Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sossarna, inte muslimer, är Malmös verkliga problem

Med en annan politik kan Malmö bli en framgångsrik stad med låg arbetslöshet och välfungerande integration, skriver Torbjörn Tegnhammar (M) och Niclas Röhr (M).Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.Foto: PRESSBILD
Niclas Röhr (M), ersättare i Malmö kommunfullmäktige.Foto: PETER KROON
Rasmus Paludan, dansk politisk provokatör.Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN/EPA/TT

Om den danska politikern Rasmus Paludan vill uppmärksamma orsaken till Malmös problem så är det inte Koranen. Det är socialdemokratin. Det är oförskämt av en utländsk politiker att använda Malmö för att piska upp konflikter mellan grupper i vår stad, skriver Torbjörn Tegnhammar (M) och Niclas Röhr (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Malmös djupa problem beror inte på att det bor muslimer här, utan på Socialdemokraternas misslyckade politik som har skapat Sveriges högsta arbetslöshet och största utanförskap. Om den uppmärksammade danska politikern Rasmus Paludan på allvar velat belysa orsaken till Malmös problem, så hade han inte hotat med att bränna Koranen. Han skulle i så fall satt fokus på Socialdemokraternas politik i Malmö.

Malmömoderaterna har stor respekt för den avvägning som polisen gjort mellan yttrandefrihet och risk för ordningsstörning. Här finns människor från 184 olika länder. Här är människor välkomna oavsett hudfärg, sexuell läggning eller religion. Malmö har absolut allvarliga problem. Arbetslösheten är högst i hela Sverige, tusentals barn saknar framtidshopp efter att ha fötts in i utanförskap och staden lider av en djup segregation. Rasismen är tyvärr ständigt närvarande. Utanförskapet föder en hopplöshet hos människor som ibland leder till kriminalitet. Kriminaliteten får aldrig ursäktas men dess grunder behöver förklaras med vetenskap, inte politiskt clowneri.

Malmös problem är inte de muslimska invånarnas fel, utan Socialdemokraternas. Stadens egna experter visade nyligen i en rapport att Malmö inte har en större andel utrikesfödda med låg utbildning än i andra jämförbara städer. Däremot står de längre ifrån arbetsmarknaden i Malmö. Det är inte Malmöborna det är fel på. Det är den socialdemokratiska politiken som är misslyckad. Den röda rosen framstår som allt mer vissen.

Med en annan politik kan Malmö bli en framgångsrik stad med låg arbetslöshet och välfungerande integration. För oss moderater är det uppenbart att Malmös väg till framgång går via en stark arbetslinje. På jobbet får människor som flyttat till Sverige den bästa tänkbara introduktionen till den svenska kulturen, lär sig språket bättre och kan knyta vänskapsband med människor från samhällets olika delar. När människor får arbeta för ett gemensamt syfte föds förståelse, respekt och tolerans. Därför kämpar Moderaterna för att fler jobb ska skapas i olika branscher, inte minst saknas industrijobb. Kommunen borde storsatsa på yrkesutbildningar som leder till riktiga jobb och på vuxenutbildningar som täpper till kunskapsluckor. Inte minst måste föraktet mot företagande bytas ut mot Sveriges bästa näringslivsklimat som lockar investeringar och därmed jobb till Malmö. 

Socialdemokraterna för en helt annan politik. Malmö är i dag den staden av alla jämförbara kommuner som satsar minst pengar på åtgärder för att hjälpa människor in på arbetsmarknaden. Det är därför Malmö i dag är en splittrad stad med hög arbetslöshet och grov kriminalitet, inte för att det bor människor med olika hudfärger eller religioner i Malmö.

Det är oförskämt av en utländsk politiker att han försökt använda Malmö som kuliss i ett försök att vinna inrikespolitiska poänger i Danmark, piska upp konflikter mellan grupper i vår stad och därmed ta polisiära resurser i anspråk. Polisens alla resurser behövs för att skapa trygghet för Malmöborna. 

Moderaterna har stor förståelse för att det finns många Malmöbor som tagit illa vid sig av att höra om Rasmus Paludans planerade aktion. Vi uppmanar dock Malmöborna att bemöta honom med fortsatt fullkomligt ointresse, alldeles oavsett vad som framöver händer. Malmös väg framåt går via respektfulla samtal och gemenskap. Kända provokatörer får inte splittra Malmö. 

Malmömoderaterna är i alla lägen beredda att tala med alla som vill bidra till att bryta Malmös höga arbetslöshet, lösa integrationsmisslyckandet och skapa en enad och framgångsrik stad. Den som däremot är ute för att söka konflikt, otrygghet och splittra Malmöborna hör inte hemma i vår stad. Här har till och med Sverigedemokraterna uttryckt att integration, inte segregation, är nödvändigt i Malmö. Vår stad har riktiga och viktiga samhällsproblem att hantera, därför är varken vissnade röda rosor eller banala provokatörer relevanta.

 

Torbjörn Tegnhammar (M)

Oppositionsråd i Malmö

 

Niclas Röhr (M)

Ersättare i kommunfullmäktige

 

Missa inga nyheter från Sydsverige – ladda ner Kvällspostens app!