Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolmyndigheterna ska inte underminera lärarkåren

Roger Haddad (L), skolpolitisk talesperson och riksdagsledamot.
Foto: MAGNUS FRÖDERBERG

Vi kommer aldrig kunna höja läraryrkets status om vi inte agerar mot skolvåldet, skriver Roger Haddad (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Antalet incidenter om hot och våld i skolan har ökat dramatiskt de senaste fem åren. Anmälningarna har fördubblats, enligt Arbetsmiljöverket. Vi har omfattande problem med studieron i skolan, men också bristande respekt för skolans personal. De som drabbas främst är lärarna. Svenska lärare får ta emot glåpord i högre utsträckning än kolleger i andra länder. Till detta har vi Skolinspektionen som genom barn- och elevombudet de senaste åren drivit ett antal helt obegripliga skadeståndskrav mot huvudmän, men i realiteten mot lärare som ingripit mot elever som stört undervisningen. Jag menar att detta underminerat lärarkårens auktoritet när det gäller att upprätthålla studiero och trygghet.

Arbetsmiljön i skolan måste förbättras. Den viktigaste anledningen till att många lärare väljer att lämna yrket är brister i arbetsmiljö och villkor. Problemen med hot och våld mot skolans personal måste tas på allvar. Det gäller hot mot lärare, rektorer och övrig skolpersonal. Fyra av tio rektorer har utsatts för hot eller våld på sin arbetsplats. Var fjärde lärare har utsatts för hot och våld på sin skola det senaste läsåret. Även elever drabbas. Här om dagen kunde vi ta del av uppgiften om ett bråk mellan elever på en skola i Trelleborg där knivar använts, en person är förd till sjukhus och ärendet utreds av polisen. Detta är ytterligare ett tragiskt fall som bekräftar förekomsten av vapen och olika typer av tillhyggen inne på skolorna. 

Till skillnad från regeringen vill jag hävda att skollagen är otydlig om att det är läraren som bestämmer i klassrummet. Lagen måste förtydligas. Lärarnas befogenheter måste skärpas, så också skollagens skrivning om avstängning och omplacering av elever som hotar andra elever eller våldför sig på skolans personal. Även frågan om att beslagta föremål måste lyftas. Liberalerna vill även lyfta problemet med vårdnadshavare som hotar eller till och med tar till fysiskt våld när de inte respekterar undervisningens upplägg, betygsättning eller exempelvis beslut om ledighet. 

Det finns extremfall; som den lärare i Spånga som blev strypt av en pappa till en elev på grund av ett betyg. Förkastligt och helt oacceptabelt. Lärarvikarien Paula Ternström berättade nyligen om en incident på en skola där hon bad en stökig elev att vara tyst och sätta sig. Eleven svarade med att rikta ett skjutvapen mot hennes ansikte. Samhället, ytterst genom skolledning, polis och socialtjänst måste vidta alla tänkbara åtgärder för att beivra denna förkastliga handling. Före jul valde en elev på en skola i Fagersta att ge sig på en lärare fysiskt när läraren tillrättavisade eleven. Ärendet utreds nu av Arbetsmiljöverket. Parallellt med att vi ser ett ökat antal anmälningar har vi problem med att sex av tio lärare i skolan inte vågar ingripa mot stöket av rädsla för att bli anmälda. Detta är ett direkt resultat av den förda politiken som jag menar bidragit till en anmälnigskultur där lättkränkta elever dels beter sig som de vill missbruka anmälningsinstrumentet. Liberalerna kräver att direktanmälningar till Skolinspektionen tas bort samt att barn- och elevombudet avvecklas. Kränkhetsbegreppet i skollagen måste omgående ses över. 

Hot och våld mot skolpersonal ska inte tolereras. Vi kommer aldrig kunna höja läraryrkets status om vi inte agerar mot skolvåldet. Skolmyndigheterna ska stötta, inte underminera lärarkåren, elever som vårdnadshavare måste visa respekt för skolan.  


Roger Haddad (L)

Skolpolitisk talesperson och riksdagsledamot