Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skåne bör bygga världens miljövänligaste sjukhus

Annette Linander (C), regionråd och gruppledare Region Skåne.
Foto: PRESSBILD
INSPIRERAS. På kontors- och utställningsbyggnaden The Crystal i östra London (bilden) samlas regnvatten upp på byggnadens tak. Vattnet filtreras och rengörs med ultraviolett ljus och används därefter för att spola toaletterna, skriver Anette Linander (C).
Foto: SHUTTERSTOCK

Region Skåne står inför gigantiska investeringar i lasaretts- och sjukhusbyggnader under de kommande åren. Mångmiljardbeloppen måste användas med blick på framtiden. Byggpengarna måste också användas så att skåningarna får sjukhus i miljövärldsklass, skriver regionrådet Annette Linander (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sverige missar sina egna miljömål. Bara ett av de 16 miljömålen har uppnåtts. Det var den sorgliga nyheten som kablades ut under juldagen.

Samtidigt som Region Skåne nu är i full gång med att arbeta fram sitt Miljöprogram 2030, pågår en febril planering för stora ny- och ombyggnader av några av Skånes största sjukhus. Såväl lasarettet i Helsingborg som Skånes universitetssjukhus i både Lund och Malmö står inför gigantiska investeringar. Vi talar om mångmiljardbelopp och något som kommer att påverka många skåningar under årtionden framöver.

Så vad säger förslaget på miljöprogram som har skickats ut på remiss till Skånes regionpolitiker om just byggnader? Förvånansvärt lite.

I förslaget skrivs det: ”Energieffektivisering och energihushållning ska ske i alla verksamheter, både för verksamhetsenergi och för fastighetsenergi” samt att ”Byggnationer ska inkludera återbrukade eller återvunna material sett utifrån vikt till en nivå som fastställts senast till utgången av 2023”.

Var är ambitionerna och visionerna? Är det verkligen här vi skåningar ska lägga ribban?

Jag skulle vilja se att de gigantiska sjukhussatsningar som vi står inför inte bara ser till att skåningarna får en toppmodern vård i världsklass. Utan att byggpengarna också används till att skåningarna får sjukhus i miljövärldsklass.

För när man ändå gör om eller gör nytt – varför då inte passa på att göra rätt för klimatet?

Enligt Naturvårdsverket står svenska byggnader för ungefär 40 procent av Sveriges energianvändning, som går till el och uppvärmning. Svenska byggnader står totalt för en dryg femtedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser sett ur ett livscykelperspektiv.

Region Skåne borde därför inspireras mer av smarta hus som finns runtom i världen. 

Ta till exempel vatten. När vi i Sverige spolar i våra toaletter, är det med hjälp av dricksvatten. Det är ett resursslöseri. På kontors- och utställningsbyggnaden The Crystal i östra London samlas regnvatten upp på byggnadens tak. Vattnet filtreras och rengörs med ultraviolett ljus och används därefter för att spola toaletterna.

Ta till exempel byggnadens utformning. Självklart måste en sådan vara anpassad för modern sjukhusvård, som har sina speciella flöden för att fungera optimalt. Men genom att tänka nytt, kan man också optimera själva byggnaden ur miljösynpunkt. Genom att Shanghai Tower har en skruvad form (precis som Turning Torso) kunde den uppföras med 25 procent mindre byggnadsmaterial.

Eller ta besparingarna av el och uppvärmning som kan göras. Dataföretaget Intels nya kontor i Israel har 14 000 inbyggda sensorer som läser av och styr allt från belysning, ventilation, temperatur till att mäta av hur många människor som använder konferensrummen, för att kunna reglera värmen där. På liknande sätt fungerar kontorsbyggnaden The Edge i Amsterdam. Här finns ännu fler sensorer installerade: 28 000. Med hjälp av mobilen kan de anställda hitta allt från lediga parkeringsplatser till tillgängliga skrivbord samt justera temperatur och belysning. Solpanelerna på byggnadens tak skapar för övrigt så mycket energi att byggnaden kan leverera överskott till elnätet.

Men man behöver inte bara bygga nytt. Även gamla byggnader kan modifieras till att bli betydlig miljövänligare. Ett sådant exempel är Taipei 101 i Taiwan som har byggts om till att få den högsta miljöstandarden, bland annat genom byte av fönster.

Det var bara några exempel på smarta hus som redan finns i dag. Självklart måste man även se till datasäkerheten när det gäller uppkopplade byggnader, inte minst när det gäller vård som hanterar känsliga uppgifter. Men dessa lyckade exempel borde i större utsträckning än i dag fungera som en inspirationskälla nu när politikerna i Region Skåne diskuterar det nya miljöprogrammet och bygginvesteringar.

Det är hög tid att vi börjar ta Sveriges miljömål på allvar. Det duger inte att 15 av 16 mål missas.

Politik handlar om ambitioner och visioner. Jag vill lägga ribban högt. Jag vill att vi bygger världens miljövänligaste sjukhus i Skåne.


Annette Linander (C)

Regionråd och gruppledare Region Skåne