Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Socialdemokraterna låter krögare gå i konkurs i Malmö

Socialdemokraterna i Malmö sitter med armarna i kors och klagar samtidigt som Moderaterna slåss för att rädda varje jobb som går att rädda i Malmös viktiga restaurangbransch, skriver Torbjörn Tegnhammar (M) och Helena Nanne (M).
Foto: SHUTTERSTOCK
Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.
Foto: CHARLOTTE T STROMWALL
Helena Nanne (M), vice ordförande i Malmös arbetsmarknads- och socialnämnd.
Foto: MALMÖMODERATERNA

Sedat Arif (S) verkar inte känna till sin egen nämnds befogenheter, skriver moderaterna Torbjörn Tegnhammar och Helena Nanne i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Bortsett från själva coronapandemin är det absolut mest akuta hotet mot folkhälsan i Malmö den skenande massarbetslöshet som breder ut sig till följd av den misslyckade politik som Sedat Arif (S) och hans socialdemokratiska kolleger bedriver. När resultatet av ens egen politik är landets högsta arbetslöshet borde Socialdemokraterna stödja förslag från Moderaterna som kan rädda jobb, i stället för att sprida felaktiga uppgifter i medier.

Förra veckan drev Moderaterna tillsammans med Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna igenom att Malmös restauranger ska få leverera alkohol tillsammans med mat hem till kunder. Beslutet har fått ett fantastiskt mottagande hos Malmös krögare. Sedan beslutet togs har vi kontaktats av en lång rad framstående restaurangägare i Malmö som berättat att beslutet som Moderaterna tog initiativ till kommer kunna bidra till att de kan behålla sin personal och rädda sitt livsverk från konkurs. Malmöborna möttes precis av det tragiska beskedet att en av stadens mest kända restauranggrupper har gått under och risken är stor att fler av Malmös landmärken går samma öde till mötes redan den kommande veckan. Medan detta sker sitter Socialdemokraterna med armarna i kors och klagar samtidigt som Moderaterna slåss för att rädda varje jobb som går att rädda i Malmös viktiga restaurangbransch. Socialdemokraternas motstånd mot en fungerande arbetslinje tar sig allt mer absurda uttryck.

Sedat Arif hävdar felaktigt att tillgången på alkohol orsakar ökad alkoholkonsumtion.  Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, som är en del av finansdepartementet, visade i en studie under 2019 att antalet försäljningsställen inte har någon mätbar effekt på konsumtionen. Det har däremot priset. Studiens slutsats var att anledningen till att svenskar dricker mindre än våra grannar är våra högre alkoholskatter. Således faller det på sin egen orimlighet att det skulle bidra till ökad alkoholkonsumtion om restauranger tillåts sälja vin, till betydligt högre priser än på Systembolaget.

Länsstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har en rådgivande roll i tillståndsärenden. Kommunen är ansvarig tillsynsmyndighet och det är därför kommunens tolkning av lagen som gäller. Detta borde Sedat Arif som ordförande i den ansvariga nämnden känna till. Därför borde han i stället för att sprida felaktigheter i medier sluta upp i kampen för att rädd jobben i Malmös restauranger. Moderaterna kommer aldrig vika ner oss i den kampen. Dialog stoppar inga konkurser och räddar inga jobb.


Torbjörn Tegnhammar (M)

Oppositionsråd i Malmö


Helena Nanne (M)

Vice ordförande i Malmös arbetsmarknads- och socialnämnd