Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skåningarna ska inte ha sämre palliativ vård

Foto: SHUTTERSTOCK
Anna-Lena Hogerud (S), regionråd i opposition och andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Region Skåne.Foto: PRESSBILD
Mattias Olsson (S), andre vice ordförande i primärvårdsnämnden Region Skåne.Foto: BENGT FLEMARK / REGION SKÅNE

Vi ser hur en privatisering medför stora risker för den palliativa vården i sydvästra Skåne, skriver socialdemokraterna Anna-Lena Hogerud och Mattias Olsson (S) i en replik till den skånska alliansen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Alliansen vill privatisera den palliativa specialistvården i sydvästra Skåne till varje pris. Detta trots att förslaget sågas både av medarbetare och av Region Skånes egen utredning. Medarbetare pekar på att det riskerar att slita isär dagens välfungerande verksamhet. Det finns också exempel på att de problem utredningen lyfter fram uppstått i andra regioner där man testat att privatisera palliativ vård.

 

Om detta har alliansen inget att säga i sitt svar på vår debattartikel på Kvällsposten Debatt. De egna medarbetarnas kritik och oro kommenteras inte med så mycket som ett ord. De visar inget intresse för de 24 slutenvårdsplatserna i Malmö och de 55 vårdplatserna inom Avancerad sjukvård i hemmet (ASiH) som berörs. Eller vilka konsekvenser det får för patienterna. Alliansens enda kommentar är ett påstående om att vi inte skulle bry oss om trelleborgarnas behov av vård. 

 

Inget kunde vara mer fel. Vi bryr oss självklart om vården i Trelleborg. Precis som de borgerliga politikerna skriver hade vi tagit fram en lösning för att öppna de fyra stängda vårdplatserna i samarbete med en privat stiftelse. Det initiativet stoppade alliansen efter att de tillträtt efter valet. Det blev för dyrt, hette det. Vi socialdemokrater arbetar gärna med andra aktörer, om det kan leda till en bättre vård för patienterna. Däremot delar vi inte de borgerliga partiernas tro på att allt blir bättre i privat regi.

 

Vi diskuterar gärna lösningar som gör det möjligt att öppna de fyra platserna i Trelleborg, utan att riskera den välfungerande palliativa vården i övriga sydvästra Skåne. Vi måste kunna garantera god palliativ vård för alla skåningar. Lösningen med en privat stiftelse var ett förslag. Men vi kan diskutera andra lösningar. Däremot är inte en privatisering av den palliativa specialistvården i hela Malmö-Trelleborgsområdet något vi ser som ett alternativ.

 

Vi ser hur en privatisering medför stora risker för den palliativa vården i sydvästra Skåne. Men det garanterar inte att de palliativa platserna öppnar i Trelleborg. Styrets egen utredning konstaterar att det är osäkert om det ens finns ett intresse från privata aktörer att ta över. Samtidigt hotar medarbetarna att säga upp sig. Alliansen riskerar att stå där utan vare sig personal eller anbud. Den risken vill vi inte ta. 

 

Det finns inga garantier för att privatisering kommer att leda till att vårdplatser kan öppnas i Trelleborg. Däremot tyder allt på att det kommer att leda till sämre palliativ vård för patienter i sydvästra Skåne, även de från Trelleborg. Det verkar alliansen bortse från. Det är inte vi beredda att göra.

 

Anna-Lena Hogerud (S)

Regionråd i opposition och andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Region Skåne

 

Mattias Olsson (S)

Andre vice ordförande i primärvårdsnämnden Region Skåne