Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sölvesborgs invånare får ett konservativt kvitto

För oss är det viktigt att våra kommuninvånare får ett kvitto på vad det efterlängtade maktskiftet i Sölvesborg faktiskt kommer att innebära, skriver Samstyrets representanter.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Louise Erixon Ordförande kommunstyrelsen Sölvesborg (SD)
Foto: PRESSBILD
Paul Andersson Vice ordförande kommunstyrelsen (M)
Foto: PRESSBILD
Robert Manea Ledamot kommunstyrelsen (KD)
Foto: PRESSBILD
Anders Jönsson Ledamot kommunstyrelsen (SoL)
Foto: PRESSBILD

Våra fyra partier har lyssnat på varandra utan förutfattade meningar. I konservativ anda skapar vi tillsammans en bättre kommun för invånarna i Sölvesborg. Rikspolitiken bör inspireras av oss, skriver Louise Erixon (SD), Paul Anderson (M), Robert Manea (KD) och Anders Jönsson (SoL) som utgör Samstyret i Sölvesborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Samstyret i Sölvesborg, där Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala SoL-partiet ingår, aviserade det stundande maktskiftet hösten 2018. Samarbetet föranleddes av att ledande politiker för våra partier tagit initiativ för att lyssna på varandra utan förutfattade meningar. Det har visat sig vara ett mycket lyckat initiativ som i dag innebär att vi i konservativ anda skapar en bättre kommun för invånarna i Sölvesborg.


För att visa våra ambitioner har våra partier nu tagit fram ett detaljerat och omfattande dokument där förändringsarbetet som vi vill göra under innevarande mandatperiod listas och beskrivs. För oss är det viktigt att våra kommuninvånare får ett kvitto på vad det efterlängtade maktskiftet i Sölvesborg faktiskt kommer att innebära. Det här kvittot innehåller 220 punkter konkret politik där kommuninvånarna blivit involverade och hörsammade.


Målet är ett Sölvesborg som står starkt när konjunkturläget skiftar och att långsiktig ekonomisk stabilitet ska säkras genom främjande av tillväxt med skattekraft – något som också underlättas av en mer näringslivsvänlig politik.


De sociala trygghetssystemen ska förbehållas de som har rätt till dem. Tolktjänster ska för myndiga personer erbjudas till självkostnadspris efter etableringstiden och en nytänkande inställning ska implementeras till hur och vem som bedriver viss välfärd. Kunder inom Sölvesborgs omsorg ska kunna ha en trevlig samvaro med personalen utan språkliga hinder, därför betonas vikten av språkkrav. Barnomsorgen ska bli småskalig där dagmammor prioriteras samtidigt som nybyggnation av kommunala förskolor sker med maximalt tre avdelningar per styck. Ett rejält tillgänglighetsprojekt ska initieras för att Sölvesborg ska kunna upplevas av alla, oavsett fysiska hinder.


En mer restriktiv lokal migrationspolitik ska implementeras där också pilotärenden utreds för att pröva bosättningslagen i förhållande till principen om det kommunala självstyret.


Runt om i Sverige har den faktiska och upplevda tryggheten tagit allvarlig skada till följd av samhällsförändringen, och tyvärr utgör Sölvesborg inget undantag. Även om det yttersta ansvaret att skydda medborgarna vilar på staten, vill vi bidra på de sätt vi kan för att alla ska känna sig så trygga som möjligt i vår kommun. 


Genom riktade informationsinsatser ska vi hindra de allt vanligare bedrägerierna mot äldre och andra sårbara grupper i samhället. Vi satsar också på väktare som ska komplettera de av Samstyret redan införda ordningsvakterna. Därtill ska utökad belysning och kameraövervakning ses över för att förebygga och stävja otrygghet.


Samtliga partier i Samstyret sätter stort värde på kontakt och dialog med kommunens invånare. Medborgare ska alltid känna att de har möjlighet att komma till tals och ingen del av Sölvesborgs kommun ska försummas. Därför vill vi inrätta ”byaråd” där kommunledningen fortlöpande kan inhämta åsikter och viljor från kommunens alla delar. På så vis skapas en viktig dialog som leder till ökat inflytande för den enskilde. Andra demokratiåtgärder är ökat inflytande för invånarna genom fler omröstningar via sociala medier, mer politisk öppenhet med TV-webbsända möten samt ökad tillgänglighet till politiska dokument och beslut via kommunens hemsida.


Slutligen hoppas vi att politiker på riksnivå tar inspiration från Samstyret och inser att konservativa partier kan göra fantastiska saker tillsammans om vi bara lyssnar på varandra. Genom ödmjukhet, lyhördhet och respekt kan vi jobba i rätt riktning och få bukt med många samhällsproblem som vi i dag ofta delar sakpolitiska lösningar kring. 


Louise Erixon (SD)

Ordförande kommunstyrelsen Sölvesborg


Paul Andersson (M) 

Vice ordförande kommunstyrelsen


Robert Manea (KD)

Ledamot kommunstyrelsen


Anders Jönsson (SoL)

Ledamot kommunstyrelsen