Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sitt inte på statliga pengar till tåg och bussar, alliansen

Skåne är den enda storstadsregion i Sverige som drar ner på kollektivtrafiken mitt i den rådande pandemin, skriver Andreas Schönström (S) och Tina Christensen.
Foto: BILDBYRÅN
Andreas Schönström (S), andre vice ordförande för kollektivtrafiknämnden i Region Skåne.
Foto: JENS OHLSSON / PRESSBILD
Tina Christensen, ordförande Kommunal Skåne.
Foto: PRESSBILD

Släpp prestigen, stoppa nedskärningarna och betala ut de statliga pengarna till verksamheterna, skriver regionpolitikern Andreas Schönström (S) och Tina Christensen vid Kommunal Skåne i en replik till kollektivtrafiknämndens ordförande Carina Zachau (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Kollektivtrafiknämndens ordförande Carina Zachau (M) fortsätter sin kamp för att slippa ta ansvar för kollektivtrafiken. Om hon hade kämpat lika hårt för att få fler bussar och tåg i trafik, hade problemet med trängseln antagligen redan varit löst och ett stort antal bussförare, tågvärdar och lokförare hade haft kvar sina jobb. Zachaus replik kan bäst beskrivas som ett ambitiöst försök att blanda bort korten. 


Men låt oss hålla oss till sakfrågan där det finns två obestridliga fakta som ingen kan komma runt:

Ett: Skåne är den enda storstadsregion i Sverige som drar ner på kollektivtrafiken mitt i den rådande pandemin.

Två: Region Skåne bedömer att de extra pengar man får från regering och riksdag räcker för att täcka alla negativa ekonomiska effekter av coronapandemin, inklusive intäktsbortfallet i kollektivtrafiken.


Det blir därför väldigt märkligt när Carina Zachau påstår att hon skulle behöva en sedelpress för att ha råd att upprätthålla turtätheten. Regeringen har ju redan tagit hela notan. Men det borgerliga regionstyret väljer att skära ner ändå. De ser hellre att hundratals busschaufförer, lokförare och tågvärdar blir arbetslösa än låter dem göra sitt jobb och se till att skåningarna kan resa säkert till jobbet eller skolan. De tar bort turer med få passagerare men vägrar sätta in bussar och tåg på de turer där trängseln är som störst. För alliansen finns ingen medelväg; antingen ska bussen vara helt tom eller helt full. Är det fullt är det resenärernas fel som åkte vid fel tidpunkt.


Lika märkligt är det att hon hävdar att en säker kollektivtrafik skulle dränera sjukvården på resurser. Det är ju i själva verket tvärtom. Om människor kan undvika att bli smittade på tåg och bussar så kommer de inte heller att belasta sjukvården. Därmed riskerar alliansens nedskärningar inom kollektivtrafiken att bli en dyr affär också för sjukvården.


Alliansen spelar ett högt spel med sina nedskärningar. Faran är långt ifrån över och vi har inte råd att slarva med coronapandemin. Men det är inte för sent att göra om och göra rätt. Släpp prestigen, stoppa nedskärningarna och betala ut de statliga pengarna till verksamheterna. Ge proffsen inom både sjukvård och kollektivtrafik en rimlig chans att göra det de gör bäst. 


Andreas Schönström (S)

Andre vice ordförande för kollektivtrafiknämnden i Region Skåne


Tina Christensen

Ordförande Kommunal Skåne