Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånskt bredband en fråga om liv och död

Annette Linander (C), regionråd med särskilt ansvar för digitalisering i Region Skåne.Foto: PRESSBILD

Vi måste förändra vården i grunden. Fortsätter vi som nu, kommer vi inom en mycket snar framtid märka att varken personalen eller pengarna räcker, skriver regionrådet Anette Linander (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den här arbetsdagen kommer alla som arbetar med datorer, få ägna ungefär en halvtimme åt IT-strul. Det blir drygt en arbetsdag i månaden. Två arbetsveckor om året fyllda av irritation och frustration när man inte kan göra sitt jobb. Kostnaderna uppgår till tiotals miljarder per år.

 

Det är inte bättre inom vården. I en stor undersökning visar det sig att varje medarbetare uppskattar att de lägger 11 timmar per månad på bristande beslutsstöd, remisshantering och datorprogram som kraschar.

 

Region Skåne har minst 33 000 medarbetare. Om IT-strulet gäller i hela organisationen går 363 000 arbetstimmar både förlorade och skapar arbetsmiljöproblem. Varje månad. Administrationen, byråkratin och de olika IT-systemen inom Region Skåne är ett reellt problem. I en ny analys från regionen konstateras att vårdpersonalen ökar, samtidigt som vårdproduktionen minskar. 

 

Något är fundamentalt fel i den skånska vården, när duktig personal inte får göra det som de är utbildade till och är bäst på: Att ge vård och hjälpa människor.

Vi måste förändra vården i grunden. Fortsätter vi som nu, kommer vi inom en mycket snar framtid märka att varken personalen eller pengarna räcker.

 

Det är i ljuset av detta som Skånes Digitala Vårdsystem (SDV) ska ses. En viktig del i SDV är att ta fram ett gemensamt journalsystem för alla som arbetar med vård i Skåne, alltså både privata och offentliga aktörer.

En och annan skåning lyfter nu kanske på sitt ögonbryn. Finns det inte i dag? Svaret är nej. När du till exempelvis går till en vårdcentral, är det inte alls säkert att andra delar av den skånska vården får ta del av din journal.

 

I dag är det som att lägga ett pussel – där hälften av delarna inte finns med i kartongen. 

 

SDV kommer också att kopplas ihop med andra system, bland annat läkemedelslista och bildhantering (röntgen). Dessutom tas nya verktyg fram för att underlätta för vårdpersonalen. Taligenkänning, precis som Apples Siri eller i Google Home, införs nu så att journalerna fylls i direkt av den vårdande personalen.

Framför allt innebär SDV nya arbetssätt. Olika delar av den skånska vården har under årens lopp utvecklat olika rutiner. Med SDV har vi för första gången kartlagt detta och kan nu ge alla rätt förutsättningar.

 

Digitaliseringen av den skånska vården syftar inte till att vi ska göra samma saker på nya sätt. Utan att vi ska göra nya saker, på bättre sätt.

Men. Det finns en faktor som kommer att vara fullständigt avgörande för om vi kommer att lyckas eller inte. En faktor som vi i Region Skåne inte själva styr över.

 

Bredbandet.

 

Jämför det gärna med världens mest avancerade ambulans. Finns det inga vägar att ta sig fram på, kommer den att få problem att rädda liv.

Stabilt bredband till alla hushåll i Skåne handlar alltså inte om landsbygdens möjligheter att se på streamad film tillsammans med barnen. Utan om möjligheterna att snabbt få vård när barnen blir sjuka eller skadas.

 

Därför är det oroväckande att den ansvariga myndigheten Post- och Telestyrelsen (PTS) nyligen konstaterade att regeringens bredbandmål till år 2020 fallerar. PTS prognostiserar att 85–88 procent av alla hushåll och företag kommer att ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s år 2020. Regeringen mål var 95 procent.

Man lyckas således inte ens uppfylla ett mål som jag personligen har svårt att acceptera. För vilka fem procent ska man strunta i? Vilka är det som inte ska ha samma tillgång som de andra till den skånska vården?

 

I torsdags deltog jag i ett seminarium som anordnades av IT&Telekomföretagen. De menar att fördyrande och försenande processer behöver ses över. Bland annat påverkas bredbandsutbyggnaden negativt av Lantmäteriets handläggningstider och avgiftsnivåer för att hantera ledningsrätter.

 

Min ingång är kristallklar: Alla hushåll i Skåne måste snarast ha tillgång till stabilt bredband. Jag kommer att göra allt som står i min makt för att det ska uppfyllas. När den skånska vården blir allt mer digitaliserad, kommer skånskt bredband att de facto bli en fråga om liv eller död.

 

Annette Linander (C)

Regionråd med särskilt ansvar för digitalisering i Region Skåne