Sofia Damm (KD), utrikespolitisk talesperson. Foto: LENNART MOLIN
Sofia Damm (KD), utrikespolitisk talesperson. Foto: LENNART MOLIN

Skåne måste närma sig Tyskland

Publicerad

Ointresset för Tyskland riskerar att skada både Sverige och Skåne framöver. Vi måste ta steg för att närma oss varandra. Det är inte bara en fråga om infrastruktur utan även om språk och kultur, skriver Sofia Damm (KD).

Av flera skäl har Sverige efter andra världskrigets slut vänt sig allt mer åt den anglosaxiska världen. Med Storbritanniens utträde ur EU, USA:s isolationism och allt mer osäkra roll i Europa kommer Sveriges relation med Tyskland, framför allt inom EU, bli allt viktigare framöver. Inser vi svenskar och skåningar det?

 

Bara för några månader sedan stack Tysklands ambassadör i Sverige, Hans Jürgen Heimsoeth, ut hakan rejält när han i en debattartikel i Svenska Dagbladet (24/2) skrev att svenskarnas begränsning till det engelska språket innebär en stor kultur- och bildningsförlust. Heimsoeth skriver om hur han som nybliven ambassadör i Sverige förvånats över hur svalt intresset är för Europas mest talade modersmål, tillika Goethes, Albert Einsteins och Angela Merkels språk.  

 

Den tyske ambassadören menar att detta inte bara är en bildningsförlust, utan att svenskarnas ointresse för tyskan även påverkar våra länders handelsrelationer. En tes som bekräftas av Business Sweden som menar att avsaknaden av tyska språkkunskaper hos unga svenskar är den enskilt största utmaningen för svenska företag i Tyskland. Det finns även många lediga lärlingsplatser i norra Tyskland som alla EU-medborgare kan söka. Det gör också många polacker, danskar och spanjorer. Intresset från skånska ungdomar är däremot svalt.

 

Det finns många anledningar för oss svenskar att vända sig mer mot grannen i söder, speciellt för oss i Skåne - Sveriges port till kontinenten och den stora tyska marknaden. Det finns ett stort intresse för Skåne hos tyskarna. Turismen i Skåne såg en mycket positiv utveckling under 2016, både sett till antal övernattningar och ekonomisk omsättning. Antalet övernattningar på kommersiella boenden uppgick till 5,9 miljoner i antal vilket är en ökning med 6,4 procent jämfört med 2015. Gästnätter från utländska besökare (1,4 miljoner) ökade med hela 10 procent. Flest utländska övernattningar i Skåne står tyskarna för. Detta om något borde få oss att inse den potential som finns i ett grannland med 80 miljoner invånare som verkar ha en positiv bild av det skånska landskapet och vår kultur.

 

Till min egen hemstad Ystad vallfärdar exempelvis tyskar för att gå i kommissarie Wallanders fotspår. Men att intresset för Tyskland och dess språk är större här ser jag inga tecken på. För merparten skåningar tycks Tyskland mest ses som en transportsträcka på vägen till semestern i Sydeuropa eller som en dagsutflykt för att proviantera alkohol från en bordershop.  

 

Det är inte bara turister som färdas fram och tillbaka mellan Sverige och Tyskland, landet är de facto Sveriges viktigaste export- och importland. Utbytet i handel består främst av industrivaror, men Business Sweden ser större potential för Sveriges del. Mellan januari och november förra året ökade handeln mellan Sverige och Tyskland kraftigare än med något annat land i världen, enligt statistik från SCB.

 

I samband med att den dåvarande tyska ambassadören år 2015 besökte Skåne och dess näringsliv avslöjade han att Malmö skulle få en ny honorärkonsul efter en vakansperiod på två år. Ambassadören underströk att Skåne är viktigt för de tysk-svenska relationerna och en ”väldigt viktig europeisk region”. 

 

I höst hålls det tyska förbundsdagsvalet vars resultat kommer ha stor betydelse inte bara för Sverige utan även för Skåne. Nyligen antogs en ny lag som innebär att infrastruktur tas över av förbundsrepubliken från den 1/1 2019. Detta för att sätta fart på processen kring storbyggen så som Berlins flygplats och det viktiga transportprojektet Fehmarn Bält-förbindelsen, tunneln mellan Danmark och Tyskland. Tillsammans med Öresundsbron kommer tunneln kunna bli en viktig länk mellan Sverige och kontinenten.

 

Nu är sommaren här och många tyskar har redan anlänt till vår landsända. Låt oss ta tillfället i akt och bekanta oss lite extra med våra viktiga gäster, kanske försöka med några vänliga fraser på tyska. I mötet med en tysk turist blir vi en ambassadör för Skåne och Sverige. De band som knyts mellan våra länder kommer ha stor betydelse för framtiden.

 

Sofia Damm (KD)

Riksdagsledamot

Utrikespolitisk talesperson

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag