Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Signalerna mot antisemitism måste vara tydliga i Malmö

Nima Gholam Ali Pour (SD), gruppledare för Sverigedemokraterna i grundskolenämnden.Foto: TOMAZ LUNDSTEDT
Malmö stadshus.Foto: PETTER ARVIDSON

Man kan endast beklaga att Socialdemokraterna och Liberalerna kryper till korset för sent om bakgrunden till antisemitismen i Malmö, skriver Nima Gholam Ali Pour (SD) i en replik till Sara Wettergren (L) och Sanna Axelsson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det är glädjande att Socialdemokraterna och Liberalerna nu anammar att en orsak till antisemitismen i Malmö är den syn på judar som vissa personer från Mellanöstern har med sig, när de kommer till Sverige. Det är ett steg i rätt riktning att erkänna problemet och erkänna den verklighet som många judar i Malmö har levt med. Man kan endast beklaga att detta erkännande kommer så sent. 

Sara Wettergren (L) och Sanna Axelsson (S) erkänner även den koppling som finns mellan antisemitismen i Malmö och Israel-Palestinakonflikten. Om styret känner till denna koppling, hur kommer det sig att styret under en lång tid givit direkt och indirekt kommunalt stöd till en extrem pro-palestinsk organisation som Grupp 194, en organisation som kombinerar hat mot Israel med renodlad antisemitism. Det direkta stödet till Grupp 194 beviljades av arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö för tre år sedan, för att denna organisation skulle nattvandra. Det indirekta stödet har givits genom Rosengårds Folkets hus, som årligen får ekonomiskt stöd från fritidsnämnden, och som har ett samarbete med Grupp 194.

Signalerna måste vara tydliga. Malmö stad får inte på något sätt, direkt eller indirekt legitimera antisemitism. Kvällspostens avslöjande om att Grupp 194 fått ekonomiskt stöd via Rosengårds Folkets hus, visar att Malmö stad fortfarande inte har lyckats distansera sig från antisemitismen. Ingen organisation som samarbetar med antisemiter ska få kommunala medel. Detta är ett minimumkrav. 

Självklart får man ha politiskt engagemang och vara offentligt anställd. Däremot är Vänsterpartiet ett parti som inte håller gränsen mot den utländska antisemitismen. Grupp 194 har deltagit i Vänsterpartiet Malmös första maj-demonstrationer flera gånger. Under de år som Malmö stads samordnare för arbetet mot antisemitism var ordförande för Vänsterpartiet i Malmö, hade Grupp 194 ett nära samarbete med Vänsterpartiet i Malmö. 

Samma person som en gång i tiden i sin roll som Vänsterpartiets ordförande i Malmö bedömde att Grupp 194 var en organisation som Vänsterpartiet skulle samarbeta med, är samma person som i dag ska utveckla Malmö stads arbete mot antisemitism. Det är inte trovärdigt.  

Som oppositionsparti måste Sverigedemokraterna se bristerna i styrets politik och föreslå alternativa förslag. Självklart är det uppskattat att arbetet mot antisemitism kommit i gång, men uppenbarligen finns det fortfarande brister i det arbetet som måste åtgärdas. 

 

Nima Gholam Ali Pour (SD)

Gruppledare för Sverigedemokraterna i grundskolenämnden