Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ska militären lösa Malmös sociala problematik, SD?

Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö Foto: JENS OHLSSON

Som kommun måste vi bidra både till det akuta arbetet och till det långsiktiga, skriver Andreas Schönström (S) i en replik till Magnus Olsson (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Magnus Olsson (SD) blir känslosam när jag vill fokusera diskussionen om trygghet på vad vi som samhälle faktiskt bör göra. Det är uppenbart att han i ett trängt läge blir osäker och väljer allmänna kraftuttryck i stället för att berätta om konkreta insatser. Eller fanns det verkligen inte fler insatser att berätta om, förutom att använda militära styrkor mot Malmöborna?

 

Låt mig föra tillbaka fokus på hur vi arbetar för en ökad trygghetskänsla i staden. Det viktigaste på kort sikt är att det grova våldet som en mindre krets unga män ligger bakom måste upphöra. Förutom att människor dör sprider deras hänsynslösa dåd otrygghet i hela staden.

 

Malmöpolisen gör ett gott arbete. Arresten och häktet är fyllda. Regeringen har beslutat om mer resurser, en ny polisutbildning ska starta i Malmö och nu har även Rekryteringsmyndigheten, som sköter intaget till polisutbildningarna, flyttat till Malmö. 

 

Som kommun måste vi bidra både till det akuta arbetet och till det långsiktiga. Styrmodellen CTC (Communities that care) använder vetenskapliga metoder för att unga aldrig ska hamna i kriminalitet. Denna vetenskapliga modell stödde först SD men röstade sedan emot i kommunstyrelsen. Magnus Olsson förklarar i sitt genmäle varför: För att en moderat politiker hade sagt att polisen ifrågasätter modellen. Jag häpnar. Kanske borde Magnus Olsson höra sig för hos Malmös polisledning i stället för enstaka moderatpolitiker? Då hade han förstått varför CTC är en bärande del av kommunens samverkan med polisen.

 

Magnus Olsson gör kopplingar mellan Malmös sociala problematik och otrygghet. Jag delar den analysen. Men vad är SD:s förslag om att gå till botten med att lösa denna sociala problematik? Är det militären, ordningsvakterna eller de hårdare gränskontrollerna?

 

För 2017 beslutade kommunstyrelsen om extra trygghetsåtgärder för 50 miljoner kronor. Det här året utökades paketet till 55 miljoner kronor. I paketet ingår det framgångsrika tillslagsarbetet mot den svarta ekonomin, trygghetsbelysning, övervakningskameror, städpatruller, stöd till trygghetsvandrare och arbete med unga i riskzonen.

 

Ovanpå det lade Socialdemokraterna i Malmö nyligen fram ett trygghetspolitiskt program med drygt 60 förslag om ytterligare trygghetsåtgärder. Mot det står Sverigedemokraternas förslag om militär, hårdare gränskontroller och fler ordningsvakter.

 

Jag kommer fortsätta arbeta för att kommunen ska arbeta brett med många insatser samtidigt, både i akuta, kortsiktiga situationer och metodiskt på lång sikt. I koalition med rättskedjan, civilsamhället, näringslivet och inte minst med Malmöborna.

 

Andreas Schönström (S)

Kommunalråd i Malmö med ansvar för teknik, miljö och trygghet

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!