Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolpengen förändras inte

Sara Wettergren (L), skolkommunalråd Malmö och ordförande i Grundskolenämnden.Foto: PRESSBILD
Sanna Axelsson (S), vice ordförande i Grundskolenämnden Malmö.Foto: PRESSBILD
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Finansieringen av skolan är inte dimensionerad för ett åtagande gällande åtgärder för kriminalitet och utanförskap, skriver Sara Wettergren (L) och Sanna Axelsson (S) i en replik till flera föräldragrupper i Malmö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I vårt svar till representanter för olika föräldragrupper om skolbudgeten vill vi i första hand återkomma till budgeten för 2020, som föranlett vår debatt och återigen vara tydliga: Det kommer inte att bli några stora nedskärningar på skolan i Malmö. 

 

Med statsbidragen inkluderade omfattar vårt förslag till grundskolenämndens budget drygt 5,3 miljarder år 2020, vilket är 325 miljoner mer än 2019. Det är något mindre än vad som hade varit möjligt med bättre ekonomiska förutsättningar, men skolpengen kommer inte att påverkas. Kommunala skolor, grundsärskolan, fritidshemmen och elevhälsan får en uppräkning med 2,8 procent, vilket är i nivå med SKR:s (Sveriges Kommuner och Regioner) rekommendationer. Vi ställer oss därför frågande till var uppgifterna om att det ”på många skolor görs omfattande nedskärningar på personal” kommer ifrån. 

 

Det stämmer heller inte att nyanlända blir av med sin mottagningsskola. Det är grundskolans och gymnasiets respektive mottagningsenhet som slås samman i syfte att öka samordningen, till gagn för eleverna. 

 

Om skribenterna från föräldragrupperna snarare vill ha en debatt om vi överhuvudtaget ska ta hänsyn till resurser när det gäller välfärd, är det en betydligt större diskussion. Men det är enligt oss helt klart nödvändigt att ta denna hänsyn när det kommer till gemensam, skattefinansierad verksamhet. Detta är ett budgetförslag med fullt rimliga avvägningar givet förutsättningarna.

 

Det stämmer att många lyfter fram skolan som en avgörande faktor för att få bukt med utanförskap och kriminalitet bland unga – så även vi. Men finansieringen av skolan är inte dimensionerad för ett sådant åtagande. Vi kan instämma i att så kanske borde vara fallet, men det skulle kräva flera stora beslut på nationell nivå.  

 

Den kontinuerliga och konstruktiva dialogen med staten om de riktade statsbidragen fortlöper och gav helt nyligen resultat. Tack vare bland annat våra insatser har villkoren för likvärdighetsbidraget ändrats så att kommuner inte behöver avstå att söka det på grund av risken att bli återbetalningsskyldiga. 

 

Vi ser fram emot att träffa er och andra demonstranter i dag utanför Malmö Stadshus, så att vi kan prata mer om vad budgeten innebär. 

 

Sara Wettergren (L)

Skolkommunalråd Malmö och ordförande i Grundskolenämnden

 

Sanna Axelsson (S)

Vice ordförande i Grundskolenämnden Malmö