Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånepolisens agerande visar på strukturell rasism i Sverige

Se den omdiskuterade händelsen här.
Abir Al-Sahlani (C), Europaparlamentariker.
Foto: Fred MARVAUX
Benjamin Antwi säger att han inte vill följa med polisen ut. Se filmen i spelaren.
Foto: Privat

Varför misstänkte gränspoliserna vid Hyllie att en afro-svensk man, av personer alla i vagnen, hade ett droginnehav?

Det ser inte bättre ut än att det är ett klassiskt fall av rasprofilering, skriver EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. George Floyd, som kvävdes till döds och Breonna Taylor som sköts till döds i sin säng är två sidor av det mynt som kallas polisbrutalism och rasism inom en yrkeskår som vägrar att göra upp med sina interna strukturer.

Tyvärr får vi gång på gång bevis för att fallen inte är unika för USA:s polisväsende. Under förra veckan påmindes vi återigen att även Sveriges och Skånes rättsväsende har stora problem med rasism.

Sekvensen har fått stor spridning på sociala medier.

Det var i fredags kväll som Benjamin Antwi satt på Öresundståget från Köpenhamn till Malmö. På väg hem satt han likt många fredagströtta med sina hörlurar och skötte sig själv. Passkontrollanterna kommer in på Hyllie-stationen. De kollar alla resenärers ID-handlingar i vanlig ordning. En kvinnlig kontrollant kommer fram till Benjamin Antwi, och tillkallar, enligt vittnesmål, polis på grund av att mannen hade en magväska som man misstänkte kunde innehålla droger (!).

Till historien hör att flera vittnesmål på sociala medier säger att det hade passerat narkotikahundar strax innan som inte hade gjort några markeringar.

På filmsekvenserna blir poliserna snabbt aggressiva. Under den upptrissade situationen hörs en kvinna som sitter ett par stolar framför mannen säga att hon pendlar med mannen varje dag och ber dem att låta honom vara.

Polisen börjar dra i mannen och till slut så släpar de ut honom från vagnen.

Varför antar poliserna att just Benjamin Antwi, en afro-svensk man, av alla i vagnen, är misstänkt för droginnehav? Det ser inte bättre ut än att det är ett klassiskt fall av rasprofilering.

Jag är övertygad om att de enskilda poliserna inte är rasister, men detta beteende har satts i system. Det är ett smärtsamt bevis på den vardagliga och strukturella rasismen som finns bland oss. Hos en yrkeskår som tvärtom ska skydda oss alla, oavsett hudfärg.

Det är inte bara i USA där det här är ett problem. Vi ska inte tro att vi har rent hus här hemma. Black lives matter är inte bara en amerikansk företeelse, polisiärt våld och fördomar finns även här.

Jag engagerade mig i politiken för att skapa en liberal värld. För att vi ska nå dit så måste lagen gälla alla på samma sätt. När rättsstaten inte respekterar detta så är en öppen och liberal värld omöjlig. Det är faktiskt lite märkligt att inte fler liberaler reagerar på dessa händelser, då det här är kanske den största liberala kampen som vi måste föra.

Om människor inte kan lita på polisen, vem ska de då lita på?

Jag måste passa på att ge en eloge till alla de poliser som gör ett jättebra jobb. De är många. Men det blir tydligt att polisen som myndighet måste jobba med sin värdegrund. Att avhumanisera människor med en särskild religion, etnisk bakgrund, läggning får aldrig accepteras. I just det här fallet Skånepolisen.

Faktum är att rasismen har växt sig allt starkare här i Sverige och Skåne på senare år. Som tur är, är den inte socialt accepterad bland det absoluta flertalet.

Men vi har människor som gladeligen åker till Rosengård för att elda på koraner för att leva ut sina rasistiska idéer. Vi har dem som utan att tveka fäller rasistiska kommentarer direkt riktade mot enskilda personer med hatiskt syfte, helt i det öppna. Dessa strukturella problem med rasism kommer de allra flesta i Sverige aldrig att märka, då det inte drabbar dem.

Dag för dag normaliseras nedlåtande fikabordskommentarer och avhumanisering. Enligt en rapport från BRÅ ökade de rasistiska hatbrotten med 22 procent mellan 2013 och 2018. Det är skrämmande siffror – och allt hänger ihop.

I Malmö och i resten av Sverige finns rasismen tydligt på plats. I riksdagen pågår Trygghetsberedningen och jag vill uppmana de som deltar i detta viktiga arbete att även ha med sig detta perspektiv.

För rasism har alltid funnits och påverkat nya svenskars och deras barns liv och identiteter. Rasismen inom den svenska, och den malmöitiska poliskåren är tyvärr ett faktum. 

Förebyggande arbete måste stärkas och jämlikheten och jämställdheten måste främjas.

Abir Al-Sahlani (C)

Europaparlamentariker

TV: Se den omdiskuterade händelsen här

Se vad som hände Benjamin på tåget här.