Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Signalpolitik bekämpar inga brott

Tobias Billström (M), gruppledare i riksdagen.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Regeringens flytt av tulltjänster till Malmö är en kosmetisk förändring, skriver Tobias Billström (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Handgranater kastas, blåljuspersonal utsätts för hot och våld, ännu en person skjuts till döds i Malmö. Våldet blir allt grövre och otryggheten i samhället breder ut sig och blir allt mer påtagligt. Det är en skrämmande utveckling att människor inte vågar vistas ute sent i sitt eget bostadsområde.


Statsministern säger sig vara beredd att inte utesluta några medel i kampen mot de kriminella. Likväl fortsätter regeringen med punktinsatser i stället för att ta ett helhetsgrepp. I förra veckan meddelade regeringen att det görs en ökad satsning på att förbättra situationen i Malmö genom att flytta 30 existerade tjänster från Tullverkets huvudkontor till Malmö samt att gränsbevakningen stärks genom att 50 helt nya tjänster placeras i Malmö. Det är nödvändigt att gränskontrollen vid Öresundsbron stärks, men en flytt av 30 administrativa tjänster och en nyanställning av 50 personer, som i själva verket är en första återställare av tidigare neddragen personal, är varken en satsning eller en lösning på Malmös trygghetsutmaningar.


För att komma tillrätta med utmaningarna krävs en rejäl satsning på att stärka tullens möjligheter för att stoppa smugglingen eftersom smugglingen är roten till problemet. Smugglingen av droger finansierar de kriminella ligornas köp av vapen och handgranater som sedan avlossas på Malmös gator. Främst är det de boende i Rosengård som drabbas, men det ökade våldet och den stora tillgången till vapen är också en nationell kris. Våldet finns även i Stockholm och Göteborg och har under den senaste tiden spridit sig till mindre städer som Västerås och Borås. Under 2017 ägde mer än 300 skjutningar rum i Sverige. Denna utveckling är oacceptabel.


Den vapenamnesti som regeringen infört från den 1 februari till den 30 april till följd av det ökade antalet skjutningar och det tilltagande våldet på gatorna blir ett slag i luften för Malmö om man inte samtidigt stärker arbetet med att stoppa införseln av nya vapen. När handgranater går att köpa på gatan i Sverige för endast ett par tusenlappar vet man att tillgången är alltför god.


Ett större fokus måste riktas mot att motverka att problem överhuvudtaget uppstår i stället för att satsa på kosmetiska förändringar som att flytta ett fåtal tjänster till Malmö. Bristen på personal, resurser och rätt utrustning hos de brottsbekämpande myndigheterna är skälen till att vi i dag ser detta eskalerande våld.


Det krävs rejäla satsningar och ett förbättrat samspel mellan flera brottsbekämpande myndigheter för att lösa problemen. En starkare tullverksamhet med fler tullare i tjänst som kan göra fler och större beslag av bland annat vapen och narkotika avlastar polisen i deras arbete. Det är ett effektivt sätt att komma åt den organiserade brottsligheten samtidigt som det minskar belastningen på polis, sjukvård och socialtjänst. Signalpolitik och punktinsatser löser inte trygghetsutmaningarna.


Moderaterna tar trygghetsfrågorna på allvar och satsar 11,5 miljarder på rättsväsendet 2018-2020 för att få bort våldet från gatorna. Det är dags för en ny regering med en ny rättspolitik - för ett tryggare Sverige.


Tobias Billström (M)

Gruppledare i riksdagen

Riksdagsledamot för Malmö