Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolpengen består, även om Centern inte förstår

Sara Wettergren (L), skolkommunalråd i Malmö.Foto: PRESSBILD
Foto: COLOURBOX

Jag uppmuntrar återigen Anton Sauer att utgå från hur det ser ut idag och vart vi är på väg, snarare än att klamra sig fast vid tio år gamla uppgifter, skriver Sara Wettergren (L) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Anton Sauer (C) menar i en replik på Kvällsposten Debatt om skolresultaten  att det är att ”räkna bort en del av eleverna för att få upp resultatet” att ange andelen behöriga elever både inklusive och exklusive nyanlända och elever med okänd bakgrund. Det håller jag inte med om. Det är ett vedertaget sätt att presentera skolresultat och fullt rimligt med tanke på att eleverna i sistnämnda kategori befunnit sig mindre än fyra år i landet. Därför är det viktigt att se till resultaten för båda kategorierna över tid, vilket jag också gjorde i föregående replik. 

Både behörigheten till gymnasiet och meritvärdena har ökat de senaste åren, vilket förhoppningsvis innebär att vi är på väg mot en mer positiv långsiktig utveckling. Om och hur inställda nationella prov spelat in är för tidigt att avgöra. Det kan dock konstateras att resultaten i år ser olika ut på olika håll i landet, vilket talar för att andra faktorer spelar större roll. I vilket fall kan vi inte nöja oss förrän varenda Malmöelev har möjlighet att komma in på gymnasiet.  

Det är heller inte riktigt att det förekommit stora nedskärningar inom skolan. Effektiviseringar inom den egna organisationen har genomförts, men skolpengen har inte påverkats. Kommunledningens prioritet är att hålla en fortsatt hög kvalitet på undervisningen: Så mycket resurser som möjligt ska ut i klassrummet. Det ska också tilläggas att grundskoleförvaltningen gör ett positivt resultat i år, så uppenbarligen var den ursprungliga budgeten väl kalibrerad. 

Brist på personal och hög personalomsättning har stor inverkan på förutsättningarna att bedriva kvalitativ undervisning, och är något som vi jobbar hårt för att få bukt med. Malmö måste vara en attraktiv stad att arbeta i. Faktum är att personalomsättningen minskat i samtliga yrkeskategorier i skolan under det första halvåret 2020. Sjukfrånvaron befinner sig inte på någon alarmerande nivå just nu, särskilt inte med tanke på pågående pandemi. Medarbetarenkäterna visar relativt goda resultat.

Jag uppmuntrar återigen Anton Sauer att utgå från hur det ser ut idag och vart vi är på väg, snarare än att klamra sig fast vid tio år gamla uppgifter. Jag saknar också fortfarande svar på vilka åtgärder han syftar på när han kräver ”tydligare ledarskap inom skolan och skärpta krav på rektorer och skolledningar med avseende på resultat och integration”.

 

Sara Wettergren (L)

Skolkommunalråd i Malmö

 

Missa inga nyheter från Sydsverige – ladda ner Kvällspostens app!