Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånsk vård utvecklas med en mångfald av aktörer

Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.Foto: ANNIKA PERSSON
Anna Mannfalk (M), regionråd och 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.Foto: PRESSBILD
Birte Sandberg (C), regionråd och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.Foto: BENGT FLEMARK / REGION SKÅNE
Per Einarsson (KD), regionråd och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.Foto: JENS CHRISTIAN

Människor som bor i Skåne ska kunna räkna med att vården finns där när de behöver den – oavsett driftsform, skriver de ledande sjukvårdspolitiska företrädarna för alliansen i Region Skåne.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I en debattartikel på Kvällsposten Debatt skriven av flera fackliga företrädare kritiseras det kommande förslaget att upphandla neuropsykiatrisk utredning och behandling. Vi välkomnar de fackliga parternas synpunkter, men instämmer inte i den kritik de presenterar.

Att tillgängligheten har förbättrats till barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin är mycket bra. Alla våra kompetenta medarbetares insatser ger resultat och gör skillnad för skåningarna. Men samtidigt behöver vi fortsatt intensifiera det arbetet som sker, vi tar psykisk ohälsa på största allvar. Enligt en kartläggning från Socialstyrelsen har den psykiska ohälsan ökat med över 100 procent på tio år i åldersgruppen 10 till 17 år. I åldersgruppen 18 till 24 är ökningen 70 procent. 

Vad debattörerna glömmer att nämna är att anslagen till barn- och ungdomspsykiatrin, inklusive deras läkemedelsbidrag, har ökat. Från 478 miljoner kronor 2018 till 527 miljoner kronor 2019. Det är en ökning av anslaget med 10,3 procent. Parallellt med detta har det fram till den 21 augusti i år utbetalats 59 miljoner kronor till andra regioner som kunnat erbjuda öppen psykiatrisk vård till våra skånska patienter, där merparten av kostnaderna handlar om just neuropsykiatriska utredningar. Utöver detta är det totalt 1 048 barn och unga vars anhöriga har åberopat vårdgarantin för att i syfte få en tillgänglig vård. Det finns alltså goda och starka skäl till att genomföra upphandlingen.

Debattörerna menar också att det finns en risk att vårdkedjan inte förblir sammanhållen om en upphandling skulle genomföras. Det stämmer inte. Med en upphandling som inkluderar både utredning och behandling samt riktar sig både mot barn och vuxna, stärks ett samlat patientansvar för de leverantörer som Region Skåne sluter avtal med. På detta sätt kan de få ett helhetsansvar – till gagn för patienten samtidigt som vi skapar förutsättningar för bättre resursutnyttjande inom egen regi. 

Vi är övertygade om att med en större mångfald av aktörer, såväl privata mottagningar som multiprofessionella team, kan den skånska vården ständigt förbättras och utvecklas. Människor som bor i Skåne ska kunna räkna med att vården finns där när de behöver den – oavsett driftsform. Tyvärr är det ännu inte så och allra hårdast drabbas de barn och unga som inte får möjlighet att vara just barn. Därför bedömer vi det som viktigt att genomföra en upphandling för att möta barn, unga och vuxnas vårdbehov.

 

Gilbert Tribo (L)

Regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne

 

Anna Mannfalk (M)

Regionråd och 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne

 

Birte Sandberg (C)

Regionråd och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne

 

Per Einarsson (KD)

Regionråd och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne