Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spela inte Svarte Petter om vaccinet

Sjukvården och regionerna ska fortsätta att göra sitt yttersta för att både klara covid-vården och genomföra säkra vaccinationer så fort som möjligt, skriver liberalerna Gilbert Tribo, Anna Starbrink och Jonas Andersson.
Foto: PETTER ARVIDSON/BILDBYRÅN
Gilbert Tribo Ledamot i Region Skånes regionstyrelse och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne (L)
Foto: ANNIKA PERSSON
Anna Starbrink Hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm (L)
Jonas Andersson Ledamot i regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen och vice ordförande i dess Hälso- och Sjukvårdsutskott (L)

Vi anar äntligen en ljusning vid horisonten. Covid-19 kommer prägla även 2021, men tack vare vaccinen finns det nu ett nytt hopp om en framtid efter coronapandemin. Som regionpolitiker räknar vi med att regeringen håller sitt löfte även detta år, skriver de liberala sjukvårdspolitikerna Gilbert Tribo, Anna Starbrink och Jonas Andersson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Efter ett mörkt pandemiår anar vi en ljusning vid horisonten. Covid-19 kommer prägla även 2021, men tack vare vaccinen finns det nu ett nytt hopp om en framtid efter corona. Samtidigt väcker vaccinationerna frågor: Finns det tillräckligt mycket vaccin? Går det tillräckligt fort? Klarar inte det ena eller andra landet vaccinationen bättre? Är regionerna vuxna uppgiften? Har Folkhälsomyndigheten gjort sitt jobb? Risken är att vi får ett slags Svarte Petter-spel. Det vore olyckligt.

Vaccinationen är sedan några veckor i full gång runtom i landets regioner. Vi kan jämföra oss med Israels effektiva vaccinationer, eller Storbritanniens snabbare godkännanden, men Sverige har en styrkeposition som en del av EU, med gemensamma inköp och en gemensam process för godkännande. Tack vare EU-samarbetet får vi tillgång till det vaccin vi behöver – och mer därtill. Det betyder att EU kommer kunna bistå även andra länder, såväl resursstarka Norge som resurssvagare stater. Ett starkare skydd mot covid för fler, gynnar oss alla.

Regionerna har med hälso- och sjukvården såväl ansvaret, vanan som kompetensen för vaccinationerna. Och vi jobbar på så fort vi kan.

I Region Stockholm hade alla äldre i särskilda boenden kunnat få sin första vaccindos i mitten av januari, och 5 februari kommer nästan alla ha hunnit få sin andra dos. Vårdpersonal började vaccineras för två veckor sedan, och vårdcentralerna förbereder nu vaccination av personer äldre än 70 år liksom andra i riskgrupper. Därefter är det dags för allmänheten.

Vaccineringen är fortfarande i den första fasen i Västra Götaland och utöver särskilda boenden vaccineras vårdtagare inom hemtjänsten och deras hushållskontakter. Vaccinationsviljan är hög, men för närvarande råder brist på vaccin. Västra Götalandsregionen skickar vidare allt vaccin som regionen får till de som utför vaccinationerna. Fram till och med vecka 4 hade 47 650 doser skickats ut.

Region Skåne har använt 45 000 vaccindoser mot covid-19 sedan första sticket för en månad sedan. Boende och personal på de flesta av Skånes alla särskilda boenden för äldre har nu erbjudits sin första dos av vaccin. Det kvarstår några få boenden som nu har högsta prioritet. Nu står hundratals medarbetare på vårdcentraler och sjukhus redo att vaccinera ännu fler så fort leveranserna rullar på för fullt igen. I takt med detta arbetar Region Skåne aktivt med att upphandla ytterligare vaccinationskapacitet samt säkerställa en fortsatt god beredskap.

Men för att arbetet ska lyckas behöver regeringen se till att inflödet av vaccin till Sverige ökar.

Tillgången på vaccin är det som avgör hur fort vaccinationen går. För några veckor sedan rådde viss osäkerhet med olika bud om hur många doser varje region skulle få. För att verkligen vara säkra på att alla på särskilda boenden får sin andra dos inom den tid som föreskrivs (baserat på forskningsstudierna), sparade många regioner en del av de tidiga leveranserna. Vi ser ändå nu säkrare och större leveranser framöver, och kommer inte behöva ha lika stor marginal utan kan använda största delen av vaccinet direkt.

Vaccintillgången ökar nu snabbt. EU har godkänt Modernas vaccin och fördubblat beställningen från Pfizer/Biontech – som efter besked häromveckan om minskade leveranser under omställning till ökad produktion lovat att leveranserna snart ska vara tillbaka i full och större skala. I fredags godkändes AstraZenecas vaccin. Även om kunskapen behöver stärkas kring vaccinets effektivitet för äldre, och det är angeläget att säkra leveranserna som AZ utlovat, är det i grunden ett mycket positivt besked.

Sjukvården och regionerna ska fortsätta att göra sitt yttersta för att både klara covid-vården och genomföra säkra vaccinationer så fort som möjligt. Beskedet från regeringen att garantera ersättning till personer som eventuellt drabbas av biverkningar av Modernas vaccin var mycket välkommet, då det innebär en rejält ökad vaccinationstillgång.

Några viktiga besked saknar vi dock fortfarande från nationell nivå. Framför allt handlar det om besked om staten kompenserar regionerna för alla covid-relaterade kostnader. Vi väntar på besked om finansiering för 2021, men räknar med att regeringen håller sitt löfte, även detta år.


Gilbert Tribo (L) 

Ledamot i Region Skånes regionstyrelse och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne


Anna Starbrink (L)

Hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm


Jonas Andersson (L) 

Ledamot i regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen och vice ordförande i dess Hälso- och Sjukvårdsutskott