Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånska lyxfällan löses inte med andras pengar

Malmö akutmottagning, Skånes Universitetssjukhus.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG/KVP
Christian Ekström, VD Skattebetalarnas Förening.
Foto: PRESSBILD

Pengar är inte alltid det rätta svaret på alla utmaningar. I stället för att komma åt systembristerna väljer Skånealliansen att höja regionskatten. Har man hamnat i en lyxfälla får man långsamt kravla sig ur den på egen hand, skriver Christian Ekström, Vd vid Skattebetalarna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det nya alliansstyret i Region Skåne med Carl Johan Sonesson (M) i spetsen har nu meddelat att man vill chockhöja skatten med 49 öre nästa år. I fyra år har de rödgröna försökt höja skatten i regionen, men alliansen har stoppat det med motiveringen att de rödgröna måste få kontroll på kostnaderna. Men det är tydligen inte lika viktigt när det är de själva som styr. Det är inte utan att man baxnar å de skånska alliansväljarnas vägnar.


Det nya styret motiverar beslutet med att man är så illa tvungen då man hamnat i en ”lyxfälla”. Den ekonomiska situationen för den skånska sjukvården är helt enkelt urusel, och de stora sjukhusen i Lund, Malmö och Helsingborg drivs med underskott. I våras kunde Skattebetalarnas Slöseriombudsman dessutom avslöja att det nya sjukhusbygget i Malmö blir 40 procent dyrare än Stockholms Nya Karolinska per vårdplats, något som knappast gör situationen bättre. Därför inleder nu alliansen vad de kallar ”operation skuldsanering”. Men att ta mer av andras pengar för att hantera smällen av sin egen lyxkonsumtion duger inte.


För även om de flesta nog är överens om att vård är bland det viktigaste vi får för våra skattepengar, så är det inte alltid mer pengar som är svaret på alla utmaningar. Trots att det är få länder som lägger lika mycket på sjukvården som Sverige får vi alldeles för lite vård för pengarna. Det är knappast för lite resurser som gör att det är svårt att få träffa en läkare eller att Sverige har längre vårdköer än nästan något annat land. 


Tvärtemot vad man ofta hör i debatten har vi nog aldrig haft så många läkare som vi har i dag. Bara ett fåtal länder har fler läkare per capita än Sverige. Problemet är att svenska läkare träffar betydligt färre patienter än läkare i andra länder. Svenska läkare träffar knappt 1 000 patienter om året medan snittet i utvecklade länder ligger på 2 500 patientbesök per år. Det beror nog inte på att svenska läkare är mer lata, utan på att de tvingas lägga allt för mycket tid på saker som administration, registrering, dokumentation och krånglande IT-system. 


I en rapport från Svenskt Näringsliv om produktivitetsskillnader mellan akutsjukhus i Norden konstateras att det finns en betydande förbättringspotential i Sverige. Det gäller såväl om man jämför med produktiviteten i de andra nordiska länderna, som om man studerar skillnader mellan svenska sjukhus. De finska sjukhusen, som är de som uppvisar högst produktivitet, har en genomsnittlig nivå som är cirka 40 procent högre än den svenska. 


I en uppföljande rapport konstaterar man att landstingen skulle kunna frigöra nästan 20 miljarder varje år om alla sjukhus förbättrade sin produktivitet med fem procent och sjukhus som ligger under genomsnittet lyfter sig till den genomsnittliga nivån. Det är det här som det nya styret i Skåne borde lägga kraft och energi på i stället för att bara skicka problemet vidare till skattebetalarna.


Att alliansen vill kasta mer pengar på sjukvården i Skåne i stället för att lösa de strukturella problemen är att följa den enkla vägens politik och tyder på en oroväckande brist på respekt för medborgarnas pengar. Alliansens förslag till skattehöjning får konsekvenser för nära en miljon skattebetalare i länets 33 kommuner. Det duger inte. Har man hamnat i en lyxfälla får man långsamt kravla sig ur den på egen hand med de medel som står till buds. Att tro att vägen ut ur fällan är att ta ännu mer av invånarnas pengar är som att hälla bensin på en eld och tro att den ska slockna.


Alliansen i Skåne vill alltså höja skatten mer än vad det rödgröna styret föreslog som mest under förra mandatperioden. Regionrådet Henrik Fritzon (S) menar att omsvängningen inte är seriös, och meddelar att S ännu inte bestämt sig för hur man ställer sig till förslaget. Det är tragikomiskt. Om fyra år hoppas jag att väljarna får ett tydligt besked om vilket parti man ska rösta på om man vill hålla i skattepengarna i Region Skåne. Just nu är det, uppenbarligen, allt annat än självklart. 


Christian Ekström

Vd Skattebetalarna