Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ska Socialdemokraterna svika Trelleborgarna igen?

Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.Foto: ANNIKA PERSSON
Anna Mannfalk (M), 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.Foto: PRESSBILD
Birte Sandberg (C), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.Foto: PRESSBILD
Per Einarsson (KD), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.Foto: JENS CHRISTIAN

Det krävs en återblick för att ge hela bilden av Socialdemokraternas angrepp på vårt arbete med palliativ vård i Region Skåne, skriver alliansen i Skåne i en replik till Anna-Lega Hogerud (S) och Mattias Olsson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För att få hela bilden kring det som Socialdemokraterna i Region Skåne skriver om den palliativa vården i Skåne på Kvällsposten Debatt, krävs det en återblick. Det finns helt enkelt en historik som inte går att bortse från. Nämligen det faktum att det föregående styret som bestod av just s

Socialdemokraterna och Miljöpartiet misslyckades med sina löften rörande den palliativa vården, i Trelleborg.

 

Vi var många från alla partier som stod vid torget i Trelleborg och lovade Trelleborgarna att vi skulle öppna upp de palliativa slutenvårdsplatserna. För oss i Allians i Skåne var det en prioriterad fråga där vi drev det rödgröna styret framför oss. Eftersom vi anser att de som befinner sig i livets slutskede inte ska glömmas bort, därför ska vi se till att möta det vårdbehov som finns. Uppenbarligen är det en icke-fråga för Socialdemokraterna som aktivt väljer att nonchalera Trelleborgarna i sin debattartikel.

 

I samband med slutet av valrörelsen lyckades Socialdemokraterna hitta en lösning. Somliga skulle kalla det ett trevligt sammanträffande.  Andra skulle kalla det valfläsk. Vi lutar åt det sistnämnda. Vad Socialdemokraterna nämligen inte redogör för är att deras lösning nämligen också var att använda en privat utförare.  

 

Socialdemokraterna och privata alternativ – i samma mening? En självklarhet tycks det som i alla fall om det gynnar deras agenda.

 

Men att hitta en fungerande lösning verkar inte spela någon roll för S, som hellre väljer att svartmåla det goda arbete som sker i Region Stockholm. Vi menar att det finns goda exempel som vi kan ta del av från vår omvärld, i Region Stockholm har man valt att öppna upp för fler aktörer inom den allmänna såväl som specialiserade palliativa vården och resultatet talar för sig själv. Det finns en ständig strävan bland samtliga aktörer till att utveckla sin verksamhet för patientens bästa. Det finns fler hospiceplatser och bättre möjligheter för att få en god avancerad sjukvård i hemmet. 

 

Den 5 december sammanträder hälso- och sjukvårdsnämnden och alliansens besked inför sammanträdet är glasklart – vi kommer att gå vidare med förslaget om att upphandla specialiserad palliativ vård för att kunna öppna upp vårdplatserna i Trelleborg och verka för en förbättrad miljö för både personal såväl som patienter och anhöriga i Malmö. 

 

Det är djupt olycklig att Socialdemokraterna agerar på detta vis, särskilt när en upphandling är den enda framkomliga vägen för att öppna upp vårdplatserna i Trelleborg.

 

Vi kan därför inte låta bli att undra om Socialdemokraternas vallöften bara är tomma ord? Ska Trelleborgarna (S)vikas igen?

 

Gilbert Tribo (L)

Ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

 

Anna Mannfalk (M)

1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

 

Birte Sandberg (C)

Ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden

 

Per Einarsson (KD)

Ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden