Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sluta politisera Mitt Kors-gruppen

Annika Borg, präst, Svenska kyrkan.
Johanna Andersson, fd präst, Svenska kyrkan.
Helena Edlund, präst, Svenska kyrkan.

Kent Wisti följer sin egen polariserande agenda, skriver grundarna av Mitt Kors-gruppen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För en dryg månad sedan startade vi, (då) tre präster, Facebook-gruppen Mitt Kors. Den konkreta orsaken var avrättningen av Fader Jacques Hamel under en mässa i franska Rouen. Händelsen berörde oss djupt som präster och människor.

Vi ville visa solidaritet med världens utsatta kristna och uppmanade människor att sätta på sig ett kors runt halsen, ta en bild av sig själva och posta i gruppen. Vi beskriver korset som en kärlekens symbol mot mörker och våld. Så har den kristna kyrkan talat om korset i tvåtusen år.

Gensvaret har varit överväldigande. Gruppen har i skrivande stund över 10 000 medlemmar. Tusentals bilder har postats och nästan lika många personliga berättelser om ärvda kors, kors köpta på skilda platser, kors som minnen från särskilda tillfällen. De som postar har olika bakgrund, här finns människor från olika kristna traditioner, sökare och tvivlare, ateister och människor med judisk och muslimsk bakgrund. Här finns människor med rötter i Irak och Syrien. Biskopar finns med i gruppen samt många, många präster och andra kyrkligt anställda, förtroendevalda och engagerade.

 

Det är därför sorgligt att ta del av Kent Wistis försök att använda vår grupp i politiska syften och i en polariserande text (Kvällsposten Debatt 1/9) kasta in vårt och andras engagemang för utsatta kristna i samma hörn som nyfascistiska krafter i samtiden.

Kent Wisti är ingen neutral debattör. Han väljer att finnas i sammanhang där maskerade grupper i extremvänstern för sin anti-fascistiska kamp, som när han iförd prästskjorta tar ett foto av sig själv mot precis en sådan bakgrund, i ord hyllar demonstrationen och sprider bilden från ett officiellt twitterkonto med avsändare Svenska kyrkan. Han anklagar oss för att riskera att bli utnyttjade av politiska krafter på andra extrema ytterkanter, utan att belägga att så skett. I själva verket är det Kent Wisti som försöker dra in oss i sitt eget politiska spel med dess världsbild.

Om inte av andra skäl, så av pastoral omsorg om gruppens många medlemmar borde prästen Kent Wisti låta bli att utnyttja vårt och andras engagemang för utsatta kristna för sina egna polariserande syften.

Kent Wisti är inte heller neutral när han hyllar kyrkoledningen, eftersom han har uppdrag som illustratör för Kyrkokansliet. Han försöker även utnyttja ärkebiskop Antje Jackelén, men hon har själv uttryckt att hon bär kors med stolthet, blir glad när andra gör det och är positiv till #mittkors.

Ingen behöver som Kent Wisti spekulera, utan det är bara att gå in i vårt öppna virtuella rum och ta del av en mångfald av människors bilder, berättelser och solidaritet.

 

Johanna Andersson, fd präst i Svenska kyrkan

Annika Borg, teologie doktor och präst i Svenska kyrkan

Helena Edlund, präst i Svenska kyrkan