Skydda Europas judar

David Lega (KD), toppkandidat till Europaparlamentet.
Foto: PRESSBILD
Med näbbar och klor måste antisemitismens fula tryne bekämpas, skriver David Lega.
Foto: CAROLINE LARSSON

Antisemitismen på Malmös gator är ett symptom på oviljan att bekämpa den på lokal och nationell nivå, skriver EP-kandidaten David Lega (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Över sju decennier efter hatet, ghettona och lägren borde Europas judar vara trygga. I stället ser vi hur den förhatliga antisemitismen återigen flyttar fram positionerna på Berlins och Warszawas gator. Men påtagligt så även i Malmö. Här ser vi dagligen hur judar häcklas, förföljs och angrips – för att de är just judar. I ett EU vars själva existensberättigande är ”aldrig igen!” får detta inte fortgå.   


För antisemitismens frammarsch bär islamister och vänster- och högerextremister skulden. Antidemokrater som förenas i sitt judehat och i sin vilja att tillintetgöra staten Israel. 


Runtom i Europa omsätts dessa fundamentalisters judehat i handling. Från spottloskor i Berlin till sverigedemokraten Björn Söders påstående att judar inte är svenskar. Från den polska populistregeringens försök att ändra historieskrivningen, till terrorattacker i Bryssel och Paris.


Samma förhatliga hat. I Europa, i Sverige - i Malmö. Med kommunledningens goda minne fortsätter här islamister att basunera ut sitt judehat från den Qatar-finansierade jättemoskén Umm al-Muminin. Samtidigt som Malmö synagoga gång efter annan attackeras och många judar av rädsla för sin egen säkerhet lämnar stan. Även i min hemstad Göteborg har stadens synagoga mitt i centrum utsatts för brandattacker med molotov-coctails.


Antisemitismen på Malmös gator är ett symptom på oviljan att bekämpa den på lokal och nationell nivå. SSU:s ”krossa sionismen”-ramsor blir möjliga i en politisk miljö då utrikesminister Margot Wallström (S) ensidigt skuldbelägger Israel och relativiserar Hamas terrorattacker. Därmed möjliggörs demonstranters uppmaningar om att ”skjuta judar” på Möllevångstorget i Malmö.


Genom att få sig själv portad från Israel klippte utrikesministern banden till Mellanösterns enda demokrati. 


Omringat av grannländer vars främsta målsättning är att utplåna Israel är landet en regional fristad för demokrati, frihet och jämlikhet. Den senaste veckan har vi sett hur Hamas genom omfattande, dödliga raketattacker återigen tvingat Israel att försvara sin befolkning. Ett Israel som till skillnad från Hamas inte använder barn som mänskliga sköldar, fängslar och torterar oppositionella eller behandlar kvinnor som andra klassens medborgare. 


Genom att vifta bort Hamas terrorvälde så göder man antisemitismens frammarsch.     


Den frammarschen måste stoppas. Med näbbar och klor måste antisemitismens fula tryne bekämpas. Som svensk, funktionshindrad jude vet jag vilka förödande konsekvenser judehatet kan få. Om detta vittnar min familjehistoria. 


Får jag väljarnas förtroende som kristdemokratisk Europaparlamentariker kommer jag att fortsätta mina företrädares viktiga insatser mot antisemitism. Kärnan i det arbetet är skyddet av religions- och trosfriheten. Där judars rätt att tro och fritt och öppet utöva sin religion kränks eller inskränks – där hotas EU: s grundvärderingar. Om ett medlems- eller kandidatland inte kan garantera sin judiska befolkning denna frihet måste det få kännbara konsekvenser, exempelvis i form av indragna utbetalningar från EU:s strukturfonder.


I samma anda måste EU terrorstämpla den politiska grenen av Libanon-baserade Hizbollah, för att försvåra dess fortsatta attacker på Israel och stävja dess antisemitiska propaganda i regionen.    


Antisemitismen måste bekämpas, överallt och alltid. Att skandera antisemitiska ramsor är självfallet helt oacceptabelt. Det är dock ett ännu större problem att det sker med föräldrars och beslutsfattares goda minne. Så får det inte fortsätta. 


David Lega (KD) 

Toppkandidat till Europaparlamentet