Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånetrafikens resenärer måste hjälpa till mot corona

Carina Zachau (M), regionråd i Skåne och ordförande i kollektivtrafiknämnden.
Foto: PRESSBILD
Vi kör redan full trafik i peaktid. Ska vi sätta in extra bussar kräver det framförhållning och möjligtvis trolleri, skriver Carina Zachau.
Foto: SKÅNETRAFIKEN

Det finns en överhängande risk att det blir för trångt på bussar och tåg i Skåne när vanlig undervisning startar upp igen på många håll. Det oroar mig, eftersom trängsel är en risk för spridning av covid-19, skriver regionrådet Carina Zachau (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Snart är vardagen här och många skåningar återvänder till arbetsplatser och studier efter en längre period av hemarbete, studier på distans, semester och sommarlov. Gymnasieskolorna, liksom en del av utbildningarna på högskolor och universitet, startar med vanlig undervisning igen. Risken att det blir trångt, för trångt, på bussar och tåg i höst är överhängande. Det oroar mig, eftersom trängsel är en risk för spridning av covid-19. Antalet smittade sjunker stadigt, men vi kan inte utesluta en andra våg i höst.


Vi vill nyttja alla möjligheter att undvika trängsel. Skånetrafiken har skickat ut brev till samtliga kommuner för att informera om problemet. I enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer föreslår vi kommunerna att förskjuta skolstarten till senare på dagen, tidigarelägga den eller införa flextid. Då skulle gymnasister inte behöva trängas med andra pendlare på bussar och tåg. 


Vi måste alla göra det vi kan för att undvika en ökad smittspridning och en andra virusvåg. En hel del skåningar är beroende av kollektivtrafiken i sin vardag. Hur kan vi tillsammans hjälpas åt för att på ett ansvarsfullt sätt, med respekt för varandra, se till att alla som behöver åka tåg och buss kan göra det tryggt och säkert? 


Ni känner alla till råden vid det här laget: Stanna hemma när du är sjuk, stå inte ansikte mot ansikte på bussen eller tåget och använd gärna de munskydd Skånetrafiken erbjuder. Välj en annan avgång än de mest trafikerade om du har möjlighet. Använd gärna Skånetrafikens tjänst där du i realtid kan följa hur många som är på bussen eller Pågatåget. Följ beläggningen i all trafik på hemsidan – vi räknar varje dag. Om du inte måste resa kollektivt och kan cykla eller gå i stället, gör det och lämna plats åt de som inte har något annat val. Det kan handla om vårdpersonal. Vår sjudagarsbiljett finns kvar under hösten och möjliggör ett flexibelt resande. 


Kan Skånetrafiken göra mer? Vår möjlighet att köra fler tåg är begränsad eftersom alla tåglägen, det vill säga att ens få trafikera spåren, bestäms ett och ett halvt år i förväg av Trafikverket. Vi begränsas på vissa avgångar att köra med tredubbla tågsätt på grund av gränskontrollerna på Kastrup och banarbeten mellan Lund och Malmö. Kort sagt: Vi kör så mycket tåg som möjligt och har gjort en del förändringar sena kvällar med Pågatåg. Det är tomt på tågdepåerna och fullt på spåren.


Därför måste vi hjälpas åt så att de avgångar som körs utnyttjas på bästa sätt. Låt mig ge ett exempel: Vi kan se att Öresundståget från Helsingborg till Malmö är fullt klockan 07:10 medan det är gott om plats på Pågatågen både 06:52 och 07:22. Pågatåget tar lite längre tid än Öresundståget, men kanske är det en rimlig uppoffring i dessa tider att lägga några extra minuter på resandet? En liten justering av våra resmönster kan betyda väldigt mycket just nu. Nog kan det vara värt de där extra minuterna på tåget eller bussen om vi kan hålla smittan på låga nivåer genom den lilla ansträngningen? 


Vi kör redan full trafik i peaktid. Ska vi sätta in extra bussar kräver det framförhållning och möjligtvis trolleri. Våra trafikoperatörer måste ha en rimlig chans att se till att det finns både tillgängliga bussar och chaufförer som kan köra dem. Allt är inte heller möjligt att förutse; resmönstret är inte som vanligt en sommardag i semestertider. Då kan det vara fullt på bussen till Väla köpcentrum, samtidigt som andra bussar har en beläggning på 25 procent. Vid annat väder kan det bli tvärtom. Därför måste vi alla ta ansvar och undvika att trängas i kollektivtrafiken. Med relativt små insatser, som att välja en annan avgång, stanna hemma vid tecken på sjukdom, god handhygien och användning av munskydd kan vi förhoppningsvis undvika ett större utbrott av corona i höst. 


Jag lovar att göra allt jag kan i min roll som ordförande i kollektivtrafiknämnden, och som resenär, för att minska risken för smittspridning i kollektivtrafiken. Men jag behöver er hjälp för att vi ska lyckas tillsammans. 


Carina Zachau (M)

Regionråd i Skåne och ordförande i kollektivtrafiknämnden