Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö Foto: JENS OHLSSON
Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö Foto: JENS OHLSSON

Ska militären lösa Malmös sociala problematik, SD?

Publicerad

Som kommun måste vi bidra både till det akuta arbetet och till det långsiktiga, skriver Andreas Schönström (S) i en replik till Magnus Olsson (SD).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Magnus Olsson (SD) blir känslosam när jag vill fokusera diskussionen om trygghet på vad vi som samhälle faktiskt bör göra. Det är uppenbart att han i ett trängt läge blir osäker och väljer allmänna kraftuttryck i stället för att berätta om konkreta insatser. Eller fanns det verkligen inte fler insatser att berätta om, förutom att använda militära styrkor mot Malmöborna?

 

Låt mig föra tillbaka fokus på hur vi arbetar för en ökad trygghetskänsla i staden. Det viktigaste på kort sikt är att det grova våldet som en mindre krets unga män ligger bakom måste upphöra. Förutom att människor dör sprider deras hänsynslösa dåd otrygghet i hela staden.

 

Malmöpolisen gör ett gott arbete. Arresten och häktet är fyllda. Regeringen har beslutat om mer resurser, en ny polisutbildning ska starta i Malmö och nu har även Rekryteringsmyndigheten, som sköter intaget till polisutbildningarna, flyttat till Malmö. 

 

Som kommun måste vi bidra både till det akuta arbetet och till det långsiktiga. Styrmodellen CTC (Communities that care) använder vetenskapliga metoder för att unga aldrig ska hamna i kriminalitet. Denna vetenskapliga modell stödde först SD men röstade sedan emot i kommunstyrelsen. Magnus Olsson förklarar i sitt genmäle varför: För att en moderat politiker hade sagt att polisen ifrågasätter modellen. Jag häpnar. Kanske borde Magnus Olsson höra sig för hos Malmös polisledning i stället för enstaka moderatpolitiker? Då hade han förstått varför CTC är en bärande del av kommunens samverkan med polisen.

 

Magnus Olsson gör kopplingar mellan Malmös sociala problematik och otrygghet. Jag delar den analysen. Men vad är SD:s förslag om att gå till botten med att lösa denna sociala problematik? Är det militären, ordningsvakterna eller de hårdare gränskontrollerna?

 

För 2017 beslutade kommunstyrelsen om extra trygghetsåtgärder för 50 miljoner kronor. Det här året utökades paketet till 55 miljoner kronor. I paketet ingår det framgångsrika tillslagsarbetet mot den svarta ekonomin, trygghetsbelysning, övervakningskameror, städpatruller, stöd till trygghetsvandrare och arbete med unga i riskzonen.

 

Ovanpå det lade Socialdemokraterna i Malmö nyligen fram ett trygghetspolitiskt program med drygt 60 förslag om ytterligare trygghetsåtgärder. Mot det står Sverigedemokraternas förslag om militär, hårdare gränskontroller och fler ordningsvakter.

 

Jag kommer fortsätta arbeta för att kommunen ska arbeta brett med många insatser samtidigt, både i akuta, kortsiktiga situationer och metodiskt på lång sikt. I koalition med rättskedjan, civilsamhället, näringslivet och inte minst med Malmöborna.

 

Andreas Schönström (S)

Kommunalråd i Malmö med ansvar för teknik, miljö och trygghet

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag