Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skåne behöver ett räddningspaket

Kristin Johnson, ledamot CUF Skåne Vice ordförande CUF Helsingborg.Foto: PRESSBILD
Skånes redan höga arbetslöshet har stigit under pandemins gång, där de unga arbetstagarna drabbats värst, skriver Kristin Johnson vid CUF Skåne.Foto: SHUTTERSTOCK

Den svenska arbetsmarknaden är varken solidarisk för arbetstagaren eller arbetsgivaren. Corona visar att systemet behöver reformeras, skriver Kristin Johnson vid Centerns ungdomsförbund i Skåne.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi befinner oss i en kris som slår hårt mot samhällets alla delar. Coronapandemins fulla effekter kan vi ännu inte förutse, men virusets slag mot arbetsmarknaden har sedan dess start varit ett faktum. Skånes redan höga arbetslöshet har stigit under pandemins gång, där de unga arbetstagarna drabbats värst. Våra skånska ungdomar befinner sig på en tuff arbetsmarknad, och detta oroar oss i Centerpartiets ungdomsförbund Skåne.

Enligt Ekonomifakta uppgick ungdomsarbetslösheten för personer i åldern 15-24 år under juli-månad till 23 procent. Detta innebär en ökning på 7 procentenheter i jämförelse med samma månad föregående år. Kollar man specifikt på Skåne, som före pandemins start har haft en långvarig hög arbetslöshet, är trenden densamma. Enligt Arbetsförmedlingen låg ungdomsarbetslösheten för andelen arbetslösa 18-24 år på 13,1 procent i april detta år, till skillnad från 10,4 procent i samma månad i fjol. Branscher med säsongsanställningar och viktiga ingångsjobb för unga såsom hotell- och restaurang har drabbats hårt under pandemins gång, vilket är en förklaring till dessa siffror. Arbetsförmedlingens prognos pekar på att detta är en trend som kommer att fortsätta, och att arbetslösheten för unga i Sverige tros nå en topp i början av 2021.

Detta är skrämmande siffror och vi kommer se långsiktiga konsekvenser för såväl den enskilde individen som samhället. Som en direkt följd kommer många unga att påverkas ekonomiskt och få svårare att försörja sig själva. Många ungdomar kommer också gå miste om chansen till det så viktiga första jobbet och därmed steget in på arbetsmarknaden. Konsekvenserna av detta, såsom utanförskap och psykisk ohälsa, vet vi kommer stå samhället dyrt.

Samtidigt ser vi branscher som skriker efter arbetskraft i spåren av corona. Vården, vissa industrier, livsmedelshandeln och de gröna näringarna är bara några av de branscher som behöver ny personal. Med andra ord ser vi en arbetsmarknad där vi har en hög ungdomsarbetslöshet, samtidigt som det finns branscher i stort behov av anställda.

För att kunna matcha unga arbetstagare och samtidigt se till att stärka utsatta branschers kompetensförsörjning, behöver stelheten på densvenska arbetsmarknaden minskas. I nuläget är Sverige ett av de OECD-länder med högst ingångslöner. Detta kan verka bra, men blir i praktiken problematiskt. De höga ingångslönerna gör att arbetsgivare inte har kapacitet att anställa, i synnerhet unga och utlandsfödda.

Likaså är LAS, Lagen om anställningsskydd, ett hinder för många arbetslösa att ta sig in på arbetsmarknaden i stället för att ha en snabb väg mot en trygg anställning. Turordningsreglerna som LAS innebär, försvårar uppsägningen av lågproduktiva arbetstagare och förhindrar därmed en potentiell anställning för särskilt unga och utlandsfödda. Samtidigt innebär regelverket kring LAS ett enormt risktagande för arbetsgivare att anställa arbetstagare från dessa grupper.

Den svenska arbetsmarknaden är varken solidarisk för arbetstagaren eller arbetsgivaren, utan snarare ett system med krångliga regler och stoppklossar. I coronans tid är det ännu tydligare att vi behöver öka rörligheten på arbetsmarknaden och reformera det svenska systemet. Vi är skyldiga våra skånska ungdomar detta, men även alla företag som står på ruinens brant. Utan räddningspaket kommer Skåne ha djupa ärr i både ekonomi och samhället i flera generationer framöver.

 

Kristin Johnson

Ledamot CUF Skåne

Vice ordförande CUF Helsingborg