Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slöjan som plagg är som vilket annat plagg som helst

Matilda Björk, distriktsstyrelseledamot CUF Skåne.Foto: PRESSBILD
Nils Nilsson Puronen, vice distriktsordförande CUF Skåne.Foto: PRESSBILD

Ett förbud mot slöjan gör ingenting för att komma åt grundproblemet som är hederskulturella system, skriver Matilda Björk och Nils Nilsson Puronen vid CUF Skåne.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Nu i veckan antogs Sverigedemokraternas motion om slöjförbud i skolan i Skurups kommunfullmäktige med hjälp av Moderaterna. Förbudet är symboliskt, kontraproduktivt och integritetskränkande. De enda som kan glädjas är dem som inte vill utsättas för åsynen av samhällsproblem, inte dem som faktiskt vill göra någonting åt dem eller dem som faller offer för hedersproblematiken som finns.

 

Slöjan som plagg är egentligen ett plagg som vilket annat, vissa har den och andra har den inte. De problem som finns kopplade till slöjan är påtvingandet av den, inte plagget i sig. Det man måste komma ihåg är att många frivilligt väljer att ha den på sig, utan att något tvång rörande plagget är inblandat. Precis som det finns barn som stolt bär kors runt sin hals finns det barn som är stolta över sin slöja och vad den betyder för deras tro. Det innebär däremot inte att det inte finns de barn och unga som på grund av hederskultur direkt tvingas eller känner sig tvingade att bära slöja. Men ett förbud mot plagget gör ingenting för att komma åt grundproblemet som är hederskulturella system. 

 

Det är ett förslag som har fått kontraproduktiva konsekvenser i länder där förbudet har implementerats, till exempel i Frankrike där slöjförbud orsakat ökad isolering och sämre utbildningsmöjligheter för de berörda, inte det motsatta. Det är inte så konstigt eftersom det i en stark hederskultur inte är ett alternativ för kvinnor att röra sig i det offentliga utan slöja och man därför hittar vägar att bortse från förbudet. I Frankrike har effekten blivit att många barn och elever placeras i privata religiösa skolor där bestämmelsen inte gäller och statens kontroll är mindre. Den som får ta konsekvenserna är än en gång den som förtrycks i det hederskulturella systemet, inte förtryckaren. 

 

Ett beslut om slöjförbud är populistisk symbolpolitik som bara tjänar den som inte är bekväm med att se slöjan, påtvingad eller inte, på barn i det offentliga. Moderaterna argumenterar i sitt anförande för att slöjan skapar isolering och strider mot barnets egen vilja. Problemet är att den föreslagna lösningen riskerar att förvärra de problem de vill motverka.

 

Inte nog med att effekterna av hedersförtrycket är snarlika; de båda företeelserna är lite av två olika sidor av samma mynt. Både ett lagligt förbud och ett kulturellt påbud handlar om tvång rörande människors klädsel. Det är fel av en person att med tvång detaljstyra människors klädesval, men är lösningen då att en kommun går in och detaljstyr människors klädesval? Precis som att det är förtryckande att tvinga på någon som inte vill bära slöja en slöja, är det förtyckande att tvinga någon som vill bära slöja att inte ha det. 

 

När någon utsätts för förtryck som tar sig i uttryck i påtvingandet av slöjan bör vi  i stället rikta in oss på att åtgärda hedersförtrycket snarare än dess symptom. Vi kan skärpa lagstiftningen för hedersrelaterad brottslighet. Vi kan ge skolan en större roll i att stötta och hjälpa de elever som vågar berätta om hedersrelaterade problem. Vi kan ge samma skola bättre möjligheter att koppla in andra viktigare instanser som socialtjänst och polis i det fall där det kan vara nödvändigt. Det slår mot grundproblemet som är hedersrelaterat tvång och inget annat. 

 

Att fixera sig vid plagget i sig och agera mot det är symboliskt, kontraproduktivt och frihetsinskränkande, både direkt mot de som frivilligt bär plagget och indirekt mot dem som tvingas bära det. Vi måste jobba mer med hedersförtryck i Sverige, men slöjförbud är inte rätt väg att gå.

 

Matilda Björk

Distriktsstyrelseledamot Centerpartiets Ungdomsförbund Skåne

 

Nils Nilsson Puronen 

Vice distriktsordförande CUF Skåne