Carl Johan Sonesson (M), oppositionsråd i Region Skåne. Foto: PRESSBILD
Carl Johan Sonesson (M), oppositionsråd i Region Skåne. Foto: PRESSBILD

Skånska moderater formar morgondagens regeringspolitik

Publicerad

Det känns skönt att jag personligen i de flesta fall varit involverad i debatten eller har formulerat de vinnande besluten om Moderaternas nya politik, skriver regionrådet i opposition Carl Johan Sonesson (M).

När jag den gångna helgen reste hem efter den moderata partistämman i Örebro kände jag tillförsikt inför det knappa år som återstår till valet, eller valen – vi väljer ju till riksdag, region och kommun. Trots ett 2017 då opinionssiffrorna för Moderaterna varit lägre än på flera år så finns nu en grund att stå på.

Det är inte bara det uppenbara som medierna skildrar, att Moderaterna i Ulf Kristersson har en ny partiledare, som i tal och skrift för fram den moderata politiken på ett effektivt sätt. Eller att partistaben förnyats genom goda rekryteringar. Arbetsstämman innebär också att den moderata politiken förnyas och får ny kraft. Det är inget man gör i en handvändning, och inget man bör göra lättvindigt. Och så har inte heller skett: Ända sedan våren 2015 har partiet arbetat med arbetsgrupper och interna manglingar centralt och regionalt/lokalt. Och nu partistämman där man i sista hand röstat om slutversionen.

 

Det kan då konstateras att de skånska Moderaterna hållit sig väl framme och nått framgångar redan i arbetsgrupperna – och än mer under partistämman. Det lönar sig som vanligt i politiken att gneta med sakfrågor i förhållande till klicksökande och personfrågor. Partipolitik är ett lagarbete av tusentals aktiva, inte något som kan formuleras av konsulter. Det känns också skönt att jag personligen i de flesta fall varit involverad i debatten eller har formulerat de vinnande besluten.

 

Inte minst sjukvårdspolitiken blev bättre genom skånska insatser. Moderaterna kommer att gå till val på tillgänglighet och valfrihet. Återinförd kömiljard på tre miljarder kronor i stället för en miljard ska förhoppningsvis fungera lika bra som under alliansregeringen. Och vårdgarantin blir skarpare.

 

Bäst är att vi nu är positiva till fritt vårdsökande i hela Sverige inom all slutenvård. Något som redan är möjligt att göra inom EU men absurt nog inte inom Sverige. Även att psykiatrin och beroendevården ska präglas av mångfald och valfrihet är en framgång – när det gäller beroende av opiater gick vi före när vi hade makten i Region Skåne.

 

Betydelsefullt för Skåne – vi vet hur eftersatt underhåll i vårt landskap leder till tågstopp och trängsel på vägarna – är att vi fick igenom krav på regionalt och kommunalt inflytande på Trafikverkets underhållsplaner liksom vi i dag har på regionala väginvesteringar.

 

Moderata partistämman följde också oss och anser att stora infrastrukturprojekt kan finansieras alternativt, till exempel genom lån. Mycket stora och dyra projekt får annars svårt att rymmas i statens investeringsbudget och riskerar slå ut andra, viktiga byggen.

 

De nya stambanorna för höghastighetståg är ett sådant projekt som knappast blir verklighet utan lånefinansiering, som Sverigeförhandlingens utredare föreslagit. I infrastrukturfrågorna var det inte minst ett skickligt arbete av de skåningar som satt i det utskottet under partistämman som gav resultat.

 

I skolpolitiken fick vi tack vare starka moderata ombud från Skåne stora framgångar, tydligast med beslutet att verka för betyg i ordning och uppförande, eller omdöme i ordning och reda, som det heter på skolspråk. Ett viktigt symbolbeslut som också kan ha verklig effekt för att eleverna ska få en skola med studiero och utan bråk och mobbning.

 

Skånedelegationen kan alltså vara nöjd med insatsen. Den har bidragit till att Moderaterna har en bättre politik som lägger grunden för att ta tillbaka makten i både regeringen och Region Skåne – och få nytt förtroende eller behålla det vi har i landets kommuner.

 

Det är viktigt, först när man vet vad man själv vill och har en politik som hänger ihop, kan man bilda koalitioner för att få igenom sitt program eller åtminstone gå i rätt riktning. I Region Skåne finns ett pågående gott allianssamarbete där vi för fjortonde året – ibland i opposition, ibland i ledningen för regionen – har lagt ett gemensamt budgetförslag. Det är bara att hoppas att alliansen i riksdagen kan samla sig på samma sätt.

 

Carl Johan Sonesson (M)

Regionråd i opposition i Region Skåne

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag