runtom i världen nog bland det märkligaste vi varit med om i modern tid. Ett virus framfart, smittsamhet och dödlighet tar död på vårt samhälle, sakta men säkert, i vissa fall väldigt fort. 

 

Myndigheterna ger oss som befolkning ständiga rekommendationer. De blir allt tydligare med att vi ska hålla social distans. Stanna hemma. Res inte någonstans. Gå inte in där det är för mycket folk. Skydda de äldre. Tvätta händerna. Det är förståeliga rekommendationer för att hindra smittspridningen.

 

Statsminister Stefan Löfven uppmanar att folket ska ta ansvar, att vi har två val: Lyssna på myndigheternas och regeringens råd eller tänk bara på dig själv.

 

Jag och min man äger och driver två restauranger och ett mindre hotell på landet i Skåne. För snart en månad sedan avbokades allt över en natt. Ett fullbokat hotell avbokades då evenemang ställdes in, kalasen avbokades, vinprovningar och middagar likaså. Hela mars och april blev fritt fall. Nu kommer avbokningarna för maj på löpande band.

 

Vi öppnade vår andra restaurang för en vecka sedan, i Malmö. Tokigt kan man tycka, men det är ju inte så att vi började planera detta i förra veckan. Nej, corona ingick inte i planen, men nu står vi där med en nyrenoverad lokal som kostar hyra. Fastighetsägaren har än så länge bara gett uppskov i 2 mån, sen ska hyran in tillsammans med kommande hyror till hösten. Ett lager av vin ska betalas till mestadels svenska producenter, det vill säga småföretagare som vi. Råvaror för att få köket att fungera, det ska också betalas till de lokala producenter vi använder. 

 

Tack och lov hann vi inte anställa all personal som vi hade planerat för. Nyanställda ingår inte i krispaketet om kortidsarbete, så här är det full lön som gäller även när lokalen är tom. Vi är långt ifrån ensamma om detta scenario. Många företagare har det ännu kämpigare.

 

Vi har ingen lust att låna skattepengar till hutlös ränta som ska in till skattmasen redan i höst, tillsammans med kommande skatter. Vi, gemensamt alla småföretag i Sverige, är den bas som behövs för att jobb ska skapas och skatt inkomma till vår välfärd. Det som händer nu är en total utradering av företag och hela branscher, anställda blir utan jobb och företagarnas livsverk går i graven. Statskassan kommer att stå där med enbart utgifter under en mycket lång tid. Verksamheter byggs inte upp på en dag.

 

Det duger inte. Regeringen ignorerar konstant ropet på hjälp. Nätverk av krögare har bildats i Malmö som nu sprider sig över landet, man har sökt kontakt med regeringen, men vi har inte fått något svar på det rop av hjälp som skickats. Stefan Löfven säger att folk ska hålla sig hemma samtidigt som vi krögare tvingas ha öppet. Vi tvingas halvera vår kapacitet på gäster både inne och ute, om det nu kommer någon eftersom de ska vara hemma. 

 

Ja, vi krögare lyssnar på rekommendationerna, vi dukar glesare, vi spritar handtag och ändrar rutiner för hotellstädning, vi vågar knappt marknadsföra att vi har öppet. Alla vi som driver restaurang och hotell har inget annat val än att också tänka på oss själva och våra anställda. För att överleva, det vill säga betala lön till oss och våra anställda, för att betala våra räkningar och maten på bordet, men kan vi inte driva verksamheterna med anledning av smittspridning så måste vi få hjälp. Nu, genast, i går. 

 

En kontrollerad nedstängning så länge som viruset härjar, med direkta stöd från staten (nej, vi är inga snyltare, vi har betalat massor av skatt i många år) vore det enda rätta. Då kan verksamheterna stå redo att köra i gång när klartecken ges, folk har sina jobb kvar och gästerna kan gå på restaurang igen. Det kostar nu, men blir betydligt lättare att räkna hem på en mycket kortare tid. 

 

Jeanette Bohman 

Krögare och entreprenör i Skivarp och Malmö