Foto: CENTERPARTIETFoto: CENTERPARTIET
 Foto: CENTERPARTIET
Birte Sandberg (C), gruppledare i Region Skåne. Foto: JENS CHRISTIANBirte Sandberg (C), gruppledare i Region Skåne. Foto: JENS CHRISTIAN
Birte Sandberg (C), gruppledare i Region Skåne. Foto: JENS CHRISTIAN
Niels Paarup-Petersen (C), gruppledare i Malmö. Foto: CENTERPARTIETNiels Paarup-Petersen (C), gruppledare i Malmö. Foto: CENTERPARTIET
Niels Paarup-Petersen (C), gruppledare i Malmö. Foto: CENTERPARTIET
Charlotte Bossen (C), kandidat till regionfullmäktige. Foto: CENTERPARTIETCharlotte Bossen (C), kandidat till regionfullmäktige. Foto: CENTERPARTIET
Charlotte Bossen (C), kandidat till regionfullmäktige. Foto: CENTERPARTIET

Sluta motarbeta skånsk gårdsförsäljning

Publicerad

Det är riktigt illa att Sverige har en regering som motarbetar en hel bransch som skulle kunna skapa jobb och har en stor potential att locka turister från hela världen. Det skulle stärka Skåne som turistmål och tillväxtmotor om gårdsförsäljning av vin tilläts under en testperiod, skriver flera centerpartister.

Sedan 90-talet har den svenska, inhemska alkoholproduktionen växt rekordartat. Intresset för lokalproducerat öl och vin är större än någonsin och i dag finns det en växande näring som utgörs av små bryggerier, destillerier och vinodlare. Dessa entreprenörer är viktiga jobbskapare på framför allt mindre orter och på landsbygden och viktiga företag inom besöksnäringen.   

 

Visit Sweden beräknar att utländska besökare konsumerar restaurangtjänster och livsmedel för över 37 miljarder kronor och möjligheten till gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker skulle gynna utvecklingen av företagande, sysselsättning och måltidsturism ytterligare.  Dryckesbranschen är en växande och viktig näring, inte minst för svensk landsbygd där många producenter finns och där råvarorna till dryckerna produceras. Med tillåten gårdsförsäljning skulle denna bransch verkligen kunna bidra till att utveckla Sverige till ett riktigt mat- och dryckesland.  

 

Redan i dag finns ett antal mindre producenter av alkoholhaltiga drycker som tar emot besökare, men deras verksamhet begränsas av att de inte får sälja sina produkter direkt till kund. Precis som det i dag är tillåtet att sälja lokalt producerade ostar och korvar på en gård borde det vara tillåtet att sälja egenproducerat öl och vin till gårdens besökare. Det vill vi möjliggöra utan att för den delen äventyra det svenska detaljhandelsmonopolet för alkohol. Genom en mindre fyrkantig lagstiftning är det möjligt att locka fler besökare till den svenska landsbygden och skapa förutsättningar för fler jobb och företag. 

 

Med den stora skånska äppelodlingen finns drygt en tredjedel av landets ciderproducenter i Skåne. Men det är framför allt vinproduktionen som sticker ut, tack vare det skånska klimatet. Två tredjedelar av de vinproducerande företagen ligger i Skåne, som därmed sticker ut som ett dryckeslandskap med stor potential. 

 

En potential som kan omsättas i fler jobb, ökade skatteintäkter och ökad turism. Enligt Tillväxtverket och Tourism in Skåne fortsätter antalet utländska turister att öka i Skåne. Turister som vill kunna njuta av god mat, goda drycker och trevliga upplevelser. Därför är det viktigt för regionens fortsatta utveckling att de skånska producenterna av vin och öl får möjlighet att sälja sina varor till de som besöker deras gårdar. Det skulle stärka Skåne som turistmål och tillväxtmotor.

 

Redan under förra mandatperioden presenterade Centerpartiet förslag om att inrätta gårdsförsäljning i utvalda försökslän och nu är förhoppningsvis tiden mogen att ta tillvara på den potential som finns. Efter att Region Skåne vill ansöka hos regeringen om att få bli försökslän har frågan aktualiserats igen. Tyvärr stängde regeringen dörren för gårdsförsäljning redan tidigt under mandatperioden. För att gårdsförsäljning ska kunna bli verklighet krävs det uppenbarligen en ny regering. 

 

Det är riktigt illa att Sverige har en regering som motarbetar en hel bransch som skulle kunna skapa jobb och har en sådan stor potential att locka turister från hela världen. Det Sverige behöver nu är ett nytt ledarskap och en regering som vågar se möjligheterna till jobbskapande i alla branscher. Särskilt i de jobbskapande branscher som finns på landsbygden och i mindre orter. 

 

Centerpartiet hoppas att så många partier som möjligt sluter upp bakom förslagen om gårdsförsäljning så att vi direkt efter valet kan sjösätta arbetet med att hitta en fungerande modell och prova den i ett antal försökslän. Finlands riksdag har nyligen beslutat att tillåta gårdsförsäljning för hantverkstillverkad öl. Nu är det dags för Sveriges riksdag att göra detsamma.

 

Kristina Yngwe (C)

Vice ordförande Miljö- och Jordbruksutskottet

 

Birte Sandberg (C)

Gruppledare i regionfullmäktige

 

Niels Paarup-Petersen (C)

Gruppledare i Malmö och riksdagskandidat

 

Charlotte Bossen (C)

Kandidat till regionfullmäktige

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag

MEST LÄST PÅ KVP DEBATT I DAG