Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Socialdemokraterna kastar sten i det skånska glashuset

Foto: HELSINGBORGS LASARETT
Anders Lundström (KD), regionråd och ordförande för Helsingborgs Lasarett.Foto: PRESSBILD
Lisa Flinth (L), 1:e vice ordförande för Helsingborgs Lasarett.Foto: PRESSBILD
Anders Ståhl (M), ersättare i styrelsen för Helsingborgs Lasarett.Foto: PRESSBILD
Emma Järund (C), ersättare i styrelsen för Helsingborgs Lasarett.Foto: PRESSBILD

Socialdemokraternas ointresse för förändringar och nytänkande kommer verkligen inte förändra situationen, skriver allians för Skåne i replik till Mikael Skoog (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Att vara förtroendevald är att förvalta ett förtroende. En del i detta förtroende är att förvalta de skattepengar som vi tar ut ifrån skåningarna, så effektivt som möjligt. I Socialdemokraternas värld, känns det som, handlar det om att ta ut så mycket skatt som möjligt oavsett om det går till rätt saker eller inte. Det är långt ifrån Socialdemokraternas traditionella värderingar som Gustav Möller formulerade med det berömda citatet ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket.”

Trots att Socialdemokraterna anställde 2 000 fler i den skånska sjukvården under förra mandatperioden, sjönk tillgängligheten och antalet vårdplatser minskade med cirka 300. Vid Helsingborgs Lasarett försämrades tillgängligheten radikalt. Dessa fakta vill nu Socialdemokraterna bortse från när de argumenterar att alliansen inte agerar tillräckligt kraftfullt. Det är lätt att rasera hög tillgänglighet och tar tid att komma tillbaka till hög produktion. Trots pandemi och hållbar ekonomisk utveckling är vi redan tillbaka på produktivitet pre-covid i Helsingborg. Det går att hålla i pengarna och öka tillgängligheten.

Om nu Socialdemokraterna gillar att allians för Skåne tar fram en plan för att öka tillgängligheten, varför gjordes det inte förra mandatperioden när de styrde? Varför sjönk tillgängligheten som en sten under förra mandatperioden utan åtgärder eller beslut? Det är två av många frågor som skåningen säkert ställer sig och vi försöker råda bot på genom att tydligt och enkelt definiera en tuff målsättning för Helsingborgs Lasarett och Region Skåne.

Mikael Skoog försöker blanda ihop siffrorna och tar upp Region Skåne i stort. Aldrig någonsin har Region Skåne fått ett större tillskott till hälso- och sjukvården som inför 2021. Hela 2,8 miljarder kommer sjukvården tillgodo och kommer, tillsammans med tydliga kösatsningar under andra halvan av mandatperioden, kapa köerna som vuxit sig långa under Socialdemokraternas ansvar.

Vackra ord kortar inga vårdköer, men Socialdemokraternas ointresse för förändringar och nytänkande kommer verkligen inte förändra situationen. Allians för Skåne har tidigare visat att det går kapa vårdköer och vi kommer att göra det igen, både på Helsingborgs Lasarett och i Region Skåne. 

Inför 2021 har Socialdemokraterna samma effektiviseringskrav som alliansen, så det är kanske dags att sluta kasta sten i glashus och inse att det behövs förändrade arbetssätt och modiga förtroendevalda om vi ska klara av välfärdsutmaningarna, utan att beskatta skåningarna orimligt mycket.

 

Anders Lundström (KD)

Regionråd och ordförande för Helsingborgs lasarett

 

Lisa Flinth (L)

1:e vice ordförande för Helsingborgs lasarett

 

Anders Ståhl (M)

Ersättare i styrelsen för Helsingborgs lasarett

 

Emma Järund (C)

Ersättare i styrelsen för Helsingborgs lasarett