Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Släpp lös kraften i det skånska näringslivet

Carina Centrén Regionchef Svenskt Näringsliv SkåneFoto: PRESSBILD
De skånska kommunerna behöver hjälpa till för att ekonomin så snart som möjligt ska kunna återgå till det normala, skriver Carina Centrén.Foto: SHUTTERSTOCK

Den genomsnittliga skåningen tjänar i snitt 20 000 kronor mindre än den genomsnittliga svensken. 50 000 skåningar har korttidspermitterats. Nu krävs åtgärder som stärker konkurrenskraften och kan skapa nya jobb, skriver Carina Centrén, regionchef för Svenskt Näringsliv Skåne.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I svallvågorna av coronapandemin befinner sig svensk ekonomi i djup kris. Över en halv miljon människor har korttidspermitterats. Antalet arbetslösa har ökat med mer än 100 000 jämfört med samma period året innan. En lika snabb, och djup, nedgång har vi inte skådat sedan slutet av andra världskriget.

 

Som en av Sveriges gränsregioner blir Skåne extra hårt drabbat när gränser stängs och rörligheten begränsas. Dessutom kom vi dåligt förberedda in i krisen. Trots flera år av högkonjunktur, och trots att Skåne är en av Sveriges innovativa storstadsregioner, hade vi redan innan krisen ett av de högsta arbetslöshetstalen i landet. 

 

Den genomsnittliga skåningen tjänar i snitt 20 000 kronor mindre än den genomsnittliga svensken. Sedan krisen startade har mer än 50 000 skåningar korttidspermitterats. Antalet arbetslösa är 15 000 fler än motsvarande period 2019. Redan innan fanns en stor risk att arbetslösheten skulle bita sig fast på en hög nivå i Skåne. Nu är den risken än större. Nu krävs det därför åtgärder som stärker konkurrenskraften och kan skapa fler, nya jobb.

 

I dagarna har Svenskt Näringsliv presenterat ett stort åtgärdspaket för att Sverige som land ska kunna möta framtiden efter pandemin med optimism och tillförsikt. Även om den akuta krisen ännu inte är över så behöver vi redan nu förbereda oss för framtiden. Det mest grundläggande är naturligtvis att de företag som nu drabbas extra hårt av krisen får hjälp att övervintra, så att vi har livskraftiga och sunda företag kvar när vändningen kommer. Såväl regering och riksdag, som våra skånska kommuner, har varit lyhörda och snabba med att sjösätta räddningspaket. De måste förlängas så länge krisen inte över. Framförallt gäller det de omställningsstöd som ges till företag som fått se en drastisk minskning av sin omsättning till följd av coronapandemin.

 

Men detta kommer inte att räcka. Redan innan krisen hade svensk ekonomi många långsiktiga problem och utmaningar. Ska våra företag kunna ta ledartröjan efter krisen måste vi införa långsiktigt kloka reformer som stärker vår konkurrenskraft.

 

I det åtgärdspaket som Svenskt Näringsliv har presenterat ingår en stor mängd sådana reformer, där vi vill lägga extra fokus på ett antal punkter:

Vi måste trygga investeringsklimatet och ge företagen tydliga förutsättningar. Förslag på höjda skatter på jobb och företagande behöver tas bort från bordet.

Vi behöver stärka vår kunskapsekonomi genom att göra satsningar på forskning och utveckling, samt göra det mer gynnsamt för företag att göra det samma.

Vi behöver förbättra kompetensförsörjningen genom arbetskraftsinvandring och genom att trygga rörligheten inom EU.

Vi behöver bygga ut den digitala infrastrukturen, både genom ökade satsningar på bredbandsutbyggnad och 5G-teknik.

Vi behöver sänka kostnaden för att anställa genom att sänka arbetsgivaravgifterna.

 

Även de skånska kommunerna behöver hjälpa till för att ekonomin så snart som möjligt ska kunna återgå till det normala. Inte minst kommer de pengar som läggs på upphandlingar och investeringar vara centrala. Nu är tiden att tidigarelägga investeringar, och att förbättra sina inköp så att så många företag som möjligt kan vara med och få en god affär. 

 

Det finns en enorm kraft i det skånska näringslivet. Med rätt politik och rätt åtgärder kan vi släppa lös denna kraft för att skapa mer välstånd och nya jobb.

 

Carina Centrén

Regionchef Svenskt Näringsliv Skåne