Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ska belåningen öka eller hyrorna höjas i LKF?

Jesper Sahlén (V), ledamot i Lunds kommunfullmäktige.Foto: PRESSBILD

Karin Svensson Smith (MP) kan inte ge svar på hur LKF:s investeringsbehov har ändrats, menar Jesper Sahlén (V) i sin replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I sitt försök att förklara varför ett extra vinstuttag ur LKF skulle vara bättre fördelningspolitik i dag än för sex månader sedan, menar Karin Svensson Smith (MP) i Kvällsposten Debatt att vinsten ska plockas från LKF:s kommersiella delar och därmed inte påverka LKF:s hyresgäster.

LKF kan däremot inte svara på hur stora vinsterna från bolagets kommersiella delar är – bolaget har endast koll på hur stora intäkterna är och inte dess utgifter. Enligt årsredovisningen är intäkterna för parkeringsplatser och garage 24 miljoner, vilket gör att det efter utgifter kvarstår en summa långt ifrån de 30 miljoner som borgerligheten tillsammans med Miljöpartiet vill plocka ut.

 

Karin Svensson Smith menar att det för Miljöpartiet är viktigt att ett vinstuttag inte påverkar LKF:s förutsättningar att tillhandahålla bra bostäder med rimliga hyror. Problemet med detta resonemang är att ska samma investeringar göras i nya bostäder samt i upprustning av befintligt bestånd som är planerat måste, ifall vinstuttag görs, antingen belåningen öka eller hyrorna på sikt höjas för att få in tillräckligt med kapital. Givetvis kan dessa åtgärder också kombineras.

Den statliga bostadsbeskattningskommittén kom 2014 fram till att hyresrätten är missgynnad ekonomiskt jämfört med andra boendeformer. Ändå vill Miljöpartiet höja människors hyror genom att på nationell nivå införa marknadshyror och på lokalnivå genom att finansiera välfärden genom vinstuttag ur LKF.

Karin Svensson Smith blir svaren kvitt både kring vilket sätt ett uttag ur LKF är bättre fördelningspolitik i dag jämfört med för sex månader sedan och kring hur LKF:s investeringsbehov har förändrats under samma tidsperiod så att det plötsligt är rimligt att genomföra ett uttag.

 

Vänsterpartiet lägger fram en budget som innebär stopp för alla nedskärningar i vård, skola och omsorg förutom ett antal satsningar för att utveckla välfärden. En budget som finansieras utan att det plockas ut mer pengar ur LKF.  

 

Jesper Sahlén (V)

Ledamot i Lunds kommunfullmäktige