Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SSU verkar sopa undan problemen i Skåne

Rebecca Nordin Vainio, riksordförande Moderat skolungdom.Foto: PRESSBILD

Än en gång är det förvånansvärt tyst från SSU:s ledning med förbundsordföranden Philip Botström i spetsen, skriver Rebecca Nordin Vainio, riksordförande för Moderat skolungdom.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. 2018 framkom uppgifter i Kvällsposten om att SSU Skåne styrts av en extrem falang som skapat en internkultur präglad av homofobi, hot, trakasserier och fundamentalistiska åsikter. 

SSU Skånes ordförande avgick i samband med att detta uppdagades, och meddelade samtidigt att han lämnade politiken helt och hållet. Det sistnämnda visade sig inte stämma efter en ny granskning av Kvällsposten, utan personen i fråga har fortsatt varit aktiv i distriktet som kassör för SSU i Helsingborg. Det här är ett kvitto på hur lite man egentligen bryr sig om vikten av demokratiska värderingar.

 

SSU gör anspråk på att vara med och forma Sveriges demokrati, en idé som delas av oss andra ungdomsförbund och även riksdagspartier. Men att göra anspråk på att forma Sveriges demokrati när man uppenbarligen har demokratiska problem internt är helt och hållet en gåta för oss utomstående. 

 

När det framkommer berättelser och vittnesmål om hur det sjungs antisemitiska sånger under första maj-tåg i Malmö och om homofobiska uttalanden på stämmor i Skåne så är det viktigt att förbundet tar sitt ansvar. Det finns också vittnesmål om hur medlemmar har skrämts på årsmöten, så pass mycket att man inte vågar säga vad man tycker och göra sin röst hörd. Ungdomsförbund finns för att människor ska kunna stöta och blöta sina åsikter där det är högt i tak, men om man inte ens vågar göra det där, var ska man då göra det? 

 

SSU har tidigare även kritiserats mycket hårt för att försöka sig på separatistiska evenemang. ”Möte för rasifierade” och ”Vita - inte önskvärda här” är ju något som tyder på den bristfälliga demokratin och påvisar att lika för alla inte gäller i ett ungdomsförbund som SSU.

 

Även MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor har pekat på att SSU Skåne brister i sin demokrati. Myndigheten har granskat SSU ett flertal gånger. Den senaste utredningen landade i att det betalades ut statsbidrag till SSU, förutsatt att man inte tillgodoräknar SSU Skånes föreningar och medlemmar till det aktuella statsbidraget då distriktet enligt MUCF bedömning inte lever upp till det demokratikriterier som krävs för en utbetalning. Om man tidigare inte har agerat på grund av att medier har rapporterat om missförhållanden bör man nog ändå reagera när MUCF kommer med sina utlåtanden. Turerna kring SSU Skåne tyder på att problemet är så mycket större än en enskild individ – SSU Skåne har strukturella demokratiska problem och SSU nationellt verkar göra allt för att sopa dem under mattan.

 

Sedan Kvällspostens första stora granskningen för två år sedan har SSU haft otaliga tillfällen på sig att skapa en mer demokratisk internkultur. Trots detta är det ett faktum att de personer som var den bidragande faktorn till varför även Sveriges myndighet för ungdoms- och civilsamhällsfrågor har vidtagit åtgärder, har fortsatt vara aktiva. 

 

Än en gång är det förvånansvärt tyst från SSU:s ledning med förbundsordföranden Philip Botström i spetsen. De som säger sig vara de största försvararna för en demokratisk och jämlik framtid. 

 

Alla ungdomsförbund behöver axla rollen som en demokratisk förvaltare, där vi står upp för demokratiska värden. Det är inte acceptabelt att ett av Sveriges största ungdomsförbund, plantskolan till ett regeringsbärande parti, lägger locket på. Kan inte SSU hantera sina egna problem den här gången heller, då är det kanske dags att kalla in det tyngre artilleriet med den socialdemokratiska partiledningen och statsminister Stefan Löfven.

 

Rebecca Nordin Vainio

Riksordförande Moderat skolungdom