Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skåningar borde ha en fast läkarkontakt

Utbilda fler allmänläkare för att åtgärda läkarbristen så att det blir möjligt för alla skåningar att kunna lista sig på en läkare, skriver Per Einarsson (KD) och Ing-Marie Nilsson-Axelsson (KD).Foto: SHUTTERSTOCK
Per Einarsson (KD), ordförande i Psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden Region Skåne.Foto: JENS CHRISTIAN
Ing-Marie Nilsson-Axelsson (KD), ledamot i Primärvårdsnämnden Region Skåne.Foto: PRESSBILD

Nästan hälften av skåningarna saknar i dagen fast läkarkontakt. Det skapar onödigt merarbete både för patienter och för sjukvårdspersonal. Skåningar borde ha samma kontakt med sin läkare som med sin frisör, skriver Per Einarsson (KD) och Ing-Marie Nilsson-Axelsson (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I dag saknar nästan hälften av alla skåningar en fast läkarkontakt. Alltför många som söker sig till vården möter ett nytt ansikte varje gång de kommer till sin vårdcentral. Så borde det inte vara. Lika självklart som att de allra flesta vet namnet på sin frisör, lika självklart ska det vara att veta namnet på sin läkare. Kristdemokraterna vill ge alla skåningar rätt till en fast läkarkontakt och återinföra systemet med en patientansvarig läkare som tar ett helhetsansvar för patientens vårdbehov.

 

En fast läkarkontakt är avgörande för att få det som saknas i den nära vården – bättre tillgänglighet och en god kontinuitet mellan patient och läkare. Speciellt för äldre och multisjuka ger det trygghet att veta att de har en egen läkare att vända sig till som känner dem och deras sjukdom. I dag är det alltför vanligt att patienten vid varje kontakt med vården på nytt måste upprepa och redogöra för hela sin sjukdomshistoria. Det säger sig själv att det blir både ineffektivt och försvårande. Det läggs onödigt mycket tid på dessa möten som skulle kunna användas betydligt bättre. En fast läkarkontakt skulle leda till en säkrare vård och mindre oro från patientens sida vilket i sin tur leder till färre onödiga akuta besök och telefonkontakter. Det blir också en bättre och roligare arbetssituation för läkaren som blir mindre splittrad, slipper dubbelarbetet och kan lägga mer effektiv tid och fokus på sin patient. Något som verkligen behövs om vi ska kunna locka fler läkare till primärvården. 

 

Sedan flera år tillbaka har Kristdemokraterna i Region Skåne drivit frågan om att ge alla skåningar en fast läkarkontakt. Det är glädjande att vi nu är flera partier som är överens om att detta ska bli verklighet. I de nya riktlinjerna för 2021 skärps kraven på att vårdcentralerna ska kunna erbjuda en fast läkarkontakt. Det är ett litet steg i rätt riktning, men vi behöver skynda på processen. Det behövs skarpa förslag som motiverar vårdcentralerna att ge alla sina listade patienter möjlighet att välja en egen läkare. Andra regioner och länder har visat att det går. Som exempel kan nämnas Västra Götalandsregionen där 9 av 10 vårdcentraler redan tre månader efter att systemet infördes klarar av att ge en fast läkarkontakt till mer än 70 procent av sina listade patienter. 

 

För att ett system med fast läkarkontakt ska fungera vill Kristdemokraterna att patienter framöver ska kunna välja en egen läkare att lista sig på i stället för att bara lista sig på en vårdcentral. Detta har fungerat i andra länder där det finns en betydligt bättre tillgänglighet och kontinuitet i primärvården än i Sverige. För att arbetsbördan inte ska bli för stor måste ett listningstak per läkare införas.

 

Vi behöver också locka fler läkare att vilja arbeta och stanna kvar på vårdcentralerna. I dag finns hundratals specialister i allmänmedicin som väljer att arbeta på annat håll. Det behövs insatser för att förbättra arbetsmiljön och för att motivera läkare att söka sig till arbete inom primärvården. Fler allmänläkare behöver utbildas för att åtgärda läkarbristen så att det blir möjligt för alla skåningar att kunna lista sig på en läkare.

 

Per Einarsson (KD)

Ordförande i Psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden Region Skåne

 

Ing-Marie Nilsson-Axelsson (KD)

Ledamot i Primärvårdsnämnden Region Skåne