Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Släpp käpphästarna om bostadspolitiken, Vänstern

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.Foto: JENS OHLSSON

Det viktigaste vi kan göra lokalt för att råda bot på bostadsbristen är att se till att det byggs bostäder, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i en replik till Momodou Malcolm Jallow (V) och Emma-Lina Johansson (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vänsterpartiet försöker på Kvällsposten Debatt göra gällande att Malmö stad bedriver en politik som inte överensstämmer med intentionerna i The Shift, ett världsomspännande initiativ för rätten till bostad. De har fel.

 

Det viktigaste vi kan göra lokalt för att råda bot på bostadsbristen är att se till att det byggs bostäder. Förra året färdigställdes 3 390 bostäder i Malmö och då även i delar där det inte har byggts på mycket länge. Det är mer än dubbelt så många som 2015 när Vänsterpartiet satt i kommunledningen. Det kommunala bostadsbolaget, MKB, har gått från att färdigställa 28 lägenheter 2013 till 765 lägenheter 2019.

 

Blandade och inkluderande städer är en viktig del av The Shift. Nyligen tog planarbetet för omvandlingen av Amiralsstaden fart, en förtätning av den segregerande motorvägsliknande Amiralsgatan, som kan ge uppemot 2 800 nya bostäder och 1 500 arbetsplatser i Rosengård. 

 

Frågan är hur Vänsterpartiet agerar? 

 

Nyligen bidrog partiet till att förslaget om ett expertråd för bostadsfrågor i Malmö röstades ner. Anledningen sägs bland annat vara att Malmö stad tidigare tillsatte en bostadsgeneral för att få fram förslag på bostäder för svaga grupper på bostadsmarknaden i efterdyningarna av flyktingsituationen 2015. I Hem & Hyra går det att läsa att Vänsterpartiets dåvarande oppositionsråd, Martina Skrak, säger följande om resultaten: ”De flesta av bostadsgeneralens lösningar handlar om temporära lösningar. Lösningen är inte något temporärt utan det gäller att bygga bort bostadsbristen”. Expertrådet handlar just om detta. Näringsliv, civilsamhälle och forskare skulle ta fram genomförbara förslag på fler bostäder som Malmöbor har råd med samt idéer som kan bidra till att de nationella låsningarna på området löses upp. Vänsterpartiet pratar gärna varmt om Malmökommissionen för ett socialt hållbart Malmö och därför är det anmärkningsvärt att de uppenbarligen inte står upp för skapandet av just sådana kunskapsallianser som kommissionen lade särskild tyngd vid.

 

Samtliga politiska partier har sina käpphästar vad gäller bostadspolitiken. Alla anser vi att den bästa lösningen ligger i att vårt synsätt får fullt genomslag i praktiken. Men bostadsbristen är ett faktum och drabbar många grupper i samhället: Såväl de som har en svag förankring i samhället som de som har låga inkomster, samt unga eller ensamstående med barn. Alla partiers fokus borde därför ligga i att få fram genomförbara lösningar som bidrar till att fler Malmöbor får en egen bostad. Jag är glad att jag fick möjlighet att prata om detta tillsammans med The Shifts direktör, Leilani Farha i förra veckan och ser fram emot Malmö stads fortsatta arbete i rörelsen.

 

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö