Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skåningarna ska lita på att ambulanserna kommer

Anna-Lena Hogerud (S), regionråd i Skåne och andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.Foto: PRESSBILD

Regional drift av ambulanssjukvården underlättar samordningen med resten av sjukvården, skriver regionrådet Anna-Lena Hogerud (S) i en replik till alliansen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Skåningarna ska kunna lita på att ambulansen kommer när de behöver den. Därför motsätter vi oss alliansens planer på att tillsammans med Sverigedemokraterna riva upp beslutet om att återta ambulansverksamheten i Ambulansdistrikt 2 i egen regi. 

Vi socialdemokrater ser att ambulanssjukvård är en verksamhet som bara måste fungera. Det handlar inte om att ha att ha ideologiska skygglappar som alliansen påstår. Det handlar om att se klarsynt på tidigare erfarenheter. 

 

Det har blivit dyrare när vi tagit tillbaka andra ambulansdistrikt i egen regi, skriver alliansen på Kvällsposten Debatt. Men då glömmer de att berätta att det beror på att personalen fick bättre arbetsvillkor och att vi investerade i fordonen. Det handlar till exempel om kortare arbetstid och schemalagda raster. Vi socialdemokrater tycker att det är värt att betala för utvilad personal och säkrare fordon. Om det kan man förstås tycka olika, men för oss är det viktigt att inte kompromissa med arbetsmiljön.

 

Privat ambulansverksamhet är i sig varken mer eller mindre kostnadseffektiv än offentlig. Men det finns flera andra fördelar med att regionen står för driften. Det underlättar samordningen med resten av sjukvården, så att vi får en sammanhållen vårdkedja från början till slut. Det ger bättre förutsättningar för att långsiktigt planera och utveckla verksamheten. Personalen slipper den otrygghet som nya upphandlingar och leverantörsbyten innebär. Allt detta väljer det borgerliga styret att bortse från.

2012 fanns det en risk för att tre av Skånes fyra ambulansdistrikt skulle stå utan ambulanser. Anledningen var att företaget som körde ambulanserna gick i konkurs. Region Skåne tvingades betala ett annat ambulansföretag tiotals miljoner för att rycka in och tillfälligt ta över distriktet. Det blev oerhört dyrt. Men framför allt innebar det en oacceptabel risk. Man skulle kunna tro att detta skulle dämpa den borgerliga privatiseringsivern något. Men tyvärr verkar det inte gjort något större avtryck. För oss socialdemokrater är det viktigaste att ambulansverksamheten får den kontinuitet och stabilitet som den behöver.

 

Anna-Lena Hogerud (S)

Regionråd i opposition i Skåne och andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden