Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stå upp för borgerlig politik eller riskera åka ut 2022, L

Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.Foto: PRESSBILD
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och Roko Kursar (L).Foto: JOHAN NILSSON/TT
Utanförskapet är enormt, skottlossningar och bombdåd är återkommande inslag i Malmöbornas vardag, skriver Torbjörn Tegnhammar (M).Foto: SHUTTERSTOCK

Liberalerna i Malmö har sedan valet 2018 övergett sin skolpolitik, stadsutvecklingspolitik, trafikpolitik, trygghetspolitik och äldrepolitik, skriver Torbjörn Tegnhammar (M) i en replik till de fyra liberala kommunalråden.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Malmö har allvarliga problem. Utanförskapet är enormt, skottlossningar och bombdåd är återkommande inslag i Malmöbornas vardag och i Malmö finns det grundskolor där färre än hälften av eleverna blir behöriga till gymnasiet. 

 

Samtidigt har Liberalerna i Malmö övergivit all sin tidigare politik för att passivt vara med och förvalta den misslyckade socialdemokratiska politiken som är själva grunden till Malmös problem. 

 

Liberalerna skriver på Kvällsposten Debatt att de har fått igenom en lång rad liberala förslag, det är dock omöjligt att förstå vad de faktiskt fått igenom. Anledningen till detta är att de inte har fått igenom någonting av minsta substans.

 

I valet 2018 gick Liberalerna till val tillsammans med övriga alliansen och lovade Malmöborna ett maktskifte. Gemensamt lovade vi väljarna att avskaffa den skadliga socialdemokratiska bidragspolitiken och ersätta den med en stark kommunal arbetslinje, att vidta kraftfulla åtgärder för att lösa Malmös akuta trygghetskris och att prioritera stärka resurser till välfärdens kärna. 

 

Efter valet valde Liberalerna att inte förverkliga det maktskifte som Malmöborna röstat för, utan valde i stället att i utbyte mot nio högavlönade heltidspolitiker förbinda sig till att passivt förvalta den socialdemokratiska politiken. 

 

Sedan dess har Liberalerna i Malmö övergett sin skolpolitik, stadsutvecklingspolitik, trafikpolitik, trygghetspolitik och äldrepolitik. Det ska inte längre satsas på skolan. Vallöftet om bostadsbyggande på stadionområdet är som bortblåst och Nyhamnen ska bebyggas utan exploateringsvinster. S-linjen om att bekämpa alla familjer som är beroende av bilen stöds numera fullt ut av Liberalerna. Förtvivlade väljare på Limhamn är nog måttligt imponerade av den omsvängningen. 

 

Löftena om valfrihet i äldreomsorgen har det inte sagts ett ord om efter valet. Deras tidigare profilfråga var att bekämpa antisemitism. Nu styr de med partiet som har sett mellan fingrarna när judehatet har släppts loss i Malmö och i det egna partiet. Sammantaget återstår alltså ingenting. 

 

När ett politiskt styre passivt ser på utan att adressera allvarliga samhällsproblem brister förtroendet för det offentliga och splittring, misstro och rasism föds.

 

Alla mätningar visar att Liberalernas väljarkår är rakt igenom borgerlig. Om inte Liberalerna i Malmö börjar stå upp för en borgerlig politik, som de har lovat och väljarna vill ha, är Moderaterna genuint oroade över att valet 2022 kommer att innebära Liberalernas uttåg från kommunfullmäktige.

 

Torbjörn Tegnhammar (M)

Oppositionsråd i Malmö