Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smärtsamt för Centern att välja mellan grönt och bilism

Stefana Hoti (MP), partiföreträdare i Malmö.Foto: MP MALMÖ

Avsmalningen av Pildammsvägen ger Malmö ett ekonomiskt överskott, skriver Stefana Hoti (MP) i en replik till Malmöcenterns Martin Molin.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I sitt svar till Miljöpartiet i Malmö skriver Martin Molin (C) att vi fokuserar för mycket på bilismen och att den är ett problem i en växande stad som ska byggas hållbart. Sedan förklarar han varför det är ohållbart att smalna av Pildammsvägen för att kunna bygga ett tätt och grönt område i södra Holma.

 

Hela poängen med att vi vill smalna av Malmös infartsleder är just att vår stad behöver fokusera på annat än bilar: På biologisk mångfald, klimatanpassning och minskad segregation, på fler bostäder, förskolor och lekplatser, på service och handel, på gångvägar, cykelbanor och kollektivtrafik. Men centerpartisterna har i stället valt att ta strid för en bilväg. De hittar ständigt på nya argument, men landar hela tiden i slutsatsen att bilismen ska värnas.

 

När informationen från Malmö stads trafikexperter nu äntligen verkar ha sjunkit in hos centerpartisterna så griper de efter halmstrån. Avsmalningen av Pildammsvägen minskar inte framkomligheten för bilarna, alltså är det ekonomin som är problemet. Centern väljer ut den del av projektet där Malmö stad står för större delen av kostnaden, för att få helheten att framstå som ekonomiskt ohållbar. I själva verket kommer projektet som helhet att ge staden ett ekonomiskt överskott.

 

Centerns ”hållbara” lösning är hög och tät bebyggelse längs med Pildammsvägen. Det är lika kortsiktigt som när de värnar asfalt för att slippa stöta sig med bilisterna. En viktig del av avsmalningen är att den knyter ihop Holma och Kulladal och minskar segregationen. Att avskärma det nya området med ett nytt ”Kinesiska muren” av höghus leder till raka motsatsen.

 

Hållbara investeringar handlar om att se helheten och att arbeta på lång sikt. För att luften inte ska ge barn astma och göra att 70 Malmöbor dör i förtid varje år, för att stoppa klimatkrisen, för att stoppa massutrotningen av arter och för att alla som bor i vår stad ska ha samma chanser att leva ett gott liv. Det är inte bara nästa kvartal som räknas, utan vad vi lämnar efter oss till kommande generationer.

 

Det finns antagligen en ärlig vilja hos Centern att vara gröna, att göra något för klimatet, miljön och den sociala hållbarheten. Men det räcker inte. Politik handlar inte bara om att vilja, utan också om att välja. Vi ser hur smärtsamt det är för Centern att behöva välja mellan grönt och bilism. Sorgligt nog väljer de bilismen. Centerpartiet skriver att vi känner oss hotade av konkurrensen kring de gröna frågorna. Med sådan konkurrens behöver vi inga motståndare.

 

Stefana Hoti (MP)

Partiföreträdare i Malmö